Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Κυριακάτικο τραπέζι - Oσομπούκο με ριζότο μιλανέζ

Εικόνα: Instagram | @kiriakosmelas

Εκτέλεση

1. Βάζετε το οσομπούκο σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο και το σέλερι σε κομμάτια και λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτετε και την πατάτα κομμένη σε κυβάκια. Θωρακίζετε το κρέας καλά και από τις δύο πλευρές, ώστε να μη φύγει το μεδούλι. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτε το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο.

2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα και το ζωμό. Σιγοψήνετε το φαγητό στην κατσαρόλα (ή στη γάστρα σκεπασμένο στους 160° C για 2 1/2 ώρες). 

3. Βγάζετε το οσομπούκο σε ένα πιάτο και πολτοποιείτε τη σάλτσα του φαγητού (ζωμό και λαχανικά). Περιχύνετε το κρέας.

4. Ετοιμάζετε το ριζότο. Σοτάρετε το κρεμμύδι σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε και ρίχνετε το κρασί και τον κρόκο Κοζάνης. Μαγειρεύετε για όσο χρόνο υποδεικνύει η συσκευασία του ρυζιού προσθέτοντας λίγο λίγο το ζωμό. Στο τέλος δένετε το ριζότο με λίγο βούτυρο και την παρμεζάνα.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
Εικόνα: Instagram | @kiriakosmelas
120'
4

Υλικά

  • 4-5 κομμάτια οσομπούκο (μοσχάρι κότσι κομμένο σε φέτες) γύρω στο 1.200 γρ.
  • 1 πατάτα σε κυβάκια
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1.200ml ζωμός από μοσχάρι
  • 250ml κόκκινο κρασί
  • 80ml ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • λίγα φύλλα φρέσκο φασκόμηλo και δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
  • αλάτι και πιπέρι

Για το ρύζι μιλανέζ

  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο (για ριζότο)
  • 900 ml ζωμός από μοσχάρι
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 στήμονες κρόκο Κοζάνης
  • 120 γρ. παρμεζάνα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι