Από τη Μόρια ονειρεύεται να παίξει στη Λίβερπουλ
Η συγκλονιστική ιστορία του πρόσφυγα ποδοσφαιριστή του Αιολικού που ακολούθησε την πρώτη του αποστολή στο χθεσινό µατς µε το Αιγάλεω🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Εζησε τον εφιάλτη του εµφυλίου στο Κονγκό, επέζησε από τις φυλακές της κολάσεως στην Ταϊλάνδη, γλίτωσε από το σκλαβοπάζαρο στην Τουρκία, κολύµπησε στο Αιγαίο, επιβίωσε στη Μόρια και από χθες ζει το όνειρό του. Ο 14χρονος Φράνσις Καλόµπο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής πρόσφυγας που έβγαλε δελτίο σε ελληνική οµάδα και µάλιστα χθες εµφανίστηκε στην πρώτη του αποστολή στα εθνικά πρωταθλήµατα ποδοσφαίρου µε τη φανέλα του Αιολικού κόντρα στο Αιγάλεω για την Γ' Εθνική.
Η ιστορία της οικογένειας του Καλόµπο θα µπορούσε να είναι ένα καλοδουλεµένο σενάριο κινηµατογραφικής ταινίας. Ολα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν ο µπαµπάς του, που είναι γενικός γιατρός, πήρε τα δυο του παιδιά και ξεκίνησε ταξίδι προς το… άγνωστο. Ο βασικός προορισµός τους ήταν η Ιρλανδία, όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς. Οι τρεις τους µπήκαν σε αεροπλάνο από το Κονγκό µε προορισµό τη Μαλαισία, αφήνοντας πίσω τους µητέρα και σύζυγο. Πήραν τα βασικά δικαιολογητικά τους και όλες τους τις οικονοµίες και ξεκίνησαν το ταξίδι.
Στη φυλακή
Το πρώτο σοκ ήρθε όταν διαπίστωσαν πως ο ταξιδιωτικός πράκτορας τους είχε εξαπατήσει και έτσι αντί για το τράνζιτ της Μαλαισίας βρέθηκαν σε... φυλακή της Ταϊλάνδης. Υστερα από πολλές περιπέτειες και πολλές διαπραγµατεύσεις µε τη µαφία που ελέγχει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, πήραν τον δρόµο για την Τουρκία. Στη γειτονική χώρα έµπλεξαν σε έναν απίστευτο κυκεώνα γραφειοκρατίας. Οι µέρες και οι εβδοµάδες περνούσαν χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ… Ο Φράνσις, ο αδελφός του και ο µπαµπάς του έµειναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, όπου κατάφεραν να πάρουν τη γνώση της τουρκικής γλώσσας και να ζουν νυχθηµερόν µε την ελπίδα πως θα περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Το πέρασµα στο Αιγαίο τούς τρόµαζε. Ακουγαν πολλές φρικτές ιστορίες. Μέσω των κινητών τηλεφώνων έφταναν συνεχώς εφιαλτικές ειδήσεις προσφύγων που «χάνονταν» στα παγωµένα νερά του Αιγαίου. ∆εν είχαν όµως άλλη επιλογή. Επρεπε να ρίξουν τη... ζαριά τους. Τον Νοέµβριο του 2017 πήραν τη µεγάλη απόφαση. Η µεγάλη ώρα είχε φτάσει...
Ολα για όλα
Επρεπε να τα παίξουν όλα για όλα, καθώς στο στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία δεν θα είχαν καµία τύχη. Περίµεναν ένα άνοιγµα του καιρού για να περάσουν στη Μυτιλήνη. Η βάρκα τους σφυροκοπήθηκε από τα κύµατα και ο Τούρκος λαθρέµπορος τους πέταξε στη θάλασσα, ευτυχώς κοντά στην ακτή.
Τροµοκρατηµένοι µεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας. Οι πρώτοι µήνες ήταν πολύ δύσκολοι, ο Φράνσις µε τον αδελφό του ξεχώριζαν στις αθλοπαιδιές, ενώ ο µπαµπάς του, λόγω υψηλού πνευµατικού επιπέδου αλλά και της ιδιότητας του γιατρού, κατάφερε να προσαρµοστεί γρηγορότερα. Και πάλι όµως τα δύσκολα δεν είχαν περάσει.
Στα Γιάννενα
Ο µπαµπάς µε τον µικρό υιό αποδέχτηκαν να µεταφερθούν στις δοµές στα Γιάννενα για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες από τη Μόρια. Ο αδελφός του Φράνσις είναι 11 ετών και ξεκίνησε στην ακαδηµία του Ατλαντα στα Γιάννενα. Το δεύτερο «σωσίβιο» που πήρε ο Φράνσις µετά τα νερά του Αιγαίου ήταν από τον Γιώργο Πατλάκα, τον προπονητή ποδοσφαίρου και ιδρυτή της οµάδας προσφύγων Cosmos FC, που, σύµφωνα µε τις µαρτυρίες προσφύγων αλλά και πολλών αθλητικών παραγόντων στη Μυτιλήνη, έχει µεγάλη προσφορά στη διαφυγή των νέων που βρέθηκαν στη Μόρια και είχαν έφεση στον αθλητισµό.
Η µάχη για το δελτίο
«Ο Φράνσις, ο αδελφός του και ο µπαµπάς τους ήταν τρεις άνθρωποι που ξεχώριζαν µέσα στο πλήθος. Είναι πολύ θετικοί, υποµονετικοί και έχουν διάθεση να προσαρµοστούν και να µάθουν. Μου έκανε επίσης µεγάλη εντύπωση η άµεση προσαρµογή τους στην ελληνική πραγµατικότητα. Αν και ήθελαν να φύγουν άµεσα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσαρµόστηκαν και µέσα σε 15 µήνες έχουν αγαπήσει την Ελλάδα» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Γιώργος Πατλάκας. Μεγάλες µάχες δόθηκαν και για την έκδοση του δελτίου του.
Σύµφωνα µε τους κανονισµούς, έπρεπε να βρεθούν τα γνήσια πιστοποιητικά γέννησης, που ύστερα από απίθανες καταστάσεις βρέθηκαν από την πατρίδα του και µέσω της µητέρας του που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής στάλθηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα, η µητέρα θα κάνει και αίτηση επανένωσης µε την οικογένειά της και όλοι ελπίζουν πως θα µπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
«Οσες φορές φτάσαµε σε αδιέξοδο µας έδωσαν λύσεις»
Ο Φράνσις Καλόµπο κάνει διπλές προπονήσεις καθηµερινά, ενώ ο Αιολικός ανέλαβε τα έξοδα διαµονής και διατροφής του. Πριν από λίγες ηµέρες ξεκίνησε να µαθαίνει ελληνικά σε ειδικό σχολείο στη Μυτιλήνη, ενώ ήδη γνωρίζει τρεις διαλέκτους από τη µητρική του γλώσσα, γράφει και µιλάει τουρκικά, αγγλικά και γαλλικά. «Μου αρέσει πολύ στην Ελλάδα. Είναι µια πανέµορφη χώρα και ο κόσµος, παρά τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει, µας έχει υποδεχτεί µε αγάπη. Βλέπω χαµογελαστά πρόσωπα και όσες φορές φτάσαµε σε αδιέξοδο µας έδωσαν λύσεις» δήλωσε αποκλειστικά στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Φράνσις Καλόµπο.
Αγωνίζεται επιθετικό χαφ και παίζει µε άνεση και µε τα δύο πόδια. Οσοι τον έχουν δει συµφωνούν πως πρόκειται για ένα χαρισµατικό παιδί µε πρόωρη ανάπτυξη, πολλή δύναµη αλλά κυρίως ώριµη συµπεριφορά. Σχετικά µε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε µέσω του ποδοσφαίρου και την απόκτησή του από τον Αιολικό και τη θετική εισήγηση του προπονητή Απόστολου Στύλου, τόνισε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ»: «Είµαι πολύ χαρούµενος και θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πατλάκα για ό,τι µου έχει προσφέρει, τον πρόεδρο και τον προπονητή του Αιολικού που µε εµπιστεύτηκαν και µε πήραν στην οµάδα τους, αλλά και όσους µε βοήθησαν να τακτοποιήσω τα χαρτιά µου στην Ελλάδα και να γίνω ο πρώτος πρόσφυγας που βγάζει δελτίο».
Η Λίβερπουλ
Σχετικά µε το χθεσινό του ντεµπούτο στον αγώνα Αιγάλεω-Αιολικός για το πρωτάθληµα της Γ’ Εθνικής είπε: «Είναι ένα ακόµα σκαλί που ανέβηκα µε τη βοήθεια των ανθρώπων που µε πιστεύουν. Ο κόουτς µε πήρε στην αποστολή. ∆εν το πίστευα... Είµαι πολύ χαρούµενος. Τους ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τους δικαιώσω».
Ο Φράνσις Καλόµπο γνωρίζει πως µόνο µέσα από τη σκληρή δουλειά θα κάνει τους στόχους του πραγµατικότητα και για πρώτη φορά αποκάλυψε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» το µεγάλο του όνειρο που είναι ένα συµβόλαιο στη Λίβερπουλ: «Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Το βράδυ που κλείνω τα µάτια µου ονειρεύοµαι µια διεθνή καριέρα, αλλά θέλω να µάθω την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδας. Μετά, εάν όλα πάνε καλά, θα ήθελα να παρακολουθήσω από κοντά έναν αγώνα της Λίβερπουλ που είναι η αγαπηµένη µου οµάδα και φυσικά το ιδανικό θα ήταν να µπορέσω κάποια µέρα να αγωνιστώ στη Λίβερπουλ».
«Με άλλαξε ο καρκίνος»
Ο άνθρωπος που έβγαλε από την αφάνεια τον Φράσις Καλόµπο είναι ο ιδρυτής της οµάδας προσφύγων «Cοsmos FC» Γιώργος Πατλάκας, ο οποίος άλλαξε τη ζωή του όταν διαγνώσθηκε µε καρκίνο: «Κατάγοµαι από τη Μυτιλήνη. Είχα φύγει από το νησί πολλά χρόνια για σπουδές και επαγγελµατικούς λόγους. Πριν από µερικά χρόνια διαγνώσθηκα µε καρκίνο, ενώ το νησί είχε αρχίσει να ζει την ανθρωπιστική κρίση. Αποφάσισα να γυρίσω και µε τις οικονοµίες που είχα να πάρω πρωτοβουλίες για να ανακουφίσω όσους περισσότερους συνανθρώπους µου. Ο καρκίνος κατά κάποιον τρόπο µού έδωσε ζωή. Στην αρχή έβλεπα τα παιδιά και έπαιζαν µπάλα ξυπόλητα. Γεµίζω ενέργεια βλέποντας πως οι προσπάθειες µου πιάνουν τόπο και τυγχάνουν της αναγνώρισης όλων και των προσφύγων αλλά και των συµπατριωτών µου. Ο Cosmos δεν είναι αθλητικός σύλλογος ακόµα, είναι µια οµάδα που δίνει την ευκαιρία στους πρόσφυγες να αθληθούν. Εχουµε 45 παιδιά στο ρόστερ και έχουν περάσει από εδώ 250 παιδιά».
Ο Γιώργος Πατλάκας µιλάει για τις πρώτες δυσκολίες που είχε το εγχείρηµά του: «Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα. Σιγά σιγά φτιάξαµε το γήπεδό µας πολύ κοντά στη Μόρια και το πιο σηµαντικό είναι πως οι Μυτιληνιοί διαπίστωσαν ότι κάνουµε έργο. Παίζουµε φιλικά µε όλες τις οµάδες και όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του Φράνσις είναι δυνατόν να τους δοθεί ευκαιρία για µια επαγγελµατική καριέρα».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr