Συνταγές | ICookGreek

Κυριακάτικο τραπέζι – Φτιάχνουμε πικάντικο αρνάκι στη γάστρα με κρασί

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε γάστρα κατάλληλη και για μάτι και για φούρνο ή άλλο σκεύος που να ενδείκνυται και για τις δυο χρήσεις. 
  2. Ροδίζετε το μπούτι του αρνιού, αφού το αλατίσετε. Ρίχνετε τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες, τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι. Σβήνετε με το μισό κρασί και σιγοβράζετε μέχρις ότου εξατμιστούν τα υγρά.
  3. Ετοιμάζετε το ζωμό προσθέτοντας στον κύβο το υπόλοιπο κρασί. Πολτοποιείτε τη σάλτσα του φαγητού στο μπλέντερ αραιώνοντας με το ζωμό και προσθέτοντας τη γούστερ σος και το ταμπάσκο. Περιχύνετε το μπούτι με το λάδι και τη σάλτσα που ετοιμάσατε. Βάζετε γύρω από το μπουτάκι τα φετάκια λεμονιού.
  4. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή -αν χρησιμοποιήσετε άλλο σκεύος χωρίς καπάκι με αντικολλητικό χαρτί, και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα. Αφαιρείτε το καπάκι ή το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το κρέας.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
80'
6

Υλικά

  • αρνίσιο μπούτι: 1 γύρω στο 1 ½ κιλό άκοπο (θα ζητήσετε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο)
  • βούτυρο: 5 κουταλιές της σούπας
  • ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • ταμπάσκο: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • γούστερ σος: 1 κουταλιά της σούπας
  • σκόρδο 2-3 σκελίδες, ολόκληρες
  • κρεμμύδι: 1 ολόκληρο, καθαρισμένο, πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει 1 γαρίφαλο
  • λευκό αρετσίνωτο κρασί: 200 ml
  • σέλινο: 1 κλωνάρι κομμένο σε κομμάτια
  • καρότα: 4 κομμένα σε κομμάτια
  • λεμόνι: 1 κομμένο σε φετάκια
  • αλάτι
  • κύβος λαχανικών: 1