Συνταγές | Χρήστος Βέργαδος

Συνταγή για ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)

Εκτέλεση

Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα ποντιακό/μικρασιάτικο γλύκισμα που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα. Οι νοικοκυρές άλλοτε τα κεντούσαν με το πιρούνι ή με ένα τσιμπιδάκι κι έμοιαζαν σχεδόν σαν... περίτεχνα υφαντά. Ο Χρήστος Βέργαδος τους φτιάχνει ένα σχέδιο που δεν θα σας δυσκολέψει. Τη ζύμη τη δουλεύει λίγο, με το χέρι, για να μην την κουράσει –έτσι τα ισλί θα απορροφήσουν πιο εύκολα το σιρόπι–, προσθέτει τη γέμιση, σχηματίζει τα  χαρακτηριστικά τριγωνάκια και μέχρι να έρθει η ώρα να τα σιροπιάσει δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε με την πρώτη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα-ένα τα βήματα της συνταγής:

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
60'
50

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 400 ml ηλιέλαιο
  • 200 ml ρετσίνα ή λευκό κρασί
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Για τη γέμιση:
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 600 ml νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη