ΣΥΡΙΖΑ και Βασιλακόπουλος κατά Αυγενάκη: «Υπεύθυνος για το χάος - Απαξιώνει με αήθη τρόπο»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επιτέθηκε σε ομοσπονδίες για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και δέχθηκε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Βασιλακόπουλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 36 λεπτά ┋
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και τις ομοσπονδίες στις οποίες επιτέθηκε, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος άσκησαν δριμεία κριτική στον υφυπουργό.
Αρχικά, την απάντηση του τομεάρχη Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Θάνου Μωραϊτη, προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου του Λευτέρη Αυγενάκη. «Ο "ζωντανός οργανισμός" που επικαλείται ο κ. Αυγενάκης, είναι ένα Μητρώο στο κρεβάτι του ιατροδικαστή», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μωραΐτης και προσθέτει: «Στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρουσίασε ντροπιαστικά στοιχεία για το ίδιο του το Υπουργείο, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε», ανέφερε καυστικά, προσθέτοντας: «Εμμέσως μας είπε ότι το σύνολο των ιστορικών Αθλητικών Σωματείων της χώρας είναι μη- εγκεκριμένα. Άρα, ότι δεν υπάρχουν».
«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που ο ίδιος πολυδιαφημίζει, έχει υπογραφή την καθεστωτική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης και στον αθλητισμό», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, ενώ συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία του τόπου, έχουμε κατ΄ ουσία αυτή τη στιγμή Αθλητικές Ομοσπονδίες χωρίς Σωματεία».
Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε - ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία - κατ' επανάληψη αναφέρει ότι το "Μητρώο Αθλητικών Σωματείων" μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο χρηστής διοίκησης, ανάπτυξης, και αξιολόγησης μέσω αντικειμενικών κριτηρίων». Ωστόσο, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «η επιλογή της Κυβέρνησης είναι να τρέξει μια αδιαφανή και επεμβατική λειτουργία του Υπουργείου και όχι η κάθαρση». Και καταλήγει: «Ο κος Αυγενάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για το χάος που δημιούργησε» προσθέτοντας για την κυβέρνηση ότι «για μια ακόμη φορά εργαλειοποιεί τους αθλητές και τους Ολυμπιονίκες», ενώ «αναιρεί κατάφωρα το ίδιο το πνεύμα και την ουσία του Αθλητισμού».
ΣΥΡΙΖΑ: «Υπεύθυνος για το χάος»
Η ανακοίνωση του κ. Μωραΐτη: «Ο “ζωντανός οργανισμός” που επικαλείται ο κ. Αυγενάκης είναι ένα Μητρώο στο κρεβάτι του ιατροδικαστή. Στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρουσίασε ντροπιαστικά στοιχεία για το ίδιο του το Υπουργείο, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε. Έπρεπε να φτάσει η 26η Οκτωβρίου για να διαπιστώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ότι οι προϋποθέσεις, που ο ίδιος έθεσε και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, για την εγγραφή των Σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων είναι από ανεδαφικές έως παράλογες.
Εμμέσως μας λέει ότι το σύνολο των ιστορικών Αθλητικών Σωματείων της χώρας είναι μη- εγκεκριμένα. Άρα, ότι δεν υπάρχουν. Και αυτό το δήλωσε με περίσσιο θράσος, αρνούμενος να αναλάβει την ευθύνη για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία διαφόρων υπηρεσιών, που προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις, αλλά και να δηλώσει τί προτίθεται να κάνει με το σύνολο των Σωματείων της χώρας. Τώρα ανακάλυψε ο κ. Αυγενάκης ότι τα ερασιτεχνικά Σωματεία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εδώ και χρόνια; Ότι τα χρόνια αυτά προβλήματα είναι συνυφασμένα με το Σωματειακό μοντέλο διαχρονικά; Ότι απαιτούσαν ριζική αντιμετώπιση, αλλά όχι βέβαια με τον ξαφνικό θάνατο που επιμελήθηκε;
Το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» που ο ίδιος πολυδιαφημίζει, έχει υπογραφή την καθεστωτική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης και στον αθλητισμό. Οργάνωσαν και λειτουργούν ένα μέσο ελέγχου και νομής εκλογικής ισχύος στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών. Και αυτός είναι ο μοναδικός τους στόχος. Για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία του τόπου, έχουμε κατ΄ουσίαν αυτή τη στιγμή Αθλητικές Ομοσπονδίες χωρίς Σωματεία.
Μήπως μεθοδεύουν και την κατάργηση των Ομοσπονδιών, ακριβώς επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη δεν έχουν Σωματεία; Μήπως μεθοδεύουν και την περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων και της συνταγματικά κατοχυρωμένης υποστήριξης στον Αθλητισμό; Από τις χιλιάδες αιτήσεις και φακέλους που υποβλήθηκαν στη ΓΓΑ από τα Σωματεία, μόνο το 5% αυτών φέρεται ότι μπορεί να εγγραφούν στο Μητρώο. Οι προγραμματισμένες εκλογές των Ομοσπονδιών τινάζονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχουν Σωματεία να ψηφίσουν. Ή θα ψηφίσουν μόνο κάποια Σωματεία που είναι αρεστά;
Tα ίδια τα Σωματεία θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα στέγασης, αφού προβλέπεται, ότι μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ και των Δημοτικών Εγκαταστάσεων. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφέρει ότι το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο χρηστής διοίκησης, ανάπτυξης, και αξιολόγησης μέσω αντικειμενικών κριτηρίων. Ουδείς υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν σήμερα σωματεία- σφραγίδα. Η επιλογή όμως της Κυβέρνησης είναι να τρέξει μια αδιαφανή και επεμβατική λειτουργία του Υπουργείου και όχι η κάθαρση. Τα αναμέναμε όλα από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και το κόμμα του στον Αθλητισμό. Αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το να θέσουν το 95% των αθλητικών Σωματείων της xώρας εκτός νόμου, ξεπερνά κάθε φαντασία.
Ο κος Αυγενάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για το χάος που δημιούργησε. Για μια ακόμη φορά εργαλειοποιεί τους αθλητές και τους Ολυμπιονίκες. Αναιρεί κατάφωρα το ίδιο το πνεύμα και την ουσία του Αθλητισμού. Αλήθεια, οι δεκάδες Ολυμπιονίκες της χώρας, από ανύπαρκτα Αθλητικά Σωματεία αναδείχθηκαν; Οφείλει να δώσει απαντήσεις για τον κυκεώνα που δημιούργησε».
Βασιλακόπουλος: «Εχει μηδενική προσφορά και απαξιώνει με αήθη τρόπο»
Εντονη ήταν η αντίδραση και του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος με δήλωσή του, τόνισε: «Ο έχων μηδενική παρουσία και προσφορά στον αθλητισμό, επιχείρησε σήμερα για μία ακόμα φορά με αήθη τρόπο να απαξιώσει την μακρόχρονη ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων στο αθλητικό κίνημα της χώρας. Αιδώς Αργείοι».
Αυγενάκης: «Κώφευαν ή χρησιμοποιούσαν αστείες δικαιολογίες»
Προηγουμένως, στο στόχαστρο του Λευτέρη Αυγενάκη βρέθηκαν ορισμένες ομοσπονδίες σχετικά με την εφαρμογή του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Αναλυτικά είπε: «Πριν από 16 μήνες, ο ελληνικός λαός μας έδωσε σαφή και ξεκάθαρη εντολή: να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, να βάλουμε τάξη. να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να φέρουμε οξυγόνο, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας. Δεσμευθήκαμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα.
Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης βρίσκονται: Η κοινωνική οικονοµία της αγοράς, που µπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δηµιουργήσει νέες δουλειές. Μόνο ένα ισχυρό και αποτελεσµατικό κράτος, απαλλαγµένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, µπορεί να διευκολύνει την κοινωνική οικονομία και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα επαναφέρει στην πράξη την κοινωνία και την οικονοµία στις δηµιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες με: Τη χρηστή διοίκηση, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Τη σκληρή δουλειά και τη δημιουργική φιλοδοξία. Την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και τη συνοχή. Την ανάδειξη και στήριξη της αριστείας και την επιβράβευση της καινοτόµου επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Στις δικές µας πλάτες, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπεσε µια βαριά ευθύνη: να βγάλουµε οριστικά τη χώρα από το τέλμα, να δώσουμε όραμα και ελπίδα, να δώσουμε οξυγόνο! Αυτή μας την πολιτική δέσμευση κάνουμε πράξη και στον τομέα του αθλητισμού!
Για εμάς, ο αθλητισμός έχει τεράστια πολιτιστική αξία, και, παράλληλα, είναι μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές, που μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Όμως, κυρίες και κύριοι, για να σχεδιάσουμε το αύριο του αθλητισμού, για να προγραμματίσουμε το μέλλον του αθλητισμού πρέπει να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε, τι έχουμε.
Έτσι, ξεκινήσαμε αφενός την προσπάθεια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης και αφετέρου τις πρωτοβουλίες μας για να μπει τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο γιατί μου εμπιστεύθηκε αυτό το χαρτοφυλάκιο, αλλά και για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου παρέχει σε όλη αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια!
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, γιατί έχουν βάλει πλάτη. Δουλεύουν ατελείωτες ώρες, δουλεύουν αργίες και Σαββατοκύριακα. Και το κάνουν αυτό γιατί μοιράζονται την αγωνία μας, γιατί βλέπουν ότι πράγματι κάτι γίνεται, γιατί βλέπουν μια ειλικρινή και ουσιαστική προσπάθεια να μπει τάξη! Και ξέρουν καλά, ίσως καλύτερα από τον καθένα μας την πραγματικότητα, τα στρεβλά στη αθλητική δομή Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν και οι εργαζόμενοι μας στα αθλητικά κέντρα όλης της χώρας, τους οποίους, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια.
Το μητρώο
Ας πάμε να δούμε, όμως, την ιστορία του Μητρώου: Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια! Στις 19 Μαΐου 2020 ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ηλεκτρονική πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όλης της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Ερασιτεχνικών Σωματείων».
Το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των νομίμως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων στη χώρα μας, βάζει –επιτέλους- με διαφανή τρόπο, τάξη και νοικοκυροσύνη στο απολύτως άναρχο αθλητικό τοπίο. Αποτελεί έναν «ζωντανό οργανισμό» που λειτουργεί συνεχώς και ανανεώνεται καθημερινά ως προς το δικαίωμα εγγραφής σωματείων ή/και τροποποίησης των απαιτούμενων στοιχείων τους, χωρίς διακοπή και περιορισμό.
Τα αποτελέσματα του Μητρώου είναι δημόσια και προσβάσιμα, ως προς το ποια σωματεία είναι νόμιμα και αναγνωρισμένα, για όλη την αθλητική οικογένεια: ΄Έτσι, γονείς, αθλητές, παράγοντες, τοπική αυτοδιοίκηση, υποψήφιοι χορηγοί και γενικώς στην ελληνική κοινωνία μπορούν να γνωρίζουν! Τώρα ξέρουμε! Είναι υποκατηγορία του «Μητρώου Αθλητικών Φορέων» (άρθρο 24, ν. 4373/2016, που δημοσιεύτηκε την Πρωταπριλιά του 2016 και μάλλον γι’ αυτό η προηγούμενη Κυβέρνηση το ψήφισε μεν αλλά επί τρία και πλέον χρόνια δεν έκανε το παραμικρό για να το υλοποιήσει!).
Εμείς το δημιουργήσαμε, βελτιώσαμε το πλαίσιο και προχωρούμε τάχιστα και στα υπόλοιπα Μητρώα (Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Προπονητών, Αθλητών) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διότι στην Ελλάδα και στην Αθλητική Οικογένεια αξίζει να συμβαδίζει με την Ψηφιακή Εποχή.
Η ανάγκη στήριξης των σωματείων από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού έδωσε και την αφορμή για την εσπευσμένη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων (άρθρο 142, ν. 4714/2020), που παράλληλα, θα αποτελεί από εδώ και πέρα τον πιστοποιημένο εκλογικό κατάλογο των αθλητικών φορέων (Ενώσεις και Ομοσπονδίες) σύμφωνα με τον ν. 4726/2020 που ψηφίσαμε πρόσφατα. Αναφέρομαι όμως τώρα στην απαραίτητη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, απευθείας προς τα σωματεία, ύψους 12 εκατομμύριων ευρώ, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ως ένα ακόμα μέτρο της Κυβέρνησης για την ανακούφιση από την πανδημία.
Έπρεπε, λοιπόν, να γνωρίζουμε, με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια, την τάξη μεγέθους. Πόσα είναι στο σύνολο τα νόμιμα ενεργά αθλητικά σωματεία σ’ όλη την Ελλάδα; Για να καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης του καθενός βάσει ορισμένων βασικών κριτηρίων όπως: πόσα αθλήματα καλλιεργούν, πόσους αθλητές έχουν και πόσους προπονητές νομίμως απασχολούν.
Και κάπου εδώ ξεκινά μια καταπληκτική διαδρομή: με αρνήσεις, με απαξιωτικές δηλώσεις, με βαριές ανακοινώσεις και, γενικότερα, μια προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας μας. Παρά την επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ, στις 13 Απριλίου, προς όλες τις Ομοσπονδίες, Ολυμπιακές και μη, για αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων των σωματείων μελών τους, υπήρχαν αρκετές Ομοσπονδίες που για εβδομάδες δεν ανταποκρίθηκαν. Κώφευαν ή χρησιμοποιούσαν αστείες δικαιολογίες, για να μην αποστείλουν στοιχεία, να μην γνωστοποιήσουν την κατάσταση. Και, κυρίως, αρνούνταν οι περισσότερες από τις «μεγάλες», όπως: η ΕΠΟ (ποδόσφαιρο), η ΕΟΚ (μπάσκετ), ο ΣΕΓΑΣ (στίβος), η ΚΟΕ (υγρά αθλήματα), η ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα).
Ας δούμε αναλυτικά μερικές περιπτώσεις:
ΣΕΓΑΣ
Έγγραφο Παναγόπουλου – Σεβαστή στις 15/04/2020, με το οποίο αρνούνται να στείλουν στοιχεία. Στις 4 Ιουνίου ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΓΑΣ. Στις 14 Ιουνίου ο Σεβαστής «υβρίζει» σε επιστολή του προς σωματεία. Στις 29 Ιουνίου το ίδιο στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ Και πολλά άλλα, να μην σας κουράζω. Ωστόσο, αίφνης έκαναν στροφή 180 μοιρών, είδαν «το φως το αληθινό» και στις 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν «Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο», τάχα μου για να βοηθήσουν πλέον τα σωματεία τους, τα οποία τους έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη!
Βλέπετε, διαπίστωσαν από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του Μητρώου ότι μόνο 166 σωματεία έχουν ολοκληρώσει την προεγγραφή τους: Και πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση! Και, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίσαμε, ΜΟΝΟ τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση τόσο των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ όσο και των δημοτικών εγκαταστάσεων, σε 6 μήνες. Και, φυσικά, ΜΟΝΟ τα εγγεγραμμένα ελεγμένα και νόμιμα σωματεία στο Μητρώο θα πάρουν μέρος στις εκλογές!
Εκείνοι, σύμφωνα με τη λίστα των ενεργών σωματείων που απέστειλαν σχετικά στη ΓΓΑ, δηλώνουν 368 εκλέκτορες! Δηλαδή, κατ’ αυτούς, είναι 368 τα ενεργά και νόμιμα Σωματεία. Ήδη βγάζει κάποιος τα πρώτα συμπεράσματα. Ωστόσο, σας παρακαλώ να κάνετε λίγο υπομονή. Θα έχουμε και συνέχεια! Να το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα συνεχιζόταν η τακτική με τους «κατά δήλωση» κάθε Ομοσπονδίας εκλογικούς καταλόγους. Χωρίς διασταύρωση, χωρίς έλεγχο!
Για τον ΣΕΓΑΣ π.χ. θα είχαν δικαίωμα ψήφου 368 σωματεία. Ή θα μοιράζονταν τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση, μετά από 12 χρόνια 368 Σωματεία, ασχέτως αν είναι ενεργά και νόμιμα! Έναντι άλλων, πολύ λιγότερων, που λειτουργούν νόμιμα και πραγματικά τα δικαιούνται. Έως και σήμερα, έχουν προεγγραφεί 166 εξ αυτών, τα οποία και ελέγχουμε. Και όπως θα σας εξηγήσω σε λίγο, τον πήχη των μίνιμουμ κριτηρίων νομιμότητας, που θέτουν οι αθλητικοί νόμοι, τον περνάνε ελάχιστα σωματεία.
Κι εδώ μου γεννάται το πρώτο ερώτημα και το μοιράζομαι μαζί σας: Αυτές οι σχεδόν ισόβιες διοικητικές διάνοιες, ήξεραν την πραγματικότητα και την απέκρυπταν ή την αγνοούσαν; Πάντως, ότι κι αν ισχύει από τα δύο, τους καθιστά υπεύθυνους για το χάος, την αταξία και την έλλειψη νομιμότητας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρουν ακέραια την ευθύνη!
ΕΠΟ
Περνώντας στην ΕΠΟ, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε, μεταξύ άλλων: «Σε ερωτήσεις μου την περίοδο της καραντίνας, σε επαναλαμβανόμενες τηλεδιασκέψεις για τη διαχείριση της πανδημίας, άκουγα ότι συνολικά υπάρχουν 10-11 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα μας. Εκ των οποίων, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχε από 4,5 - 5,5 χιλιάδες ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Και αυτό ακουγόταν από τα στόματα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών της ΕΠΟ!
Ωστόσο, την ίδια ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, στις 19 Μαΐου, η ΕΠΟ που έως τότε δεν ανταποκρινόταν, μας απέστειλε εσπευσμένα επιστολή, με την οποία μας πληροφορούσε ότι τα ενεργά σωματεία της δύναμής της (ανά ΕΠΣ) είναι συνολικά 2.599! Αργότερα, όμως, στις 10 Σεπτεμβρίου, με άλλο επίσημο έγγραφο της ΕΠΟ προς το Υφυπουργείο, προς τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού, έστειλαν τη δύναμη των ΕΠΣ προκειμένου να προχωρήσει η διασταύρωση των σωματείων που είχαν προεγγραφεί στο Μητρώο με εκείνα που κάθε Ομοσπονδία αναγνωρίζει ως ενεργά. Και τι αναφέρει, λοιπόν, η ΕΠΟ με διαφορά μόλις 4 μηνών; Ότι το σύνολο των σωματείων της είναι 3.892! Εξ αυτών είναι ενεργά 2.882! Κι απ' αυτά έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση τα 2.295! Και από αυτά, έχουν ολοκληρώσει σήμερα την αίτηση προεγγραφής στο Μητρώο μόλις 724 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία!».
«Τα υπόλοιπα, τι έγιναν; Τι ισχύει τελικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό το μπάχαλο; Μήπως κάποιοι από αυτούς που έβγαζαν πύρινες ανακοινώσεις εναντίον της Κυβέρνησης, διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας; Ή κάποιοι κοντυλοφόροι που με περισσή ευκολία «πυροβολούσαν» τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Κυβέρνηση; Άραγε, οι υπόλοιπες χιλιάδες ερασιτεχνικών σωματείων που δήλωναν, δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη; Μήπως, τα στηρίζουν οικονομικά οι κατά τόπους ΕΠΣ; Δεν νομίζω! Ή γνωρίζουν ότι λειτουργούν εντελώς έξω από τις προϋποθέσεις των αθλητικών νόμων και δεν προεγγράφονται;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού και κατέληξε: «Μήπως, η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που δήλωναν δεν υπάρχουν καν; Είναι, δηλαδή, σωματεία σφραγίδες!».
ΕΟΚ
Και συνέχισε αναφερθείς στην ΕΟΚ: «Θα φέρω ακόμα ένα παράδειγμα: Η Ομοσπονδία μπάσκετ στις 4 Ιουνίου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 1.200 και πλέον σωματεία της! Ωστόσο, στη λίστα που απέστειλε στη ΓΓΑ για τη διασταύρωση των ενεργών με το Μητρώο, δήλωσε 1.019! Και προεγγραφή έχουν ολοκληρώσει μόλις 265!
Η διαφορά είναι χαώδης! Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα είχαμε 1.019 (μπορεί και περισσότερους, ποιος ξέρει;), έναντι των 265 (δυνητικά) ψήφων. Και θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι ήταν απαίτηση όλων των Ομοσπονδιαρχών, η Κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που είχαμε εξασφαλίσει για τα ερασιτεχνικά σωματεία, μετά από 12 χρόνια, για να τα μοιράσουν εκείνοι! Που ξέρουν, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά! Έλεγαν ότι ξέρουν καλά το ερασιτεχνικό τοπίο της Ομοσπονδίας τους. Τι ήξεραν αλήθεια; Κι αν ήξεραν την αλήθεια, γιατί την έκρυβαν τόσα χρόνια; Μήπως την καλλιεργούσαν οι ίδιοι; Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον, φαντάζομαι και όλη η αθλητική οικογένεια, τις απαντήσεις τους! Αν υπάρχουν απαντήσεις κι αν έχουν κάτι να πουν, μετά τη σημερινή εικόνα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων! Τι έχουν, αλήθεια, να απαντήσουν οι σχεδόν ισόβιες διοικήσεις;
Α. Στο πεδίο των αγωνιστικών κριτηρίων, το 40% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου στο ζήτημα του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ! Και το 70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά! Γίνεται; Το πάρτι της «μαύρης εργασίας»! Πάρτι παρανομίας! Δυστυχώς, όμως, εδώ δεν συζητάμε οποιαδήποτε παρανομία. Συζητάμε για παρανομία σε έναν κρίσιμο τομέα: εκεί που εμπιστευόμαστε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας!
Και δικαιωνόμαστε απόλυτα που εδώ και καιρό έχουμε εξαγγείλει ότι, αμέσως μετά το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που μας δίνει ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία δημοσιοποιούμε σήμερα, προχωράμε: άμεσα θα δημιουργηθεί Μητρώο Προπονητών (είναι υπέρ-απαραίτητο), στο επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο θα ρυθμίσει όλα τα περίπλοκα ζητήματα της προπονητικής στη χώρα μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση, διερευνούμε το κατάλληλο πλαίσιο για την απασχόληση των προπονητών (εργόσημο ή τίτλος κτήσης). Και θα επιμείνουμε σε αυτό! Είναι προτεραιότητα μας: γιατί ο προπονητής είναι ο Παιδαγωγός στον οποίο οι γονείς, όλοι μας, εμπιστευόμαστε τη διάπλαση και την ανάπτυξη, σωματική και νοητική, των παιδιών μας. Και σ’ αυτά τα ζητήματα δεν χωρά η παραμικρή έκπτωση.
Β. Στο πεδίο των οικονομικών κριτηρίων, το 89% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου: Απολογισμός 2019 και Προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια. Πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ, δηλαδή που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους! 1.953 Σωματεία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και μόλις 244 πράττουν το προφανές στα 2.197 που έχουν ελεγχθεί σ’ αυτό το πεδίο!
Παράδειγμα: Στο Μπάντμιντον, στο Μοντέρνο Πένταθλο και στο Κανόε-Καγιάκ δεν δηλώνει ΚΑΝΕΝΑ σωματείο, στην Ιστιοπλοΐα μόλις 2, στην Πυγμαχία 1, στην ΚΟΕ 8, στο Ποδόσφαιρο 31, στο Μπάσκετ 24, στον ΣΕΓΑΣ 14, στη Γυμναστική 13, στο Τένις 8, στο Χάντμπολ 3, στην Ποδηλασία 3, και στην Ιππασία 2! Βέβαια, όταν «παραδειγματίζονται» από τις Ομοσπονδίες τους ή όταν οι Ομοσπονδίες τους ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να διερευνήσουν, αν, τα σωματεία (τα «παιδιά» τους) λειτουργούν με κανόνες. Δυστυχώς, τέτοια χαοτικά αποτελέσματα θα προκύπτουν με τους πρώτους απλούς ελέγχους.
Και φυσικά κάτι τέτοιο, το αντιλαμβανόμαστε όλοι, έχει τρομερό αντίκτυπο στον αθλητισμό! Δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς, πόσο καλύτερα θα λειτουργούσε ο αθλητισμός, αν υπήρχε τάξη και αν ήταν πιο οργανωμένος! Αν αγκάλιαζε πράγματι τους αθλητές, αν υπήρχαν οργανωμένες δομές Θυμίζω, για παράδειγμα, πολλές Ομοσπονδίες αρνούνταν επί μακρόν (και μέχρι πρόσφατα) να υπακούσουν στους νόμους του κράτους και να υπαχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, τις ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωσή τους και φυσικά την μη επιτρεπτή καταβολή της τακτικής επιχορήγησης.
Ποιες είναι αυτές οι Ομοσπονδίες; η ΕΟΚ, ο ΣΕΓΑΣ, το Γκολφ, το Μπάντμπιντον, η ΟΜΑΕ (αυτοκίνητο), η ΑΟΤΕ (Ταεκβοντο ΙΙ), το Κικ Μπόξινγκ, το Γουσού Κουνγκ Φου, το Ζίου Ζίτσου, το Μπριτζ. Τα παραπάνω, αποδεικνύονται και με ορισμένα από τα σχετικά έγγραφα του περασμένου Ιουνίου και του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η ανοργανωσιά, η αδιαφάνεια, η προχειρότητα και η λογική μόνο των απαιτήσεων και ποτέ των υποχρεώσεων, καταδεικνύεται και από ακόμα ένα στοιχείο: Οι οφειλές Ομοσπονδιών και Σωματείων στα Εθνικά μας Αθλητικά Κέντρα ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια Στο ΟΑΚΑ ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ., εκ των οποίων: 1 εκατ. η Ποδηλασία, 1 εκατ. το Μπάσκετ, 500.000 το Βόλεϊ, 250.000 ο ΣΕΓΑΣ, άλλα τόσα το Μπάντμιντον, 50.000 η Γυμναστική κ.ο.κ.
Ο ΣΕΓΑΣ, η Γυμναστική και η Ποδηλασία χρωστάνε σεβαστά ποσά και στον Άγιο Κοσμά, ο ΣΕΓΑΣ χρωστάει και στο Καυτανζόγλειο, όπου χρησιμοποιεί δωρεάν και γραφεία του Σταδίου, η ΕΟΚ χρωστάει στο Αλεξάνδρειο και πάει λέγοντας. Τέτοια εικόνα, δεν αρμόζει στην αθλητική οικογένεια, δεν αρμόζει στη χώρα μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα!
Καταγγελίες
Και γίνεται ακόμα πιο ζοφερή η εικόνα έπειτα από τις καταγγελίες Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας. Καταγγελίες προσώπων που έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά, που μας έχουν γεμίσει χαρά και υπερηφάνεια! Καταγγελίες σοκαριστικές για τις συμπεριφορές των «ισόβιων» διοικούντων. Καταγγελίες, όπως εκείνες, των ιστιοπλόων μας: Σοφίας Μπεκατώρου, Νίκου Κακλαμανάκη, Παναγιώτη Μάντη, Παύλου Καγιαλή, Βασιλείας Καραχάλιου, Γιάννη Μιτάκη, Βύρωνα Κοκκαλάνη, και Μαρίας Ψυχογιού.
Καταγγελίες, όπως εκείνες, των παγκόσμιων πραταθλητών Καράτε: Κώστα Παπαδόπουλου, Σπύρου Μαργαριτόπουλου, Δημήτρη Τριανταφύλλη, και Γιώργου Τζάνου. Καταγγελίες, για τις οποίες ο αθλητικός Εισαγγελέας διέταξε δικαστική έρευνα! Και στο σημείο αυτό, δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα συνδράμουμε το έργο της Δικαιοσύνης, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί. Ανοίγουν «στόματα» μετά από χρόνια πίεσης και φόβου από τους «ισόβιους» διοικούντες. Και ανοίγουν διότι οι μεταρρυθμίσεις μας στον αθλητισμό, φέρανε νέο αέρα. Φέρανε ελπίδα και οξυγόνο στην αθλητική οικογένεια που πρεσβεύει τις αξίες του Ολυμπισμού. Σπάνε οι αλυσίδες! Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, περίπου 30, βλέπουμε την πραγματική εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού! Την βλέπουμε όλοι, με στοιχεία και αριθμούς! Δυστυχώς, οι ευθύνες και η διοικητική ανεπάρκεια των διοικήσεων επέτρεψε να αναπτυχθεί αυτή η ζοφερή εικόνα, που βλέπουμε σήμερα!
Βέβαια, οι παράγοντες που θίγονται, αυτοί οι λίγοι που νέμονταν τόσα χρόνια τον ιδρώτα, τα όνειρα και τους κόπους των πολλών, χαρακτήρισαν αρνητικά και με διάφορους υποτιμητικούς τρόπους απαξίωναν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης. Θυμάμαι, για παράδειγμα, τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, τον κ. Παναγόπουλο, που όταν ψηφίζαμε στη Βουλή τον ν. 4726/2020 δήλωσε ότι είναι «απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση» του αθλητισμού, αυτό που ψηφίζαμε!
Θυμάμαι τον Βουλευτή και τομεάρχη αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14/10, κ. Θάνο Μωραΐτη με ερώτησή του να αναφέρει: «… Με αυτό τον τρόπο και ενώ χιλιάδες σωματεία έχουν οδηγηθεί σε μεγάλα οικονομικά έξοδα και την ίδια στιγμή ενώ έχουν επιβεβαιωμένη και πραγματική αγωνιστική δραστηριότητα, κινδυνεύουν να απωλέσουν το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες, λόγω της καθυστέρησης στις διαδικασίες ελέγχου και με δεδομένη την καταχρηστική διασύνδεση του Μητρώου με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι». Μετά το σημερινό, έχει την ίδια άποψη ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Κουτσούμπας (ΚΚΕ) στις 21/5/2020 ζητούσε μετ’ επιτάσεως: «Όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών απασχολώντας εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς». Υποστηρίζει το ίδιο και σήμερα;
Ο κ. Ιούλιος Συναδινός, πρώην Γενικός Γραμματέας της ΓΓΑ (επί ΣΥΡΙΖΑ) στις 12/06/2020 υποστήριζε πως «Ετοιμάζαμε ένα σύστημα εξυπηρέτησης των αθλητικών φορέων και όχι εργαλείο γραφειοκρατίας. … Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα με αδρανή σωματεία και σωματεία “σφραγίδες» ή με το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στον αθλητισμό. Δεν μπορεί το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων να μετατρέπεται σε πρόσχημα για παρέμβαση της Κυβέρνησης στις εκλογικές διαδικασίες. Τα καταστατικά και οι θεσμικές δικαστικές Αρχές ορίζουν τη νομιμότητα των σωματείων και ποιος έχει δικαίωμα “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι”». Τα σχόλια δικά σας!
Πολλές δηλώσεις κατά του Μητρώου, έχουμε και από τις ΕΠΣ. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω: Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, υποστήριζε πως τα ερασιτεχνικά σωματεία υποβάλλονται σε πολύπλοκες απαιτήσεις που τελικά θα εκδιώξουν όσους παράγοντες ασχολούνται ακόμη με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Επιμένει σε αυτή τη θέση;
Πρόεδροι άλλων ΕΠΣ δήλωναν για το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»: «Τις παρούσες δύσκολες εποχές, που ο ερασιτέχνης παράγοντας δεν ξέρει τι του ξημερώνει, δεν είναι σωστό να τον βάζουμε να περάσει «Συμπληγάδες». Αλήθεια, είναι «Συμπληγάδες» η νομιμότητα; Μια άλλη ΕΠΣ: «Άμεση οικονομική ενίσχυση των σωματείων χωρίς εφαρμογή του μητρώου σωματείων επειδή οι προϋποθέσεις που θέτει οδηγούν τους παράγοντες στην εγκατάλειψη».
Αλήθεια; Ο αγαπητός κ. Βασιλακόπουλος, της ΕΟΚ, δήλωνε: «Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της ΓΓΑ, λίστας σωματείων που φέρονται να είναι αυτά που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ομοσπονδίας. Οι πρακτικές αυτές, μόνο περίεργους συνειρμούς δημιουργούν και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τα αθλητικά σωματεία αποκτούν το δικαίωμα ψήφου μέσω της αθλητικής τους δραστηριότητας την οποία εγκρίνει αλλά και ελέγχει διαρκώς η οικεία αθλητική ομοσπονδία και ουδείς άλλος». Οι μονοκρατορίες τελείωσαν! Είδαμε τον έλεγχο σας στο χώρο του μπάσκετ!
Ο κ. Διαθεσόπουλος της ΚΟΕ δήλωνε: «Ο Υφ. Αθλητισμού, σε δύσκολες περιόδους, αντί να κοιτάει πώς θα σταθούμε όρθιοι στις δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και τον αθλητισμό, τους έχει βάλει όλους και ασχολούνται ένα χρόνο τώρα με τις εκλογές. Ντροπή και αίσχος». Σε ποιον απευθύνεται άραγε; Μήπως να κοιτάξει καλύτερα στον καθρέφτη;
«Θέτουμε κανόνες»
Αλλά ακόμη και η ΕΟΕ με ανακοίνωσή της (26 Ιουνίου): «τονίζει ότι οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σωματείων – σφραγίδων δεν πρέπει να αποτελεί βάση για την όποια παρέμβαση στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρα μας. Όπου ενδεχομένως υπάρχουν τέτοια σωματεία, τα μέλη της ΕΟΕ είναι τα πρώτα που επιθυμούμε την αποκάλυψη και εξάλειψή τους. Η επικείμενη θέσπιση του Μητρώου Σωματείων αποτελεί ορθή προσέγγιση, ωστόσο με τον τρόπο που γίνεται και με τη μεθοδολογία που ακολουθείται, συνιστά βίαιη παρέμβαση στα εσωτερικά των Ομοσπονδιών και μπορεί να θεωρηθεί από κάθε κακόπιστο, προσπάθεια δημιουργίας ομάδας σωματείων που θα έχουν το ρόλο «κομματικής πελατείας»». Αλήθεια, αν είχαν άλλο τρόπο, γιατί δεν μας τον πρότειναν; Ή γιατί δεν τον εφάρμοσαν τόσα χρόνια; Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλες άστοχες δηλώσεις! Υπάρχουν πολλές!
Η απάντησή μας: Λυπόμαστε που απορρυθμίσαμε την «τελειότητά» σας, αλλά δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον ελληνικό αθλητισμό! Αυτή η ανοργανωσιά, η απειθαρχία, η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει! Δεν μπορούν να μας κουνάνε και το δάχτυλο! Είτε συνένοχοι, είτε βολεμένοι, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτοι! Και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μαζί με τα υπόλοιπα Μητρώα των Φορέων που ακολουθούν θα βάλουν τάξη σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση.
Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα Σωματεία, να θέσουμε κανόνες, να διαμορφώσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Θα βοηθήσουμε με διαφάνεια και με κανόνες να επιτύχουμε τη διοικητική ανανέωση όλων των Ομοσπονδιών. Θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε απλόχερα την ακριβή και διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων κάθε ενδιαφερόμενου Σωματείου.
Στο σημείο αυτό, θέλω να πω και ένα μπράβο στους εθελοντές διοικητικούς παράγοντες που παλεύουν και έχουν κρατήσει με ανιδιοτέλεια τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτοί οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά! Επιδιώκουμε με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, να έχουμε νοικοκυρεμένα, βιώσιμα σωματεία, με το σωστό μέγεθος, ώστε να εξυπηρετούνται οι αθλητές και οι τοπικές κοινωνίες και όχι οι φιλοδοξίες των προέδρων ή οι τακτικές ψηφοθηρίας των Ομοσπονδιαρχών.
Και βέβαια η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό δεν περιορίζεται μόνο στο Μητρώο! Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια πραγματοποιείται σε όλους τους επιμέρους τομείς. Αλλάζουμε τον αθλητισμό! Βάζουμε τάξη σε όλα τα επίπεδα!
1) ΧΙΛΩΝ
Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε το σύστημα αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ». Ένα Αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες που αναπτύσσουν. Θεσπίσαμε μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων γίνεται αξιολόγηση και συνδέεται και μέρος της χρηματοδότησης. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμους δείκτες. Και βέβαια, να σας θυμίσω ότι και για το «ΧΙΛΩΝ», οι «γνωστοί αντιρρησίες» κάποιων Ομοσπονδιών μας ασκούσαν τότε δριμεία κριτική.
2) Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας – ΕΠΑΘΛΑ:
Κυρώσαμε με το ν. 4639/2019 τη σύμβαση Μακόλιν για την αντιμετώπιση των προ-συνεννοημένων αγώνων. Δεν σταθήκαμε μόνο στην κύρωση! Όλο το προηγούμενο διάστημα ετοιμάζαμε το πλαίσιο εφαρμογής της! Με το ν. 4726/2020 θεσπίσαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) της σύμβασης Macolin. Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία της!
3) ΠΕΛΟΠΑΣ
Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της και Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, το όραμα μας να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα καταγραφής των αθλητικών εγκαταστάσεων όλης της χώρας «ΠΕΛΟΠΑΣ» παίρνει «σάρκα και οστά». Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία συγκροτημένη, ολοκληρωμένη, προσβάσιμη από όλους, ασφαλής πηγή πληροφόρησης για τις αθλητικές υποδομές μας ανά την επικράτεια. Η έλλειψη στοιχείων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργούσε και δημιουργεί κενό στον ορθό και αποτελεσματικό αθλητικό σχεδιασμό, με συνέπεια την άναρχη κατανομή πόρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και διοργανώσεων.
4) Εργα σε κάθε αθλητική μας εγκατάσταση
Μέσα σε ένα χρόνο, σε συνεργασία με όλες τις διοικήσεις μας σε 280 αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα υλοποιούμε μικρή και μεσαίας εμβέλειας έργα αναβάθμισης ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
5) Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Παράλληλα, το έτος 2020, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιείται πλήθος αθλητικών έργων συνολικής αξίας 97 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
6) ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε εντάξει έργα αθλητικών υποδομών στο σύνολο της επικράτειας ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Παράλληλα, ήδη βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία για την ένταξη νέων έργων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο βήμα της διαδικασίας.
7) Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόταση ενεργειακών αναβαθμίσεων αθλητικών εγκαταστάσεων
Στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει εκπονήσει συνεκτική πρόταση για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών αναβαθμίσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας. Έχει ενημερωθεί ήδη ο Πρωθυπουργός και με την έγκρισή του προχωράμε! Συνολικά, στo προσχέδιο της πρότασης έχουν συμπεριληφθεί 65 έργα αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων (αδειοδότηση, προσβασιμότητα, ενεργειακή αναβάθμιση, κλπ) από όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Διαπιστώνετε ότι έχουμε διαμορφώσει συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση για τις αθλητικές υποδομές της χώρας μας!
8) Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας
Μέσα από τη στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, προχωράμε την κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.
Το εμβληματικό αυτό έργο συμβαδίζει απόλυτα με την κυβερνητική δέσμευση για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Είναι ένα σημαντικό έργο, με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση, προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ.
«Μια θλιβερή ιστορία»
9) Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν)
Μια άλλη θλιβερή ιστορία! Η χώρα μας, από πρεσβευτής των Ολυμπιακών αξιών, είχε γίνει το «μαύρο πρόβατο» στον τομέα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ. Στο σημείο αυτό, θέλω να μοιραστώ μαζί σας, τη χαρά και την περηφάνεια που ένοιωσα, την περασμένη Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA) κ. Μπάνκα. Μας απέδωσε τα εύσημα λέγοντας: «Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας, έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια. Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα. Και θέλω να συνεχίσουμε μαζί, χέρι χέρι, ώστε να ολοκληρώσετε τις αναγκαίες αλλαγές».
Συμμορφωνόμαστε βήμα – βήμα με όλες τις υποδείξεις και τα standards του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ WADA. Συστήσαμε το νέο Οργανισμό (ΠΔ 87/2020) και, παράλληλα, προχωράμε όλες τις διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν.: Είναι έτοιμα τα γραφεία που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. σε χώρους εντός του Ο.Α.Κ.Α. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δρομολόγηση των διαδικασιών πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού που θα στελεχώσει τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν.
Διαμορφώσαμε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, ο οποίος ορίζεται στο 1.500.000€ Εργαζόμαστε για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας στα νέα κριτήρια του Κώδικα Αντιντόπινγκ που έχει θέσει ο WADA και τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2021. Προχωράμε τις διαδικασίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, για την επανάκτηση της διαπίστευσης του Εργαστηρίου.
10) Εθνική Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.)
Αναβιώνουμε ένα ανενεργό Κέντρο και του δίνουμε σημαντικό ρόλο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Ήδη, δρομολογήσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία του, τη μετεγκατάσταση του σε νέους χώρους στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ, την αγορά εξοπλισμού με σύγχρονα και ανανεωμένα ιατρικά μηχανήματα, ύψους 500.000 ευρώ, και προχωρήσαμε στη διασύνδεση και σύμπραξη με Ιατρικές Σχολές, Ιατρικούς Συλλόγους και Σχολές Επιστημονικής και Φυσικής Αγωγής για την άσκηση και ενασχόληση των φοιτητών στο εργαστήριο.
11) Εξωστρέφεια
Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και στον αθλητισμό, παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας για τη διεκδίκηση και υλοποίηση κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων. Πραγματοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία το Final 8 του Champions League στο μπάσκετ στο Ο.Α.Κ.Α. Παράλληλα, διεκδικούμε με αξιώσεις τους: 21ους Μεσογειακούς Αγώνες στο Ηράκλειο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ Κωφών ανδρών – γυναικών για το έτος 2023. Τέλος είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά από επτά χρόνια απουσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στον προγραμματισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου για τη διοργάνωση του ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφοντας δυναμικά στο παγκόσμιο μότοσπορ. Δουλεύουμε σκληρά, με απόλυτη διαφάνεια για να μπει τάξη σε όλο το φάσμα του αθλητισμού. Για την ταχύτερη ανάπτυξή του που τόσο ανάγκη έχουμε στη χώρα μας!
Διαδικασία για την οικονομική ενίσχυση
Κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω και για το τι θα κάνουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων:
Οικονομική ενίσχυση
Δικαιούχος – λήπτης της οικονομικής ενίσχυσης είναι το αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, που έχει υποβάλλει και ολοκληρώσει την αίτηση καταχώρησης του στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και που έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι σωστή σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ /ΔΑΑ/468468/14847/8282/1-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΜΦΧ4653Π4-5ΞΕ).
Το ποσό ενίσχυσης προκύπτει από: τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργεί το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με την απόφαση περί αθλητικής αναγνώρισης, τον αριθμό των αθλητών του καθώς και τον αριθμό των προπονητών που απασχολεί. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και καταβάλλεται εφάπαξ.
Διαδικασία ελέγχου
Βάσει της Υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ 468468/14847/ 8282/1-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΜΦΧ4653Π4-5ΞΕ) ο έλεγχος των σωματείων διακρίνεται σε αγωνιστικό και οικονομικό.
Ο Αγωνιστικός έλεγχος εξετάζει τα εξής πεδία – κριτήρια όπως: Ειδική αθλητική αναγνώριση, Πρακτικό ΔΣ και ταυτοποίηση Προέδρου, Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις αρχαιρεσίες του σωματείου, Συμφωνία πιστοποιητικού μεταβολών με τα υποβληθέντα καταστατικά, Βεβαιώσεις περιφέρειας για την τήρηση των βιβλίων, Συμφωνία αθλήματος άδειας προπονητή – αθλήματος αθλητικού συλλόγου, Ταυτοπροσωπία δήλωσης προπονητή και συμφωνητικού – Αμοιβή προπονητή, Βεβαίωση μέλους ομοσπονδίας και ενεργής δραστηριότητας, Εγκυρότητα αθλήματος.
Ο Οικονομικός έλεγχος εξετάζει τα εξής πεδία – κριτήρια όπως: Αντιστοίχιση ΑΦΜ – Επωνυμία – Νόμιμου εκπροσώπου, Προϋπολογισμός 2020, Κατατεθειμένος προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια, Ταύτιση συνολικών ποσών προϋπολογισμού
Aπολογισμός 2019
Κατατεθειμένος απολογισμός 2019 στην Περιφέρεια, Ταύτιση συνολικών ποσών απολογισμού, Έντυπο Ν (φορολογικό έντυπο – δηλωθέντα σωματεία).
Α' φάση: 30/10/2020 ολοκληρώνεται από τις Υπηρεσίες η α΄ φάση ελέγχου των ολοκληρωμένων αιτήσεων. Για τις εν λόγω αιτήσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, η ΓΓΑ στις 2/11/2020 θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) προκειμένου τα σωματεία να εισέλθουν ξανά στην αίτηση τους και να διορθώσουν τα λάθη τους. Ως χρονικό διάστημα που μπορούν να θεραπεύσουν την αίτηση τους ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2020! Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.
Β' φάση: Τα σωματεία που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την αίτηση τους θα πρέπει να το κάνουν μέχρι στις 30/11/2020, εάν φυσικά επιθυμούν αναλάβουν οικονομική ενίσχυση και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ομοσπονδιών τους. Σε αυτή την φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α., καθώς θα ολοκληρώνουν τον έλεγχο κάθε αίτησης, θα αποστέλλουν ταυτόχρονα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο εκάστοτε σωματείο προκειμένου αυτό να μπαίνει απευθείας στην αίτηση του και να διορθώνει τα όποια λάθη του.
Ως διάστημα θεραπείας των προαναφερόμενων αιτήσεων ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου 2020. Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι το μητρώο αθλητικών σωματείων παραμένει ΑΝΟΙΧΤΟ! Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα ορίζονται μόνο για τα σωματεία που επιθυμούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυσης λόγω Covid-19 και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους. Κάνουμε σαφές ότι: Οσα σωματεία, ωστόσο, εγγραφούν ή/και ολοκληρώσουν την αίτηση τους στο μητρώο πέραν της παραπάνω ημερομηνίας, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ούτε στους εκλογικούς καταλόγους».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr