Συνταγές | Σωτήρης Ευαγγέλου

Συνταγή για αγριογούρουνο κρασάτο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια, μανιτάρια και κάστανα

φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Εκτέλεση

Μπορείτε να το φτιάξετε και με χοιρινό, αλλά με το αγριογούρουνο αυτό το πιάτο είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το σβήνουμε με κρασί, το σιγομαγειρεύουμε στην κατσαρόλα (στη λογική του μπρεζέ) και το ολοκληρώνουμε στον φούρνο. Με το κρέας του μαλακό και μελωμένο, λαχανικάμανιτάρια, κάστανα, γλυκοφάγωτα κρεμμυδάκια κι έναν εύγευστο και αρωματικό ζωμό, είναι ένα υπέροχο φαγητό για μια  χειμωνιάτικη Κυριακή και μια πολύ ωραία ιδέα για ένα πιο επίσημο τραπέζι στο σπίτι. Για να το ετοιμάσουμε, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και θωρακίζουμε το κρέας, σε δυνατή φωτιά, για να πάρει ωραίο χρώμα.
  2. Κατόπιν το βγάζουμε και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλινο, τα οποία τα έχουμε κόψει σε μικρά, ομοιόμορφα κυβάκια.
  3. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, το πασπαλίζουμε ελαφρά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται μέχρι να μελώσει. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια νερό ή ζωμό, την κανέλα, το μπαχάρι και τα γαρίφαλα.
  4. Αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, για 2 ώρες. Ταυτόχρονα βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, σε δυνατή φωτιά, για να ροδίσουν, μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο και 1 πρέζα καστανή ζάχαρη. Τα αφήνουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να καραμελώσουν ωραία και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
  5. Το ίδιο κάνουμε με τα μανιτάρια και τα κάστανα, τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας, μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο.
  6. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και το σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης
180'
8

Υλικά

  • 2,5 κιλά σπάλα ή μπούτι αγριόχοιρου
  • 1 κιλό μανιτάρια
  • 500 γρ. κάστανα (καθαρισμένα)
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 καρότο
  • 2 κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλαδάκια σέλινο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα
  • 2-3 μπαχάρια
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 ποτήρι (250 ml) κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι (250 ml) χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 πρέζα κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα καστανή ζάχαρη
  • ανθό αλατιού
  • ελαιόλαδο