Καγκάβα: Ο εκλεκτός των Κλοπ και Σερ Αλεξ που λατρεύει να παίζει «10άρι»
Το αστέρι της Εθνικής Ιαπωνίας στη μηχανή του ΠΑΟΚ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον 31χρονο μεσοεπιθετικό, Σίντζι Καγκάβα, και τον κάνει κάτοικο Τούμπας έξι μήνες μετά την πρώτη κρούση. Ποιος είναι όμως ο διεθνής Ιάπωνας, ο οποίος υπήρξε το... πολυεργαλείο που ο Γιούργκεν Κλοπ ανακάλυψε και μοιράστηκε μαζί με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον;
Ο Καγκάβα είχε εκτενή συνομιλία με τον Πάμπλο Γκαρσία στα ισπανικά, πείστηκε για το ρόλο του στον Δικέφαλο και το πλάνο που θα κληθεί να υπηρετήσει και θα αποτελέσει τη μεταγραφική «βόμβα» του Γενάρη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια «βόμβα» που προσπάθησαν να πυροδοτήσουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι.
Και γιατί στα ισπανικά; Ο Γκαρσία είχε πολλή τύχη σε αυτό και μπόρεσε να εκφράσει εύκολα και πλήρως όλες του τις σκέψεις. Στα ισπανικά, λοιπόν, μιας και ο Καγκάβα μιλά ιαπωνικά, γερμανικά, αγγλικά, ίσως μερικές τουρκικές λέξεις και σίγουρα καλά ισπανικά, αφού διαμένει στη χώρα των ταυρομάχων από το καλοκαίρι του 2019. Τότε πήρε μεταγραφή στη Σαραγόσα και αποχώρησε για δεύτερη φορά από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, για μια νέα πρόκληση.
Συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό
Από τον ισπανικό σύλλογο έμεινε ελεύθερος τον περυσινό Οκτώβριο, όμως παρέμεινε στην ιβηρική χερσόνησο, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προπονείται μόνος μέχρι να βρει την επόμενη ποδοσφαιρική του στέγη. Μάλιστα, προσέφερε το σπίτι του - το οποίο είχε μετατρέψει σε προπονητικό κέντρο - και στον φίλο του, Τακαγιούκι Μοριμότο, τον πάλαι ποτέ αστέρα του ιαπωνικού ποδοσφαίρου που είχε υπογράψει στην ΑΕΠ Κοζάνης (Football League) και έψαχνε μέρος όπου η προπόνηση δεν απαγορεύεται λόγω lockdown.
Για τον Καγκάβα, το να μην μπορεί να κινηθεί πίσω από έναν επιθετικό για τόσο καιρό, η αδυναμία να «ταΐζει» συμπαίκτες στην περιοχή και να σκοράρει κινούμενος κάθετα στην πλάτη της άμυνας, ήταν όλα σαν έλλειψη οξυγόνου. Και ο ΠΑΟΚ έρχεται να του προσφέρει τον χώρο να αναπτύξει και πάλι όλες τις ικανότητες του.
Ο Σίντζι Καγκάβα συστήθηκε στους Ευρωπαίους scouters όταν σε ηλικία 20 ετών συμμετείχε σε γκολ της Τσερέζο Οσάκα (είτε σκοράροντας είτε δίνοντας ασίστ) μια φορά σε κάθε παιχνίδι κατά μέσο όρο, επί μιάμιση (!) σεζόν. Το 2010, στα γραφεία της Ντόρτμουντ αντιλήφθηκαν αμέσως ότι το ονοματεπώνυμο αυτό δεν ήταν βγαλμένο από θρυλικό ασιατικό «άνιμε», αλλά αποτελεί μια εντελώς ρεαλιστική περίπτωση που - εντελώς ρεαλιστικά - θα απογείωνε την ομάδα του Κλοπ. Και μάλιστα τσάμπα.
Ο Γερμανός τον έριξε κατευθείαν στην αρένα και του έδωσε τον ρόλο του δεκαριού, πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο τραυματισμός στο μετατάρσιο του έκοψε τη φόρα στο δεύτερο μισό της σεζόν, όμως έκλεισε την αμέσως επόμενη χρονιά με συμμετοχή - ξανά - σε 1γκολ/παιχνίδι και, πλέον, η αντανάκλαση του διαμαντιού του Κλοπ έφτανε μέχρι τα... έμπειρα μάτια του Νησιού.
Το «διαβολικό» ένστικτο
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εντόπισε το διαβολικό ένστικτο του Καγκάβα και τον έκανε «κόκκινο διάβολο» το 2012, χρησιμοποιώντας τον κυρίως ως «10» όταν απουσίαζε - και απουσίαζε συχνά - ο Ρούνεϊ, και λιγότερο ως εξτρέμ. Πώς μπορείς να αποτύχεις σε μια ομάδα με Βαν Πέρσι, Τσιτσαρίτο, Νάνι, Ρούνεϊ, Μπερμπάτοφ, Σκόουλς, Κάρικ, Εβρά, Βίντιτς και Φέρντιναντ;
Όμως, στη ραγδαία άνοδο μπήκε το 2013 ένα τεχνητό ταβάνι, ονόματι Ντέιβιντ Μόγιες. Ο αντικαταστάτης του Φέργκιουσον δεν πίστεψε καθόλου στον Καγκάβα, επέμενε στο μοτίβο με Νάνι εξτρέμ και Ρούνεϊ «10» και χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να επιλέξει τον Ιάπωνα άσο σε κύρια διοργάνωση, γεγονός που εξόργιζε και «σιγοέκαιγε» τον τελευταίο εσωτερικά. Όταν πια άρχισε να παίζει, το σενάριο να μπει πίσω από τον επιθετικό ήταν ανύπαρκτο και ως εξτρέμ δεν απέδιδε το ίδιο. Σύντομα, το γυαλί στη σχέση Καγκάβα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ραγίσει και τον Ιάπωνα περίμενε πίσω στη Bundesliga μια ορθάνοιχτη πόρτα και ένα κόκκινο στρωμένο χαλί: Μπορούσια Ντόρτμουντ, έκδοση δεύτερη. Σίντζι Καγκάβα, έκδοση «η καλύτερη».
Από τη λατρεμένη του θέση - σε σύστημα με δύο δεκάρια - ο Καγκάβα αναγεννήθηκε και βρήκε ξανά τη χαρά του ποδοσφαίρου, πετυχαίνοντας τους Ομπαμεγιάνγκ, Μικταριάν και Ρόις στο απόγειο της καριέρας τους. Η τρομερή συνέπεια στα στατιστικά του διεκόπη από τρεις συνεχόμενους τραυματισμούς - υποτροπές - στον αστράγαλο και, καθώς μεγάλωνε και ηλικιακά, ο Καγκάβα έχανε την αίγλη του για ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα.
Η Μπεσίκτας εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα του για μισή σεζόν, παίρνοντας γκολ και ασίστ από το «δεκάρι» της, ενώ η Σαραγόσα εκταμίευσε τρία εκατομμύρια για να τον χρίσει ηγέτη της, αλλά τράκαρε με τεράστια φόρα πάνω στην πανδημία του κορωνοϊού. Και αφού δεν πέτυχε την άνοδο, ο ισπανικός σύλλογος «μάτωνε» να ανταποκριθεί στο συμβόλαιο του παίκτη και έτσι έλυσε τη συνεργασία μαζί του τον Οκτώβριου του 2020.
Αν κάτι μπορεί να μας διδάξει η καριέρα του Σίντζι Καγκάβα είναι ότι χρειάζεται ο εκάστοτε προπονητής του να καταλάβει τι έχει στα χέρια του: ένα καθαρό, πολυτάλαντο «10». Ο Κλοπ τον έκανε μαέστρο του άξονα, ο Σερ Άλεξ τόλμησε να τον ρίξει πίσω από τον επιθετικό και, τελικά, ο μοναδικός που τον «έκαψε», ήταν αυτός που του αφαίρεσε τον ρυθμό και του άλλαξε τη θέση για να χωρέσει τους υπόλοιπους. Ο Σίντζι Καγκάβα είναι το κορυφαίο «δεκάρι» του ιαπωνικού ποδοσφαίρου και φαίνεται πως... τα βρήκε ήδη με τον ισπανόφωνο Πάμπλο Γκαρσία. Απολογισμός στο γήπεδο.
Πηγή: SDNA
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr