Euroleague: Οι λόγοι της οριστικής διακοπής και η κρίση ως ευκαιρία
Η FIBA μέσω του Champions League έχει δώσει δείγματα σοβαρής διαχείρισης - Ως πότε το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα πορεύεται διαιρεμένο;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τα εμπόδια αποδείχθηκαν αξεπέραστα. Παίκτες και ομάδες αντιλήφθηκαν πως τα οφέλη μιας πιθανής επανέναρξης των αγώνων στην Εuroleague δεν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες απώλειες που επέφερε αυτή η διακοπή των 2,5 περίπου μηνών. Μοιραία ο CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου έλαβε (με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια), την απόφαση για την οριστική διακοπή. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή είναι κυρίως οι εξής:
- Η Ένωση Παικτών δεν έδειξε καμία διάθεση να ρισκάρει την επιστροφή της στους αγωνιστικούς χώρους από την στιγμή που «εστίες» κορονοϊού παραμένουν ενεργές σε διάφορα σημεία της Ευρώπης κι από την στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί η εύρεση καμίας αποτελεσματικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς ανέφερε στα social media αυτά περί «παικτών - πειραματόζωων».
- Στο οικονομικό σκέλος η διοργάνωση είχε ήδη μιλήσει για διασφάλιση του 80% των συμβολαίων τους. Η συνέχιση της Euroleague θα απέφερε στους παίκτες μια έξτρα αμοιβή της τάξης του 5%. Άξιζε τον κόπο; Η πλειονότητα των παικτών αποφάνθηκε πως δεν άξιζε.
- Το σύνολο των ξένων παικτών είχε ήδη από καιρό μετακομίσει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Τα περισσότερα συμβόλαια με τις ομάδες είχαν ολοκληρωθεί. Κάποιοι συζητούν ήδη με άλλες ομάδες για την σεζόν 2020-21. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν πως απουσίαζε για αυτούς το κίνητρο επιστροφής ενώ αρκετοί είχαν ήδη επικαλεστεί ιατρικούς λόγους ώστε να αποφύγουν μια πιθανή άσκοπη ταλαιπωρία (καραντίνα με αποκλεισμό 14 ημερών, μίνι προετοιμασία, εξετάσεις, κλπ).
- H Euroleague είχε στα χέρια της έκθεση σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στον αθλητισμό κάθε χώρας και τι ακριβώς ίσχυε με τα διαφορετικά ανά χώρα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είχε συντάξει και η ίδια μια σειρά από περιορισμούς. Αντιλήφθηκε πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συντονίσει την κοινή παρουσία 18 ομάδων σε μια πόλη. Η άρνηση των παικτών δυσκόλεψε (ίσως και να διευκόλυνε) τα πράγματα.
- Αυτό που επίσης σταθμίσθηκε ήταν οι οικονομικές απώλειες ομάδων και η δυσκολία τους σε αυτή την φάση να «γυρίσουν τον διακόπτη» της επανέναρξης δημιουργώντας νέα έξοδα χωρίς να γνωρίζουν με ακρίβεια τις συνέπειες της κρίσης. Η Euroleague δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τα μέλη της σχετικά με τη χασούρα που θα έχουν από εμπορικές συμφωνίες, χορηγίες, τηλεοπτικά, γεγονός που άλλωστε προκάλεσε και την παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στη διάρκεια της τελευταίας τηλεδιάσκεψης.
Υπάρχει η άποψη που αναφέρει πως η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Ενδεχομένως αυτή η κρίση που διανύει ο παγκόσμιος αθλητισμός να ήταν μια καλή ευκαιρία προκειμένου το ευρωπαϊκό μπάσκετ να κάνει ένα αναζωογονητικό για το ίδιο το μέλλον του restart. Η Ευρωλίγκα (με τα λάθη της, με τις παθογένειές της) καταγράφει μια πετυχημένη 20χρονη διαδρομή. Η FIBA μέσω του Champions League έχει δώσει δείγματα σοβαρής διαχείρισης, διαθέτει όραμα , αξιόλογα στελέχη με πάθος να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Τα νούμερα δικαιώνουν τις προσπάθειες των τελευταίων 4-5 ετών.
Η «πίτα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι μικρή για να κόβεται στα… τρία και στα τέσσερα. Ως πότε το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα πορεύεται διχασμένο; Δυστυχώς, η τελευταία δημόσια εμφάνιση του κ. Μπερτομέου δεν μας κάνει να αισιοδοξούμε για μια αλλαγή… ρότας, την οποία όμως έχει τόσο ανάγκη το άθλημα.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr