Η Eλληνίδα ηθοποιός που τερμάτισε στο γύρο της Ανταρκτικής στο ethnos.gr
Η Ινώ Στεφανή έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έτρεξε τα 150 χιλιόμετρα στο «Ροβανιέμι 150» και αποκαλύπτει τις δύσκολες στιγμές του αγώνα αλλά και τη λύτρωση του τερματισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
H Iνώ Στεφανή δεν είναι υπεραθλήτρια. Δεν είναι καν αθλήτρια. Είναι το κορίτσι της «διπλανής πόρτας» που από ένα βίντεο στο διαδίκτυο αναρωτήθηκε μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα δικά της όρια.
Με σπουδές στην υποκριτική, την δημοσιογραφία αλλά και τις δημόσιες σχέσεις, αλλά και πολύ τρέλα από τα γονίδια του μπαμπά της, τον φημισμένο συνοδηγό αγώνων Κωστή Στεφανή, η Ινώ αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μπει η ίδια στη θέση του… οδηγού.
«Πριν ένα χρόνο ήμουν στο γραφείο μου και παρακολούθησα ένα βίντεο από τον αγώνα Ροβανιέμι 150 στην Ανταρκτική όπου έλαβε μέρος ο Μάριος Γιαννάκου μαζί με έναν ακόμα Έλληνα. Αυτό ήταν. Αποφάσισα να το κάνω και να γίνω η πρώτη Ελληνίδα που θα έτρεχε σε αυτόν τον απαιτητικό αγώνα. Αναζητούσα όμως και έναν καλό πάρτνερ.
Ο υπέρ κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων Σπύρος Χρυσικόπουλος ήταν η καλύτερη επιλογή. Έτσι ξεκίνησαν όλα…», λέει στο ethnos.gr η Ινώ Στεφανή και ξεκαθάρισε: «Μη νομίζετε πως αντέχω το κρύο. Δεν είμαι αθλήτρια. Το γυμναστήριο μου κάνω. Μέχρι εκεί. Βέβαια από τη στιγμή που το αποφάσισα έκανα πιο δυνατή προετοιμασία. Όλο αυτό στέλνει μήνυμα σε όλους πως όλοι μπορούν αρκεί να το αποφασίσουν και να το θελήσουν».
To ethnos.gr δημοσίευσε πρώτο το εγχείρημα του ελληνικού ζευγαριού στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας δύο ημέρες μετά την εκκίνηση του αγώνα στις 23 Φεβρουαρίου 2019 και τότε η Ινώ και ο Σπύρος μας είχαν υποσχεθεί πως όταν επιστρέψουν θα μας ξετυλίξουν το κουβάρι της μοναδικής εμπειρίας που έζησαν...
«Που είναι ο λύκος να με φάει;»
Ο αγώνας Ροβανιέμι 150 είναι 150 χιλιόμετρα γύρω από τον αρκτικό κύκλο και θεωρείται από τις πιο σκληρές δρομικές δοκιμασίες του πλανήτη.
Οι διοργανωτές το ξεκαθάρισαν από την αρχή: Υποστήριξη και φύλαξη στους δρομείς δεν προβλέπεται. Ο καθένας έχει την ευθύνη του εαυτού του. Παρέχουν μόνο ένα δορυφορικό κινητό τηλέφωνο από το οποίο καλούν τη γραμμή SOS μόνο στην περίπτωση εγκατάλειψης. Και αν βρεθεί στο δρόμο κάποιο εμπόδιο, αρκούδα ή λύκος;
«Στην ενημέρωση που μας έκαναν οι διοργανωτές μας είπαν: Εάν συναντήσετε λύκο, αγνοήστε τον για να σας αγνοήσει. Όταν λοιπόν τρέχαμε και είχαμε ξεπεράσει τα όρια μας, πονούσαν τα πόδια μας και γενικά νιώθαμε την ψυχή μας να βγαίνει από το σώμα πραγματικά φώναξα στον Σπύρο: Εκείνος ο λύκος που λέγαμε που είναι να με φάει;», είπε με δόση χιούμορ η Ινώ Στεφανή περιγράφοντας όμως ανάγλυφα τη μεγάλη κόπωση αλλά και τα έντονα συναισθήματα που ένιωσε στον αγώνα.
Τι γυρεύει ο υπέρ κολυμβητής στην Αρκτική;
Σχετικά με την επιλογή του κολυμβητή Σπύρου Χρυσικοπούλου και όχι κάποιου δρομέα η Ινώ Στεφανή είπε: «Εχω εργαστεί και ως δημοσιογράφος και είχα γνωρίσει τον Σπύρο. Είχαμε επικοινωνία μέσω του facebook. Είναι ένα καταπληκτικός άνθρωπος και υπερ αθλητής. Εχει φοβερή ηρεμία και απόλυτο κοντρόλ. Ξέρει να διαχειρίζεται τις δυνάμεις του και μου έδωσε πολύτιμες συμβουλές. Παρότι είναι κολυμβητής ήταν και για αυτόν μία μεγάλη εμπειρία να τρέξει αυτόν τον αγώνα. Ήταν ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε την σιγουριά ότι μπορώ να το κάνω. Με βεβαιότητα πλέον δηλώνω ότι πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα κρύβεται ένας δυνατός άντρας».
«Η δύναμη της θέλησης»
Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος που έχει πολλά ρεκόρ υπέρ αποστάσεων στην κολύμβηση σχολίασε από την πλευρά του: «Ηταν ξεχωριστή εμπειρία. Άλλο το νερό, άλλο τα 150 χλμ. στον πάγο σε πολικές θερμοκρασίες με τον χρόνο να σε κυνηγάει. Πρέπει να απομονώσεις με τη δύναμη του μυαλού σου κάθε εμπόδιο: από τον πόνο που εμφανίζεται και παραμένει μέχρι να τερματίσεις, μέχρι την κούραση, την αϋπνία και τη φυσική εξάντληση. Η δύναμη της θέλησης όμως είναι αυτή που σε πεισμώνει να πας κόντρα σε όλες τις αντίξοες συνθήκες προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου».
Δύο μέρες χωρίς ύπνο
Στον αγώνα Ροβανιέμι 150 οι θερμοκρασίες είναι στο -30 ίσως και χαμηλότερες. Πως γίνεται να κάνεις 3,5 κλασικούς μαραθώνιους μαζί χωρίς στάση και ύπνο;
«Είχαν περάσει σχεδόν 36 “δύσκολες” ώρες μέχρι τη στιγμή που είδαμε πρώτη φορά εμπρός τα φώτα της πόλης που ήταν και ο τερματισμός. Νωρίτερα έπρεπε να περάσουμε από τα 8 σημεία ελέγχου και να υπογράφουμε για την διέλευση μας. Από αυτά, μόλις σε 6 σημεία υπήρχε η δυνατότητα για ανεφοδιασμό νερού, συνεπώς έπρεπε να μετράμε και τις γουλιές μας κατά τη διάρκεια της διαδρομής», είπε η Ινώ.
Ο στόχος επετεύχθη και το ελληνικό δίδυμο κάλυψε την απόσταση των 150 χιλιομέτρων σε 39 ώρες και 54 λεπτά, δηλαδή, κάτι περισσότερο από το όριο των 42 χιλιομέτρων που προέβλεπαν οι διοργανωτές.
Η γραμμή SOS
Υπήρχαν στιγμές που το ελληνικό δίδυμο ήταν έτοιμο να καλέσει τη γραμμή SOS αλλά για έναν... ανεξήγητο λόγο δεν το έκανε:
«Σχεδόν δύο μέρες περπατούσαμε χωρίς στάση. Το σώμα μας έδειχνε να μας εγκαταλείπει από νωρίς, σχεδόν στο 60° χλμ. Είχαμε άλλα 90 χλμ. να καλύψουμε. Είχαμε μουδιάσει, τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών είχαν γεμίσει φουσκάλες με υγρό και εμείς προχωρούσαμε στηριζόμενοι σε δύο “ξύλα”. Ετσι ακριβώς νιώθαμε τα πόδια μας. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, ο εγκέφαλος έδινε διαρκώς εντολή στα πόδια να συνεχίσουν αψηφώντας την κούραση. Η δύναμη του μυαλού είναι αυτό που κρατάω και αυτό που θα μου δίνει ενέργεια για κάθε εγχείρημα πλέον στη ζωή μου», πρόσθεσε η Ινώ ευχαριστώντας τον Σπύρο Χρυσικόπουλο για την φοβερή εμπειρία που έζησαν μαζί αλλά και την Ford που ήταν ο χορηγός που κάλυψε τα έξοδα της αποστολής.
Πρωταγωνίστρια σε ταινία
Το καλύτερο όμως το φύλαξε για το τέλος. Οπως αποκάλυψε θα παρουσιάσει την εμπειρία της σε μικρού μήκους ταινία που η ίδια θα είναι και πρωταγωνίστρια: «Με την ιδιότητα της ηθοποιού πλέον θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε όλη τη μεγάλη εμπειρία μέσα από μία ταινία μικρού μήκους, όχι για την προσωπική προβολή αλλά γιατί θέλω να περάσω την εμπειρία μου και τα μηνύματα μου σε όλους τους συνανθρώπους μου πως "μπορούμε αρκεί να το θελήσουμε"».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr