Μπάσκετ: Αλλάζουν προσεχώς τα όρια ηλικίας στην διαιτησία
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με τους διαιτητές που μετέχουν σε πρωταθλήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται στο ελληνικό μπάσκετ(εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία, εφαρμογή διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου κλπ), πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις και σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την διαιτησία. Ένα από αυτά σχετίζεται με το όριο ηλικίας που σήμερα βρίσκεται στα 50 έτη για τους Έλληνες ρέφερις. Κάτι που σημαίνει πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά στην Α1 για τους Σχοινά, Αναστόπουλο και Καρακατσούνη, που φέτος ορίστηκαν (δικαίως με βάση την απόδοση τους), από την ΚΕΔ προκειμένου να διευθύνουν τον μεγάλο τελικό της Κρήτης(16/2) ανάμεσα σε ΑΕΚ και Προμηθέα. Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα, όπως κι άλλα που σχετίζονται με την ελληνική διαιτησία(αλλαγή μοντέλου ΚΕΔ , τρόπου λειτουργίας κλπ), τέθηκε από εν ενεργεία διαιτητές υπόψιν της αθλητικής ηγεσίας και του Υφυπουργού Αθλητισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που εμμένει στο όριο των 50 ετών, γεγονός που έχει συζητηθεί αρκετές φορές μεταξύ των φορέων του ελληνικού μπάσκετ. Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως έφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» προκειμένου να προχωρήσουν μια σειρά από αναγκαίες αλλαγές και σε επίπεδο διαιτησίας. Ας δούμε όμως τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης:
Ισπανία
Το όριο ηλικίας είναι στα 55 έτη. Η διαιτησία εκεί είναι επαγγελματική και τα συμβόλαια που οι ρέφερις υπογράφουν με την λίγκα (ACB) ανανεώνονται κάθε χρόνο. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι διαιτητές άνω των 50 ετών να λαμβάνουν μέρος σε αγωνιστικό τεστ ώστε να αξιολογείται η ετοιμότητα τους από παρατηρητές αγωνιστικών και γραπτών εξετάσεων.
Γαλλία
Στην Γαλλία οι διαιτητές μπορούν να ορίζονται σε αγώνες μέχρι τα 55 τους χρόνια. Στην συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ranking διαιτητών ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει η έννοια του ranking , της αξιολόγησης και ποιοτικής ιεράρχησης του κάθε ρέφερι που παίζει στην Α1. Ειδικά για τους διαιτητές άνω των 50 ετών οι Γάλλοι έχουν εισάγει κάποιες προϋποθέσεις. Για να οριστούν σε ματς πρέπει να βρίσκονται στο top 10 του ranking και να έχουν περάσει με επιτυχία συγκεκριμένα αγωνιστικά και γραπτά τεστ.
Γερμανία
Στην Γερμανία δεν υπάρχει καν όριο ηλικίας! Στο δικό τους σύστημα επίσης υπάρχει ranking. Ο καλός διαιτητής εφόσον διαθέτει καλή φυσική κατάσταση και μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στα τεστ παίζει ανεξαρτήτου ηλικίας.
Τουρκία
Οι διαιτητές μπορούν να παίζουν μέχρι τα 55 τους χρόνια. Μετά τα 50 για να οριστούν πρέπει να βρίσκονται στο top 10 του ranking με βάση αξιολογήσεις υπευθύνων διαιτησίας ,παρατηρητών κλπ.
Πολωνία
Κι εδώ όριο είναι τα 55 έτη. Εφόσον βγάζουν τεστ και είναι ψηλά στο ranking αξιολογήσεων ορίζονται στα ματς.
Λιθουανία
Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας στην Λιθουανία. Αυτή την στιγμή πάντως ο μεγαλύτερος σε ηλικία στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι 46 ετών.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr