«Πόλεμος» για τη σημαία ανάμεσα σε υπουργείο Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ
Tον «πόλεμο της σημαίας» έχουν κηρύξει υπουργείο Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σχετική διάταξη, που πρόκειται να ψηφισθεί σήμερα (16/10) απο τη Βουλή.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισημαίνει οτι πρόκειται για ιδεολογική αντίθεση και γι΄αυτό η κυβέρνηση προχωρά σε διαφορετική ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης και οχι με κλήρωση. Απο την άλλη πλευρά οι βουλευτές και τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ,Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη ζητούν την απόσυρση της νέας διάταξης για τη σημαία και επιμένουν οτι οι σημαιοφόροι πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση και συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών βάσει του ισχύοντος πλαισίου.
«Πρόκειται για κίνηση πρωτίστως συμβολισμού, με σκοπό την επιβράβευση της προσπάθειας των μαθητών και η παροχή κινήτρου για τη βελτίωση των επιδόσεών τους. Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται και για το διδακτικό έτος 2019-2020», τόνισε σήμερα η υπουργός κ. Κεραμέως στη Βουλή και σημείωσε οτι :Eπιδιώκουμε να μεταδώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα κεντρικό μήνυμα της Κυβερνητικής πολιτικής μας: ότι προκρίνεται η προσπάθεια έναντι της τύχης, ότι αξίζει να επιδιώκουν οι μαθητές μας να βελτιώνονται αντί να εύχονται να κληρωθούν.Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην περίφημη απόφαση του ΣτΕ την οποία ο ΣΥΡ χαρακτηρίζει «κόλαφο» για τη ΝΔ. Κόλαφο γιατί;
Γιατί κρίνει ότι η επιλογή σημαιοφόρων βάσει της επίδοσης είναι αντισυνταγματική; ΟΧΙ. Γιατί κρίνει ότι η Βουλή δεν μπορεί ελεύθερα να ορίσει τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων; ΟΧΙ. Κόλαφος γιατί λοιπόν; Επειδή δεν βρήκε αντισυνταγματική την επιλογή βάσει κλήρωσης. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι η ρύθμιση του ΣΥΡ ήταν αντισυνταγματική. Εκφράσαμε την ιδεολογική αντίθεση σε αυτήν, και προχωρούμε σε διαφορετική ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης.Για εμάς άλλο η ισότητα, και άλλο η ομοιότητα. ΝΑΙ στην ισότητα, και δη στην ισότητα ευκαιριών στην παιδεία, για αυτό και πασχίζουμε για παράδειγμα για να γίνει πράξη η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Αλλά άλλο η ομοιότητα.
Δεν είναι όλοι όμοιοι. Και οφείλουμε ως Πολιτεία να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια, την προσπάθεια του καθενός να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Εδώ και τρεις μήνες δίνουμε, από τη θέση της Κυβέρνησης πλέον, έναν αγώνα. Έναν αγώνα της προσπάθειας έναντι της ισοπέδωσης, της βελτίωσης έναντι της ήσσονος προσπάθειας, έναν αγώνα που πρέπει να κερδίσουμε, για το καλό της νέας γενιάς και του μέλλοντος της χώρας μας.
Η υπουργός κάλεσε επίσης σήμερα, όλα τα κόμματα, να προσέλθουν στο διάλογο για την παιδεία και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . Με επιστολή που έστειλε στα κόμματα, τους τονίζει οτι :Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θεωρεί ότι ο χώρος της Παιδείας μπορεί να αποτελέσει πεδίο ευρύτερων συναινέσεων και αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Με την παρούσα επιστολή επιδιώκουμε να εκκινήσουμε έναν ουσιαστικό, διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο για την Παιδεία, καθώς θεωρούμε ότι ο χώρος της Παιδείας μπορεί να αποτελέσει πεδίο ευρύτερων συναινέσεων και αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε έτι περαιτέρω το δημόσιο Πανεπιστήμιο και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές του δυνάμεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκκινήσει διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς τα μέλη της γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα του Πανεπιστημίου και είναι σε θέση να προτείνουν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις προς την αντιμετώπιση των παθογενειών του.
Πιστεύουμε ότι, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας, μπορούμε να μοιραστούμε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουμε από κοινού λύσεις για το σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε την εφαρμογή μακροχρόνιας πολιτικής στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, σας προσκαλούμε σε συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής σκέψεων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσβλέπουμε στη θετική σας ανταπόκριση.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Διέξοδο από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αναζητά η Υπουργός Παιδείας με την επιστολή που απέστειλε από κοινού με τον Υφυπουργό Β. Διγαλάκη, ζητώντας διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Η επιμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στη μη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως επίσης και η απόφαση-κόλαφος του ΣτΕ για τη σημαία, έπληξαν την εικόνα της συμπαθούς, νομικά καταρτισμένης και με δημοκρατικές ευαισθησίες Υπουργού. Εχθές δε μιλήσαμε τυχαία για λογική Βουρβόνων. Η Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική τάξη έχουν κανόνες και τους τελευταίους μήνες επισημαίνουμε μια σειρά από αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αποτελεί το βασικό βήμα διαλόγου της εθνικής αντιπροσωπείας. Και δυστυχώς δεν έχει συνεδριάσει ούτε
μια φορά για θέματα παιδείας, παρά το γεγονός ότι κρίσιμες τροπολογίες και διατάξεις – με αμιγώς εκπαιδευτικό περιεχόμενο - κατατίθενται σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων. Οι επιπολαιότητες και οι αυθαιρεσίες της κας Κεραμέως δεν προσέκρουσαν μόνο στη σθεναρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν αρχίσει να τροφοδοτούν το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Στύλιος πήραν αποστάσεις από την αντι-κοινοβουλευτική πρακτική που εφάρμοσε η Υπουργός Παιδείας. Αν η Υπουργός εννοεί το διάλογο που επικαλείται στην επιστολή, οφείλει να αποσύρει τις διάσπαρτες διατάξεις και τροπολογίες, να συντάξει σχέδιο νόμου και να το παρουσιάσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Από τη δική μας μεριά, προφανώς και θα προσέλθουμε στο διάλογο, αρκεί να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο του και να μην αποτελέσει άλλοθι ή δικαιολογία για την αδρανοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και την παράκαμψη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τη σύγκληση της οποίας ζητούμε εκ νέου. Με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αποσύρει τη διάταξη για τη σημαία και να δώσει εντολή ώστε οι σημαιοφόροι να επιλεγούν με κλήρωση και συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών βάσει του ισχύοντος πλαισίου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr