Λυδία Κονιόρδου: Δάκρυσε στη βράβευση της για την προσφορά της στην Εθνική γυναικών
Η πρώην υπουργός και υποψήφια Ευρωβουλευτής υπήρξε ηγετικό στέλεχος της πρώτης Εθνικής βόλεϊ γυναικών και τρις πρωταθλήτρια Ελλάδας με τον ΖΑΟΝ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αφορμή την επιτυχία της πρόκρισης της εθνικής γυναικών στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την πρώτη εμφάνιση εθνικής γυναικών σε επίσημη διοργάνωση στο διεθνές βόλεϊ και συγκεκριμένα στους Βαλκανικούς Αγωνες του 1974, ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Πετοσφαίρισης (ΣΦΕΕΟΠ) τίμησε τις αθλήτριες και τους προπονητές που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο την περίοδο 1974-1977, δηλαδή, τις 19 βασικές αθλήτριες που ήταν πρωτοπόρες και καθιέρωσαν το γυναικείο βόλεϊ στην Ελλάδα.
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως μεταξύ των πρώτων διεθνών ήταν και η Λυδία Κονιόρδου. Η πρώην υπουργός πολιτισμού (5 Νοεμβρίου 2016 έως τις 29 Αυγούστου 2018) και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεταξύ των 19 αθλητριών που βρέθηκαν στην εκδήλωση και βραβεύτηκαν μαζί με τους προπονητές τους.
Ηγέτης της Εθνικής
Ο ΣΦΕΕΟΠ τους παρέδωσε τιμητικές πλακέτες και η Κονιόρου φανερά συγκινημένη μίλησε για εκείνα τα ανέμελα χρόνια που πήρε τα πρώτα εφόδια της ζωής μέσα από τον αθλητισμό.
Η Κονιόρδου ήταν αθλήτρια του ΖΑΟΝ Κηφισιάς και είχε την πρώτη της επαφή με το βόλεϊ στο Αρσάκειο όπου φοιτούσε. Μάλιστα διακρίθηκε στο σχολικό πρωτάθλημα του 1969.
Με τον ΖΑΟΝ ήταν τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, το 1974, 1975 και το 1976 ενώ κλήθηκε και στην Εθνική Ελλάδος που αποτέλεσε βασικό της στέλεχος.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και μία από τις σημαντικότερες τραγωδούς. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.
«Δεν πέρασε μία μέρα»
«Τώρα που έχουν περάσει τα χρονιά μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσα πολλά είχαμε πετύχει για εκείνη την εποχή τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για το βόλεϊ. Είμαι πολύ συγκινημένη που μας θυμήθηκαν οι νεότεροι. Είμαι συγκινημένη γιατί βλέπω τα κορίτσια που μοιραστήκαμε τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους στόχους. Νομίζω πως δεν πέρασε μία μέρα», είπε μεταξύ άλλων η Κονιόρδου.
H βράβευση των πρώτων αθλητριών που αγωνίστηκαν με την Εθνική βόλεϊ γυναικών από το 1974 έως το 1977 έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Ήταν η πρώτη φορά που φορέας του αθλήματος προέβη σε βράβευσή τους, προσθέτοντας τη σημασία της καταγραφής της ιστορίας του βόλεϊ.
«Ηταν όλες ξεχωριστές προσωπικότητες»
Το χρονικό της διάδοσης του βόλεϊ γυναικών και της δημιουργίας της εθνικής ομάδας γυναικών παρουσίασε με μοναδικό τρόπο ο «δάσκαλος» Νίκος Μπεργελές, ο οποίος κατέγραψε και την αθλητική και κοινωνική πορεία των αθλητριών που συγκροτούσαν την εθνική ομάδα γυναικών από το 1974 μέχρι το 1977. «Σε μία περίοδο που ο γυναικείος αθλητισμός αποτελούσε ακόμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία αυτές οι γυναίκες άνοιξαν δρόμους. Δεν έχει σημασία αν έφεραν μετάλλια. Μόνο που αγωνίζονταν και τιμούσαν την Ελλάδα στο εξωτερικό τους ανήκει μία θέση στην ιστορία. Ολες τους οι επιτυχίες ήρθαν επειδή ήταν ξεχωριστές προσωπικότητες», είπε ο Μπεργελές.
Παράλληλα ο ΣΦΕΕΟΠ τίμησε τις Εθνικές ομάδες Ανδρών -Γυναικών για την πρόκρισή τους στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τις τιμητικές πλακέτες να παραλμβάνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ και Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ, Κώστας Χαριτωνίδης.
Οι αθλήτριες που έγραψαν ιστορία και τιμήθηκαν είναι οι:
Αναγνωστάκη Όλγα
Αναστασάκη Μαρία
Αποστολάτου Καλλιόπη
Γαλάκου Ειρήνη
Ζέτου Ελένη
Ιωαννίδου Δόξα
Καλατζή Λίτσα
Καλούδη Αικατερίνη
Κοκκάλη Δέσποινα
Κονιόρδου Λυδία
Κούκη Αγγελική
Κουρμούζη Λυδία
Μακαντάση Ασημίνα
Μπαρούμα Μαρία
Παυλάκου Σοφία
Πικιού Μαρία
Τσακαλίδου Σοφία
Χατζή Κωνσταντία
Ψαθοπούλου Ιωάννα
Την προπονητική ευθύνη των ομάδων είχαν οι:
Γκροζντάνοβιτς Σάββας
Μερκάτης Διονύσης
Μητσοτάκης Χαράλαμπος
Παντελιάς Κυριάκος
Μπεργελές Νίκος
Καμπερίδης Γιώργος
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr