Γαλοπούλα γεμιστή χριστουγεννιάτικη
Εκτέλεση
1. Για τη γέμιση ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε 6'-7' ακόμη. Σβήνετε με το κονιάκ και αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά. Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς, το ζαμπόν, το τυρί και τέλος το αυγό και το μαϊντανό.
2. Με ένα κουτάλι σπρώχνετε το μείγμα της γέμισης από το λαιμό του πουλερικού και πιέζετε να πάει παντού στην κοιλιά. Ράβετε καλά το άνοιγμα και την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί ή γάστρα.
3. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις σκορπίζετε στο ταψί γύρω από το πουλερικό. Περιχύνετε τη γαλοπούλα και τις πατάτες με το υπόλοιπο λάδι και το ζωμό κοτόπουλου και προσθέτετε τα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ψήνετε 4 ώρες και 40’ περίπου μέχρι να ροδίσει η γαλοπούλα. (Τις 4 πρώτες ώρες ψησίματος, εφόσον δε χρησιμοποιήσετε σκεπαστή γάστρα, να έχετε το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, το οποίο αφαιρείτε στο τέλος για να πάρει ωραίο χρώμα).
Δείτε τη συνταγή φωτογραφημένη βήμα βήμα εδώ.