Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα 4ος όμιλος - Χωρίς αντίπαλο Γαλλία και Δανία, κυνηγούν ένα θαύμα Αυστραλία και Τυνησία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Μουντιάλ 2022: Στον 4ο όμιλο υπάρχει ένα… υπερφαβορί, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, ένα φαβορί, η Δανία και άλλες δύο ομάδες που απλά ελπίζουν στο θαύμα. Η Αυστραλία και η Τυνησία θέλουν θα κυνηγήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν απέναντι στους δύο Ευρωπαίους καθώς γνωρίζουν ότι για να έχουν τύχη να συνεχίσουν στους 16 του Μουντιάλ θα πρέπει, όχι μόνο να νικήσουν στο μεταξύ τους παιχνίδι αλλά να κόψουν βαθμούς και απ’ τους μεγάλους. Εξαιρετικά μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας για δύο ομάδες που απέχουν πολύ ποδοσφαιρικά απ’ τους Γάλλους και τους Δανούς οι οποίοι ουσιαστικά θα δώσουν μάχη για την πρωτιά στον όμιλο.
Πρόγραμμα
- 22/11 15:00 ΔΑΝΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ / ANT1+
- 22/11 21:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ANT1
- 26/11 12:00 ΤΥΝΗΣΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ANT1+
- 26/11 18:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ / ANT1
- 30/11 17:00 ΤΥΝΗΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ / ANT1
- 30/11 17:00 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ / ANT1+
Γαλλία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 16
- Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1998, 2018)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Λιλιάν Τουράμ (142)
- Πρώτος σε γκολ: Τιερί Ανρί (51)
- FIFA Ranking: 4η θέση
Προπονητής: Ένας θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου βρίσκεται στον πάγκο των Τρικολόρ. Ο Ντιντιέ Ντεσάν ήταν ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1998 και μια εικοσαετία αργότερα (2018) οδήγησε, από άλλο πόστο πλέον, ξανά τη χώρα στην κορυφή του κόσμου. Διανύει τον δέκατο (ανέλαβε το 2012) και τελευταίο χρόνο του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας καθώς θα τον διαδεχθεί ο άλλοτε συμπαίκτης του Ζινεντίν Ζιντάν και θέλει να κλείσει την πορεία του με μια επιτυχημένη παρουσία στα γήπεδα του Κατάρ.
Αστέρι: Γεμάτη από αστέρια είναι η Γαλλία -με πρώτο και καλύτερο τον αειθαλή Καρίμ Μπενζεμά- αλλά ο Κιλιάν Μπαπέ λάμπει περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο παίκτη της ομάδας. Στα 23 του ετοιμάζεται για τη δεύτερη παρουσία του σε Μουντιάλ καθώς υπήρξε βασικό στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο το 2018. Τώρα όμως θεωρείται ο ηγέτης των Τρικολόρ και το βάρος των ευθυνών πέφτει κυρίως στους ώμους του. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έχει σκοράρει 28 γκολ σε 59 συμμετοχές και θέλει να γράψει ιστορία με back to back τίτλους σε τόσο νεαρή ηλικία.
Εκτίμηση: Ως πρωταθλήτρια κόσμου έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της αλλά παράλληλα θέλει να «σβήσει» και την ανορθογραφία της αποτυχίας στο Euro 2020, όπου η πορεία της τελείωσε στη φάση των 16. Στον όμιλο που βρίσκεται, ενδέχεται να δυσκολευτεί, αλλά πιθανότατα θα περάσει. Διαθέτει τρομερές μονάδες, που όμως δεν έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν ως ομάδα με το ποδόσφαιρο που παίζουν μετά το 2018. Στα Μουντιάλ όμως όλα κρίνονται στα νοκ άουτ και στην αποτελεσματικότητα που δείχνουν εκεί οι ομάδες. Κι η Γαλλία έχει αποδείξει ότι αν μη τι άλλο χάνει δύσκολα. Μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Ρεν), Αλφόνς Αρεολά (Γουέστ Χαμ).
- Αμυντικοί: Ραφαέλ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπενζαμέν Παβάρ (Μπάγερν Μονάχου), Λουκά Ερναντέζ (Μπάγερν Μονάχου), Πρεσνέλ Κιμπεμπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζιλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν Μονάχου), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ).
- Μέσοι: Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους), Ορέλιεν Τσουαμενί (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Γκεντουζί (Μαρσέιγ), Τζόρνταν Βερετού (Μαρσέιγ), Εντουάρντο Καμαβίνγκα (Ρεάλ Μαδρίτης), Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό).
- Επιθετικοί: Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Κρίστοφερ Ενκουνκού (Λειψία).
Δανία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
- Καλύτερη θέση: Προημιτελικός (1998)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Πίτερ Σμάιχελ (129)
- Πρώτοι σε γκολ: Πουλ Νίλσεν, Γιον Νταλ Τόμασον (52)
- FIFA Ranking: 10η θέση
Προπονητής: O 50χρονος Κάσπερ Χιούμλαντ βρίσκεται στον πάγκο της Δανίας απ’ τον Ιούλιο του 2020. Παρέλαβε μια εξαιρετική ομάδα απ’ τον Άγκε Χαρέιντε, ο οποίος οδήγησε τη χώρα μέχρι τους 16 του Μουντιάλ της Ρωσίας αλλά και στην πρόκριση στο Euro 2020 που τελικά έγινε το 2021 λόγω πανδημίας. Πριν από το Ευρωπαϊκό τον διαδέχθηκε ο Χιούμλαντ, ο οποίος διατήρησε την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά. Αναδείχθηκε ως κόουτς στη Λίνγκμπι, συνέχισε στη Νόρτζελαντ, ενώ εργάστηκε και στη γερμανική Μάιντς.
Αστέρι: Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει απ’ το ρόστερ της Δανίας τόσο για αγωνιστικούς λόγους όσο και για την περιπέτεια που έζησε στο τελευταίο Euro. Η κατάρρευσή του στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με τη Φινλανδία λόγω ανακοπής καρδιάς προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και η επιστροφή του στη ζωή παγκόσμια ανακούφιση. Ο 30χρονος σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δηλώνει «παρών» σε ακόμα ένα μεγάλο τουρνουά παίζοντας πια με βηματοδότη. Πριν από 12 χρόνια ήταν ο νεαρότερος παίκτης στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής (2010), ενώ έπαιξε και το 2018. Ποιοτικός μεσοεπιθετικός με συμμετοχή και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Έχει φορέσει 117 φορές το εθνόσημο έχοντας σκοράρει 39 γκολ.
Εκτίμηση: Εξαιρετικό σύνολο. Ο ορισμός της ομάδας. Παίζουν ένας για όλους και όλοι για έναν. Σε αυτό το γκρουπ βρίσκονται πολλοί καλοί παίκτες που αλληλοσυμπληρώνονται: απ’ το νούμερο ένα μέχρι και την κορυφή της επίθεσης. Βάσει της εικόνας που δείχνει την τελευταία τριετία, η πρόκριση στην επόμενη φάση δύσκολα θα χαθεί για τους Δανούς. Ακόμα και στα νοκ άουτ όμως είναι βέβαιο ότι θα «βγάλουν το λάδι» σε όποια ομάδα κι αν βρεθεί στο διάβας τους. Δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια απ’ τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Νις), Όλιβερ Κρίστενσεν (Χέρτα), Φρέντερικ Ρένοβ (Ουνιόν).
- Αμυντικοί: Σίμον Κίερ (Μίλαν), Αντρέας Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Τράμπζονσπορ), Ντάνιελ Βας (Μπρόντμπι), Γιόακιμ Μέλε (Αταλάντα), Γιόακιμ Άντερσεν (Κρίσταλ Πάλας), Ράσμους Κρίστενσεν (Λιντς), Βίκτορ Νέλσον (Γαλατάσαραϊ), Αλεξάντερ Μπαχ (Μπενφίκα).
