Συνταγή για τάρτα με πράσα και χοιρομέρι
Εκτέλεση
Είναι πραγματικά γλυκοφάγωτη. Και πολύ χορταστική. Η γραβιέρα και το καπνιστό χοιρομέρι δένουν όμορφα με τη γλύκα του πράσου – χρησιμοποιούμε το λευκό μέρος του και λίγο από το πράσινο, μέχρι εκεί που παύει να είναι τρυφερό και σκληραίνει. Ο Βαγγέλης Δρίσκας προτείνει, για να γίνει πιο αρωματική η τάρτα μας, να προσθέσουμε στο μείγμα 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα. Το χοιρομέρι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μπέικον. Για να την ετοιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Απλώστε το φύλλο σφολιάτας σε μια αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες. Πατήστε πολύ καλά περιμετρικά τη σφολιάτα για να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Κόψτε περιμετρικά τη σφολιάτα που περισσεύει.
- Τρυπήστε με το πιρούνι σε αρκετά σημεία και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Αφήστε τη μισοψημένη βάση να κρυώσει.
- Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το καπνιστό χοιρομέρι ή το μπέικον. Μετά προσθέστε το βούτυρο και τα πράσα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Αδειάστε το μείγμα των πράσων και του μπέικον σε ένα μπολ και προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, τα αυγά και τη γραβιέρα ή το ρεγκάτο. Αλατίστε (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί) και ανακατέψτε. το μείγμα.
- Αδειάστε το στη μισοψημένη βάση σφολιάτας και ψήστε στους 180 ο C για 50 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για να ψηθεί σωστά η βάση.
- Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη κόψετε σε μερίδες.