Πρώτη μεγάλη έκπληξη στα νοκ άουτ του Μουντιάλ 2022: Το καταπληκτικό Μαρόκο πέταξε εκτός την Ισπανία - Ήρωας ο Μπόνο στα πέναλτι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο σπεσιαλίστας στα πέναλτι Γιασίν Μπόνο, ο οποίος αγωνίζεται στην ισπανική La Liga για λογαριασμό της Σεβίλλης καταδίκασε σε πρόωρο αποκλεισμό την Εθνική Ισπανίας. Το καταπληκτικό Μαρόκο έριξε την πρώτη «βόμβα» στα νοκ άουτ του Μουντιάλ 2022, επικράτησε 3-0 στα πέναλτι (0-0 τα 120') και πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση στους προημιτελικούς της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά. Εκεί θα αναμετρηθεί με τη νικήτρια απ' το ζευγάρι της Πορτογαλίας με την Ελβετία.
To παιχνίδι ήταν κλειστό με λίγες φάσεις. Οι μαχητικοί Μαροκινοί το πήγαν εκεί που ήθελαν, αποδιοργάνωσαν πλήρως την Ισπανία που εφάρμοσε μια κακή έκδοση του tiki-taka αλλάζοντας μεν 1000 πάσες, δημιουργώντας δε ελάχιστες φάσεις. Σε 120 λεπτά αγώνα το σκορ έμεινε στο 0-0, όπως ακριβώς ήθελαν οι Μαροκινοί. Και στα πέναλτι, η αφρικανική ομάδα ήταν εύστοχη (στο τελευταίο και καθοριστικό ο Χακίμι σκόραρε αλά Πανένκα!) και οι Ισπανοί απελπιστικά άστοχοι -χάνοντας και τα τρία πέναλτι που εκτέλεσαν- με αποτέλεσμα να γραφτεί ιστορία με μια απ' τις μεγάλες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ.
Στο σημαντικότερο παιχνίδι στην ποδοσφαιρική ιστορία του Μαρόκου, ο Μπόνο επιβεβαίωσε την ικανότητά του στα πέναλτι. Απέκρουσε δύο απ' τα τρία των Ισπανών (το άλλο κατέληξε στο δοκάρι) και έγινε ο ήρωας για ένα ολόκληρο έθνος. Το Μαρόκο παρέμεινε αήττητο για τέταρτο σερί παιχνίδι στο Μουντιάλ, έχοντας δεχτεί όλο κι όλο ένα γκολ, κι αυτό με αυτογκόλ!
Η Ισπανία αποκλείστηκε για δεύτερο σερί Μουντιάλ στα πέναλτι καθώς και το 2018 είχε πιει το πικρό ποτήρι στην ίδια φάση απ' τη διοργανώτρια Ρωσία. Τούτη τη φορά μάλιστα τιμωρήθηκε για την... επιλογή της να «επιλέξει» Μαρόκο καθώς η ήττα απ' την Ιαπωνία στο τέλος της φάσης των ομίλων, την έστειλε αρχικά στη (φαινομενικά) πιο βατή μεριά του ταμπλό αλλά και στο σπίτι της καθώς το πλάνο δεν βγήκε...
Η ισπανική κατάρα των πέναλτι
Τα πέναλτι δεν ταιριάζουν στους Ισπανούς καθώς έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ που γνωρίζει τέσσερις αποκλεισμούς στα πέναλτι! Οι Ίβηρες αποκλείστηκαν το 1986 από το Βέλγιο, το 2002 από την Ν. Κορέα, το 2018 από τη διοργανώτρια Ρωσία και σήμερα από το Μαρόκο. Τη μία και μοναδική φορά που προκρίθηκαν στα πέναλτι ήταν το 2002 οπότε απέκλεισαν την Ιρλανδία.
Το παιχνίδι με το Μαρόκο πάντως υπήρξε ορόσημο για δυο Ισπανούς παίκτες: ο μεν Σέρχιο Μπουσκέτς έφτασε τα 17 παιχνίδια σε Μουντιάλ, ισοφαρίζοντας την κορυφαία επίδοση με την Εθνική Ισπανίας των Ίκερ Κασίγιας και Σέρχιο Ράμος, ο δε Γκάβι έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αρχίζει βασικός σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ μετά τον 17χρονο Πελέ το 1958.
Το Μαρόκο καθόρισε το τέμπο του ματς
Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο δίχως πολλές και μεγάλες φάσεις. Οι Μαροκινοί ωστόσο έδειξαν να πηγαίνουν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν. Και γενικώς πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο καθώς το παιχνίδι τους έβγαινε βάσει σχεδιασμού. Αντιθέτως, οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, ούτε και να κυκλοφορήσουν την μπάλα όπως θα ήθελαν με αποτέλεσμα να μην γίνουν απειλητικοί.
Η πιο εντυπωσιακή φάση του α' ημιχρόνου ήταν ως μη γενόμενη λόγω οφσάιντ αλλά υπήρξε ό,τι καλύτερο και πιο ενδιαφέρον καταγράφηκε στα πρώτα 45' λεπτά. Στο 25' αρχικά ο Γκάβι νικήθηκε απ' τον Μπόνο και το δοκάρι και στο ριμπάουντ ο Φεράν Τόρες ανακόπηκε απ' τον Αμραμπατ. Από πλευράς Μαρόκου, η πιο σημαντική ευκαιρία χάθηκε στο 42' με κεφαλιά του Αγκέρ. Η εικόνα του ματς πάντως σ' αυτό το διάστημα αποτυπώνεται και στις τελικές προσπάθειες που ήταν 3-1 υπέρ του Μαρόκου!
Το δεύτερο ημίχρονο πήγε ακόμα πιο σβηστά για το Μαρόκο που αποδιοργάνωσε πλήρως την Ισπανία, η οποία δεν απείλησε ούτε στιγμή. Οι Φούριας Ρόχας πλησίασαν προς την περιοχή της αφρικανικής ομάδας προς το τέλος του 90λεπτου και απείλησαν ουσιαστικά για πρώτη φορά στο 90'+5' με εκτέλεση φάουλ του Όλμο, ο οποίος όμως νικήθηκε απ' τον Μπόνο.
Το 90λεπτο έληξε δίχως γκολ (και μόλις έντεκα τελικές) και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση εκεί όπου η Ισπανία έδειξε να παίρνει τον έλεγχο αλλά το Μαρόκο ήταν η ομάδα που δημιούργησε την πιο καθαρή φάση. Στο 104' ο Ουναχί έκανε καταπληκτική ατομική ενέργεια, έστρωσε για τον Σεντίρα, ο οποίος από πλεονεκτική θέση πλάσαρε αλλά ο Σιμόν απέκρουσε σωτήρια με το πόδι.
Το Μαρόκο άρχισε να ξεμένει από δυνάμεις αλλά κρατήθηκε όρθιο μέχρι και το τέλος της παράτασης. Σώθηκε πάντως στο 123' απ' το πλασέ του Σαράμπια στην κίνηση καθώς η μπάλα βρήκε το δοκάρι και έφυγε εκτός τέρματος. Το 0-0 έστειλε τις δυο ομάδες στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου ο Μπόνο μίλησε...
Η διαδικασία των πέναλτι
Σαμπιρί - γκολ 1-0
Σαράμπια - δοκάρι
Ζίγες - γκολ 2-0
Σολέρ - απόκρουση Μπόνο
Μπενούν - απόκρουση Σιμόν
Μπουσκέτς - απόκρουση Μπόνο
Χακίμι - γκολ 3-0
Μαρόκο: Μπόνο, Χακιμί, Αγκέρ (85' Ελ Γιαμίκ), Σαΐς, Μαζραουί (82' Ατιγιάτ Αλάχ), Ουναχί (120' Μπενούν), Αμραμπάτ, Αμαλάχ (82' Σεντιρά), Ζίγες, Εν Νεσιρί (82' Σαμπιρί), Μπουφάλ (68' Εζαλζουλί).
Ισπανία: Σιμόν, Γιορέντε, Ρόδρι, Λαπόρτ, Άλμπα (98' Μπαλντέ), Γκάβι (63' Σολέρ), Μπουσκέτς, Πέδρι, Φ. Τόρες (75' Νίκο Γουίλιαμς, 118' Σαράμπια), Ασένσιο (63' Μοράτα), Όλμο (98' Φατί).
Φάση των 16
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου
- Ολλανδία – ΗΠΑ (49) 3-1 (10' Ντεπάι, 45+1' Μπλιντ, 81' Ντάμφρις - 76' Ράιτ)
- Αργεντινή – Αυστραλία (50) 2-1 (35' Μέσι, 57' Αλβαρες - 77' αυτ. Ενσο Φερνάντες)
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
- Γαλλία – Πολωνία (52) 3-1 (44' Ζιρού, 74', 90+1' Μπαπέ - 90'+9' πέν. Λεβαντόβσκι)
- Αγγλία – Σενεγάλη (51) 3-0 (38' Χέντερσον, 45'+3 Κέιν, 57' Σάκα)
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
- Ιαπωνία – Κροατία (53) 1-3 πέν, 1-1 κ.α., παρ. (43' Μαέντα - 55' Πέρισιτς)
- Βραζιλία – Νότια Κορέα (54) 4-1 (7' Βινίσιους, 13' πεν. Νεϊμάρ, 29' Ριτσάρλισον, 36' Πακετά - 76' Σεούνγκ Χο Παΐκ)
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
- Μαρόκο – Ισπανία (55) 3-1 πέν., 0-0 κ.α., παρ.
- 21:00 Πορτογαλία – Ελβετία (56)
Προημιτελική φάση
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
- 17:00 Κροατία – Βραζιλία (58)
- 21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (57)
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
- 17:00 Μαρόκο - Νικητής αγώνα 56 (60)
- 21:00 Αγγλία - Γαλλία (59)
Ημιτελική φάση
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
- 21:00 Νικητής αγώνα 57 – Νικητής αγώνα 58
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
- 21:00 Νικητής αγώνα 59 – Νικητής αγώνα 60
Μικρός τελικός
- Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 17:00
Τελικός
- Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 17:00
Οι σκόρερ
- Μπαπέ (Γαλλία) 5
- Ζιρού (Γαλλία) 3
- Μέσι (Αργεντινή) 3
- Ριτσάρλισον (Βραζιλία) 3
- Μοράτα (Ισπανία) 3
- Χάκπο (Ολλανδία) 3
- Ράσφορντ (Αγγλία) 3
- Σάκα (Αγγλία) 3
- Βαλένσια (Ισημερινός) 3
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr