«Χρυσάφι» για τη φύλαξη των γηπέδων - 10 εκατ. € δίνει η ΕΛ.ΑΣ.
Γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε αναλάβει, με απόφαση της διοίκησης της ομάδας του, να περιφρουρεί τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, είναι το ένααπό τα επτά άτομα που ταυτοποίησε η Αστυνομία για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ιδιαίτερα δαπανηρή για τα ταμεία του κράτους και, κατ’ επέκταση, για τους φορολογουμένους αποδεικνύεται η φύλαξη των ελληνικών γηπέδων, όπου κάθε Σαββατοκύριακο απασχολούνται εκατοντάδες αστυνομικοί, υπό τον φόβο επεισοδίων. Oπως εξηγούν στο «Eθνος» αστυνομικές πηγές, η περιφρούρηση των αθλητικών χώρων κοστίζει, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ, για την αμοιβή των περίπου 110.000 ενστόλων που απασχολούνται στους αγώνες.
Αστυνομικοί αφήνουν τα καθήκοντά τους και τοποθετούνται εντός και εκτός γηπέδων, παρότι εδώ και χρόνια πρόθεση των φυσικών και πολιτικών ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και του υπουργείου Αθλητισμού, είναι να φύγει η Αστυνομία από τους αθλητικούς χώρους, όπως έχει γίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν 5.636 αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και απασχολήθηκαν 107.578 αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν για επεισόδια 132 άτομα. Το 2016 περιφρουρήθηκαν 5.810 αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες απασχολήθηκαν 134.570 αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε 280 συλλήψεις. Το κόστος ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ. Ανάλογοι είναι οι αριθμοί των αστυνομικών και το κόστος για το 2018.
Οι μεικτές αποδοχές του αστυνομικού είναι 75 ευρώ για κάθε μέρα του Σαββατοκύριακου που απασχολείται. Την ίδια ώρα, «θολό» είναι το τοπίο γύρω από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει είσπραξη χρημάτων από την ΕΛ.ΑΣ. ως ανταποδοτικό όφελος για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, δηλώνει στο «Εθνος» ότι «τα νομοθετημένα δικαιώματα για είσπραξη ποσοστών από τα εισιτήρια που κόβονται, αλλά και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δυστυχώς, δεν έχουν αντίκρισμα, λόγω της διαπλοκής των ΠΑΕ με την εξουσία. Δεν καταβάλλονται τα ποσά. Το αποτέλεσμα είναι οι αστυνομικοί να δουλεύουν σε γήπεδα-αρένες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, και κανείς να μην ενδιαφέρεται για τις συνθήκες εργασίας και για το εάν εφαρμόζονται οι νόμοι».
Στο μεταξύ, γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού ο οποίος είχε αναλάβει, με απόφαση της διοίκησης της ομάδας του, να περιφρουρεί τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, είναι το ένα από τα επτά άτομα που ταυτοποίησε η Αστυνομία για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο ντέρμπι των «αιωνίων». Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι φορούσε ειδικό καρτελάκι προσωπικού ασφαλείας, όπως και σε άλλους αγώνες του Παναθηναϊκού, με αρμοδιότητα να επιτηρεί τη θύρα των οργανωμένων οπαδών. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είχε ανατεθεί αυτός ο ρόλος, γιατί από την πολυετή παρουσία του στις κερκίδες του ΠΑΟ γνωρίζει μεγάλο μέρος των οργανωμένων και έτσι μπορεί καλύτερα να ηρεμή τα πνεύματα.
Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι συμμετείχε στην ομάδα ατόμων που επιτέθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Από τα υπόλοιπα έξι άτομα που ταυτοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, μόνο ένας έχει ποινικό παρελθόν. Πρόκειται για οπαδό του «τριφυλλιού» ο οποίος είχε συλληφθεί το 2012 για επεισόδια σε αγώνα της ομάδας του με τη Λάτσιο. Το δικαστήριο έγινε το 2014 και καταδικάστηκε για πρόκληση επεισοδίων.
Ζητά τη δίωξη αστυνομικών
Παράλληλη -εσωτερική- έρευνα γίνεται και για την καταγγελία 31χρονου φιλάθλου ότι έχασε την όρασή του από το αριστερό μάτι, έπειτα από χτύπημα άνδρα των ΜΑΤ. Χθες αστυνομικοί της Ασφάλειας πήραν κατάθεση από τον 31χρονο από τη Χαλκιδική, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια, ότι ο τραυματισμός του τον καταστρέφει επαγγελματικά επειδή δεν θα μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται ως ναυτικός και ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη των αστυνομικών που τον χτύπησαν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr