Συνταγές | ICookGreek

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά - Ο πρωταγωνιστής του παραδοσιακού τραπεζιού της 25ης Μαρτίου

Εικόνα: ICookGreek

Εκτέλεση

  1. Tοποθετείτε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς.
  2. Eτοιμάζετε το κουρκούτι ως εξής: διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).
  3. Βυθίζετε στο μείγμα αυτό ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές χρυσοκίτρινο χρώμα.
  4. Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά ως εξής: στύβετε το ψωμί για να φύγει το νερό. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ.
  5. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, την οποία έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι του. Κατόπιν τον σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά. Γαρνίρετε με τα ντοματίνια.

Tip. Αν το κουρκούτι «δεν πιάνει» στον μπακαλιάρο, περάστε τον πριν από λίγο αλεύρι!

> Δείτε επίσης: Πώς ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: ICookGreek
35'
4

Υλικά

  • 2 φιλέτα ολόκληρα μπακαλιάρος, καλά ξαλμυρισμένος
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ντοματίνια για το γαρνίρισμα

Για τη σκορδαλιά

  • 5 φέτες ψωμί μουσκεμένες σε νερό
  • 3 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας από λευκό κρασί ξίδι
  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι