Κιμαδοπιτάκια, τα ακαταμάχητα
Εκτέλεση
- Σε μικρή κατσαρόλα λιώνετε 2-3 κουταλιές βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια ή τα πράσα. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα 5΄. Προσθέτετε λίγο νερό και τον κύβο λαχανικών και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε να απορροφηθούν τα υγρά ανακατεύοντας κάθε τόσο και κατεβάζετε απ' τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει ο κιμάς τού προσθέτετε το τυρί, τα αυγά και το μαϊντανό. Ανακατεύετε και πάλι πολύ καλά.
- Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική ζύμη, τη φτιάχνετε σύμφωνα με τη συνταγή, που παρατίθεται στο τέλος. Τοποθετείτε τα μισά δισκάκια ζύμης πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και βάζετε στο κέντρο τους 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του κιμά. Τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δισκάκια ζύμης και κολλάτε τις άκρες περιμετρικά πιέζοντάς τις με βρεγμένα δάχτυλα και γυρίζοντάς τις προς τα μέσα.
- Βουτυρώνετε τα γεμιστά πιτάκια με ένα πινέλο και τα τρυπάτε ελαφρά με πιρούνι στην επιφάνεια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε μέσα τα πιτάκια, αφήνοντας απόσταση μεταξύς τους. Τα ψήνετε 30΄περίπου στους 180° C, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα κρεατοπιτάκια σερβίρονται ζεστά.
Για σπιτική ζύμη θα χρειαστείτε: 600 γρ. αλεύρι μαλακό, 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 ποτήρι φρέσκο γάλα, 1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση: Αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι στο σκεύος που θα ζυμώσετε. Ρίχνετε το βούτυρο κομματιασμένο και πλάθετε με τα χέρια (θα γίνει το μείγμα τρίμματα). Προσθέτετε το γάλα σταδιακά συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα τοιχώματα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και κόβετε με κουπ πατ ή το χείλος ενός ποτηριού σε δισκάκια.