- Μέσοι: Κρίστιαν Έρικσεν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τόμας Ντιλέινι (Σεβίλλη), Πιερ Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Νέργκααρντ (Μπρέντφορντ).
- Επιθετικοί: Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ (Εσπανιόλ), Αντρέας Κορνέλιους (Κοπεγχάγη), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Σεβίλλη), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπριζ), Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Γιόνας Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Γέσπερ Λίντστρεμ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ρόμπερτ Σκοβ (Χόφενχαϊμ), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία).
Τυνησία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
- Καλύτερη θέση: Φάση ομίλων (1978, 1998, 2002, 2006, 2018)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Ραντί Ζαϊντί (105)
- Πρώτος σε γκολ: Ισάμ Τζεμάα (36)
- FIFA Ranking: 30ή θέση
Προπονητής: O 51χρονος Τζαλέλ Καντρί βρίσκεται στους πάγκους για περισσότερα από 20 χρόνια. Έμπειρος σε επίπεδο συλλόγων και καλός γνώστης του τυνησιακού ποδοσφαίρου πήρε τα ηνία της Εθνικής ομάδας από… σπόντα καθώς στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2021, ο βασικός προπονητής νόσησε με κορονοϊό και ο Καντρί -ως βοηθός του τότε- πήρε προαγωγή, ενώ έξι μήνες μετά το τουρνουά (τον Ιανουάριο του 2022) καθιερώθηκε ως head coach. Το 2007-08 ήταν προπονητής της Κ20 της Τυνησίας, ενώ το 2013 ήταν και πάλι βοηθός στην εθνική ανδρών.
Αστέρι: Ο Γουαμπί Καζρί είναι το «κανόνι» της Τυνησίας. Στα 31 του χρόνια κάνει μια καλή καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ούτως ή άλλως, γεννήθηκε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Κορσική. Αγωνίζεται στη Μονπελιέ, ενώ έχει παίξει κατά το παρελθόν σε Μπαστιά, Μπορντό, Σάντερλαντ, Ρεν και Σεντ Ετιέν. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην επιθετική γραμμή των Τυνήσιων. Έχει πετύχει 24 γκολ σε 71 συμμετοχές κι είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας.
Εκτίμηση: Εξαιρετικά δύσκολο έργο έχει η Τυνησία σε έναν όμιλο όπου η Γαλλία και η Δανία μοιάζουν με απροσπέλαστα εμπόδια. Δύσκολα θα ξεφύγει απ’ τη μοίρα που είχε και στις προηγούμενες πέντε παρουσίες της καθώς ουδέποτε έχει προχωρήσει πέρα απ’ την πρώτη φάση. Μπορεί όμως να στερείται ποιότητας αλλά διαθέτει μαχητικό πνεύμα και ψυχή. Δεν αποκλείεται να κόψει βαθμούς.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Αϊμέν Νταχμέν (Σφαξιέν), Μπεχίρ Μπεν (Μοναστίρ), Μουέζ Χασέν (Αφρικέν), Αϊμέν Μαθλουθί (Ετουάλ Σαχέλ).
- Αμυντικοί: Αλί Αμπντί (Καέν), Ντίλαν Μπρον (Σαλερνιτάνα), Μοχάμεντ Ντρέγκερ (Λουκέρνη), Ναντέρ Γκαντρί (Αφρικέν), Μπιλέλ Ιφά (Κουβέιτ), Ουζντί Κεσχρίντα (Ατρόμητος), Αλί Μαούλ (Αλ Αχλί), Γιασίν Μεριά (Εσπεράνς), Μοντασάρ Ταλμπί (Λοριάν).
- Μέσοι: Μοχάμεντ Μπεν (Εσπεράνς), Γκαιλάν Σααλαλί (Εσπεράνς), Αϊσά Λαϊντουνί (Φερεντσβάρος), Χάνιμπαλ Μεζμπρί (Μπέρμιγχαμ), Φερτζανί Σασί (Αλ Ντουχάιλ), Ελιάς Σκιρί (Κολωνία).
- Επιθετικοί: Αρίς Μπεν (Μπρόντμπι), Σεϊφεντίν Τζαζιρί (Ζάμαλεκ), Ισάμ Τζεμπαλί (Οντένσε), Γουαμπί Καζρί (Μονπελιέ), Γιασίν Κενισί (Κουβέιτ), Γιουσέφ Μσακνί (Αλ Αραμπί), Ναΐμ Σλιτί (Αλ Ιτιφάκ).
Αυστραλία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
- Καλύτερη θέση: Φάση των 16 (2006)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Μαρκ Σβάρτσερ (109)
- Πρώτος σε γκολ: Τιμ Κέιχιλ (50)
- FIFA Ranking: 38η θέση
Προπονητής: Ο 59χρονος Γκρέιαμ Άρνολντ θεωρείται μια απ’ τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου. Ως παίκτης αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ολλανδίας και του Βελγίου, ενώ φόρεσε 56 φορές τη φανέλα της Εθνικής και ως προπονητής έχει μακρά πορεία στους πάγκους με αρκετούς εθνικούς τίτλους. Απ’ το 2000 ως το 2010 ήταν μέλος στο προπονητικό τιμ της Εθνικής Αυστραλίας και απ’ το 2018 ανέλαβε ως head coach.
Αστέρι: Ο 31χρονος Μάθιου Λέκι είναι απ’ τους Αυστραλούς που μπόρεσαν να σταθούν εξαιρετικά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς για μια δεκαετία έπαιξε στη Γερμανία. Αρχικά αγωνίστηκε στην Γκλάντμπαχ και συνέχισε σε Φρανκφούρτη, Ίνγκολσταντ και Χέρτα. Πλέον επέστρεψε στην Αυστραλία για λογαριασμό της Μέλμπουρν Σίτι. Μετράει 73 συμμετοχές και 13 γκολ με την Εθνική.
Εκτίμηση: Πιστή στο ραντεβού της με τα Μουντιάλ η Αυστραλία εμφανίζεται για πέμπτη σερί διοργάνωση. Και μάλιστα τα κατάφερε δια πυρός και σιδήρου καθώς απέκλεισε σε μπαράζ το Περού. Η πρόκριση στους 16 στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 αποτελεί τον στόχο που θέλουν να επαναλάβουν οι Socceroos. Το έργο τους όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι «σκληρά καρύδια», τρέχουν πολύ, αμύνονται καλά και δεν θα πέσουν αμαχητί…
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Άντριου Ρέντμεϊν (Σίδνεϊ), Ματ Ράιαν (Κοπεγχάγη), Ντάνι Βούκοβιτς (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς).
- Αμυντικοί: Ναθάνιελ Άτκινσον (Χαρτς), Αζίζ Μπέχιτς (Νταντί Γιουνάιτεντ), Μίλος Ντέγκενεκ (Κολούμπους Κρου), Τόμας Ντενγκ (Άλμπιρεξ Νιιγκάτα), Φραν Κάρατσιτς (Μπρέσια), Τζόελ Κινγκ (Οντένσε), Κάι Ρόουλς (Χαρτς), Χάρι Σούταρ (Στόουκ), Μπέιλι Ράιτ (Σάντερλαντ)
- Μέσοι: Κιάνου Μπάκους (Σεντ Μίρεν), Καμ Ντέβλιν (Χαρτς), Αϊντίν Χρούστιτς (Βερόνα), Τζάκσον Ιρβάιν (Ζανκτ Πάουλι), Ράιλι Μακγκρί (Μίντλεσμπρο), Άαρον Μούι (Σέλτικ).
- Επιθετικοί: Μάρτιν Μπόιλ (Χιμπέρνιαν),Τζέισον Κάμινγκς (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς), Μιτς Ντιούκ (Φαγκιάνο Οκαγιάμα), Κρεγκ Γκούντγουιν (Αντελάιντ Γιουνάιτεντ), Γκαράντζ Κουόλ (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς), Μάθιου Λέκι (Μέλμπουρν Σίτι), Άουερ Μαμπίλ (Κάντιθ), Τζέιμι Μακλάρεν (Μέλμπουρν Σίτι).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr