Galette de rois - Συνταγή για τη γαλλική «βασιλόπιτα των Φώτων»
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου. Χαράσσουμε κάθετα στη μέση το μπαστουνάκι της βανίλιας, ξύνουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του και τους βάζουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε 2 αυγά και το ρούμι (σ.σ. σε περίπτωση που δεν έχουμε ρούμι, μπορούμε να βάλουμε αμαρέτο).
- Βάζουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου, αφήνοντας περιθώριο 2 εκατοστών ζύμης γύρω από το ταψί, που την «περνάμε» ελαφρά με ένα υγρό πινέλο. Μέσα στην κρέμα βάζουμε την πορσελάνινη φιγούρα (σ.σ. το αντίστοιχο «φλουρί») και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από το πρώτο), το οποίο «κλείνουμε» γύρω γύρω. Αλείφουμε το πάνω φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια πρέζα αλάτι.
- Τοποθετούμε τη «galette de rois» στο ψυγείο για 30 λεπτά. Την περνάμε με μια δεύτερη επάλειψη με αυγό. Ψήνουμε στους 180° για 40 λεπτά (λίγο περισσότερο εάν το ταψί είναι μεγάλο ή αν η ζύμη είναι σπιτική).
Tip. Τη δική της εκδοχή «βασιλόπιτας» μιας εθιμικής πίτας που συνδέεται με τις γιορτές του Γενάρη, κόβει από τον 14ο αιώνα η Γαλλία. To «galette de rois» (γκαλέτ ντε ρουά), που φτιάχνεται με σφολιάτα και κρέμα αμυγδάλου, το κόψιμο της οποίας σηματοδοτούσε ουσιαστικά τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού γινόταν στις 6 Ιανουαρίου (τη 12η ημέρα των Χριστουγέννων) για να εορταστούν τα Θεοφάνια (Epiphany). Ωστόσο, οι Γάλλοι σήμερα -ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων- απολαμβάνουν την παραδοσιακή πίτα όλη τη γιορτινή περίοδο. Το ρόλο του «φλουριού» στην «galette de rois», που παλαιότερα μπορούσε να είναι ένα κουκί ή ξερό φασόλι, παίζουν περίτεχνες πορσελάνινες φιγούρες (σήμερα και πλαστικές).