Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ιστορική συμφιλίωση Αμερικανών και Ιρανών για δύο ώρες στο Τόκιο
Στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν οι παίκτες και οι προπονητές των δύο ομάδων έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές των δύο χωρών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αν υπάρχει ένας αγώνας που το Ολυμπιακό ιδεώδες τηρήθηκε κατά γράμμα αυτός ήταν η αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι Αμερικανοί επικράτησαν 120-66 αλλά το αποτέλεσμα περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η είδηση που βγήκε από τον συγκεκριμένο αγώνα ήταν οι φιλοφρονήσεις και τα χειροκροτήματα μεταξύ των παικτών και των προπονητών των δύο ομάδων αποθεώνοντας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλωστε στην αρχαιότητα ακόμα και αντίπαλοι στις μάχες σταματούσαν τιμώντας την Ολυμπιακή Εκεχειρία ώστε να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία.
Xειροκροτήματα και φιλοφρονήσεις
Στο αχανές στάδιο της Σαίτάμα οι Αμερικανοί χειροκρότησαν τον εθνικό ύμνο του Ιράν και οι Ιρανοί χειροκρότησαν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ. Υπήρξαν μερικές χειραψίες πριν τον αγώνα και πολύ περισσότερες μετά το τέλος. Ηταν αγώνας που η διπλωματία του αθλητισμού νίκησε τον πολιτικό λόγο παραδέχτηκαν εκπρόσωποι και των δύο ομάδων. Ο προπονητής των ΗΠΑ Πόποβιτς μετά το τέλος του αγώνα έδωσε τα χέρια με τον προπονητή του Ιράν, Μεχράν Σαχίνταμπ και τα μέλη του επιτελείου του, πριν και μετά τον αγώνα. Ο Πόποβιτς όχι μόνο συνεχάρη τον αντίπαλο προπονητή αλλά είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του.
Χωρισμένοι στην πολιτική
«Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ειδικά οι άνθρωποι του αθλητισμοί είναι χωρισμένοι από την πολιτική», είπε ο Μεχράν Σαχίνταμπ . Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις, μια κίνηση που ήρθε λίγους μήνες μετά την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από το Ιράν στις 4 Νοεμβρίου 1979 και πυροδότησε αυτό που έγινε κρίση ομήρων 444 ημερών.
Στα μαχαίρια για δεκαετίες...
Υπήρξαν καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη από την Ουάσινγκτον και μια μονομερής αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση ήταν καμένες αμερικανικές σημαίες, συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες στους δρόμους της Τεχεράνης και κατηγορίες τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Ιράν καθυστέρησε μια προτεινόμενη ανταλλαγή κρατουμένων για να αναγκάσει μια γρήγορη επανάληψη των έμμεσων πυρηνικών συνομιλιών.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ιράν είναι κακός ηθοποιός στην περιοχή", δήλωσε πριν ένα μήνα ο υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο αθλητισμός έχουν όμως άλλη δύναμη.
Η διπλωματία του πινγκ πονγκ
Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι αυτό που εξακολουθεί να είναι γνωστό ως «διπλωματία πινγκ πονγκ» - όταν παίκτες πινγκ-πονγκ από τις ΗΠΑ και την Κίνα έπαιξαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ουσιαστικά ξεκίνησαν μια σημαντική επιδιόρθωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Shahintab έδωσε τα χέρια με τον προπονητή της Τσεχίας μετά από ένα παιχνίδι. Ο προπονητής της Τσεχίας, Ronen Ginzburg, είναι από το Ισραήλ - ένα έθνος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.
Αν έδιναν τα χέρια οι πολιτικοί...
Αν οι πολιτικοί ηγέτες από το Ιράν και το Ισραήλ έδιναν τα χέρια, θα ήταν ειδήσεις πρωτοσέλιδων.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέβη χωρίς φανφάρες.
«Είμαστε μόνο εδώ για να παίξουμε μπάσκετ», δήλωσε ο σέντερ του Ιράν Hamed Haddadi.
Ακόμη και εν μέσω δεκαετιών πολιτικής ρητορικής, οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν δείξει ότι οι αθλητές από αυτά τα έθνη μπορούν να συνυπάρξουν. Παλαιστές από τις ΗΠΑ πήγαν στο Ιράν το 1998, όπου μάλιστα αποθεώθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης. Η πάλη είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Ιράν, οπότε όταν η ομάδα των παλαιστών των ΗΠΑ βγήκε να ψωνίσει γνώρισε την αποθέωση.
Υπάρχουν συμφέροντα...
«Μόλις ζητήσουμε από τους πολιτικούς, κάτι τέτοιο, γίνεται πολύ πιο περίπλοκο: Υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα, ιδεολογίες και προσωπικές ατζέντες», δήλωσε ο ο προπονητής των ΗΠΑ Πόποβιτς και συμπλήρωσε: «Αλλά οι άνθρωποι γενικά τα πάνε καλά, εκτιμούν ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους. Πραγματικά το πιστεύω. Πάντα το πίστευα αυτό. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι προπονητές απολάμβαναν να συναντιούνται και να μιλούν μεταξύ τους, ότι οι παίκτες έδειξαν αθλητική ικανότητα. Ευχόμαστε απλώς να συνέβη αυτό στην πραγματική ζωή».
Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά
Καιρός - Καύσωνας: Ανησυχία για τη μεγάλη διάρκεια και τις υψηλές θερμοκρασίες
Πέτρος Φιλιππίδης: Στις φυλακές Τρίπολης μετά την προφυλάκιση για βιασμό και απόπειρες
Τουρκία: Διχάζει διαφημιστικό σποτ για τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr