Πασχαλινό τραπέζι - Τζιγεροσαρμάδες Θράκης
Εκτέλεση
- Ζεματίστε τη συκωταριά για 3-4 λεπτά, στραγγίστε τη και ψιλοκόψτε τη.
- Μουσκέψτε την μπόλια σε αρκετό χλιαρό νερό για να μαλακώσει.
- Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέστε τα κομμάτια της συκωταριάς, σοτάρετε για αρκετά λεπτά και μετά ρίξτε το ρύζι, τον πολτό σκόρδου, τον άνηθο και τον δυόσμο και προσθέστε 400 ml νερό. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για λίγα λεπτά μέχρι να στεγνώσει.
- Αλείψτε με ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός πυρίμαχου σκεύους.
- Πάρτε ένα κομμάτι μπόλιας, βάλτε το σε ένα μπολ για να δώσετε σχήμα και βάλτε 2-3 κουταλιές από το μείγμα. Διπλώστε τις άκρες της μπόλιας προς τα μέσα και αναποδογυρίστε για να ξεφορμάρετε στο ταψί. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά.
- Όταν σχηματίσετε όλους τους τζιγεροσαρμάδες, ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό στο σκεύος και αλείψτε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κουταλιά νερό.
- Ψήστε για 50 λεπτά στους 180° C μέχρι να ροδίσει η μπόλια.
- Συνοδέψτε με στραγγιστό γιαούρτι και φρέσκο δυόσμο.
Λίγα λόγια για τη συνταγή: Τα τζιγέρια είναι τα εντόσθια στη θρακιώτικη διάλεκτο και ο τζιγεροσαρμάς είναι το παραδοσιακό πιάτο της Θράκης που δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το τύλιγμα με την μπόλια ή «σκέπη», που κρατάει τη γέμιση ζουμερή και παράλληλα δίνει και την απαραίτητη γεύση. Η συνταγή αυτή είναι της μητέρας του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα από το Αρχείο Έθνος/EatMe