Μετσόβιο: Αντίθεση σε διαγραφές φοιτητών εκφράζει η Σύγκλητος
Το Πανεπιστήμιο τίθεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την αντίθεσή του με τυχόν διαγραφές φοιτητών του Πολυτεχνείου εκφράζει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Όπως δημοσιοποίησε η Σύγκλητος, το πανεπιστήμιο τίθεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και τονίζει ότι αυτή «πρέπει να γίνεται στο πανεπιστήμιο ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, και ιδιαίτερα χωρίς λογικές ή χρήση καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου».
Παράλληλα, το Πολυτεχνείο, αναφερόμενο στις αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας, επισημαίνει: «Οι ζωτικές ανάγκες και λειτουργίες των πανεπιστημίων είναι κρατική υποχρέωση και πρέπει να εξυπηρετούνται με λύσεις δημόσιου, και όχι εργολαβικού χαρακτήρα.
Η μειωμένη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ, που οδηγεί το Ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
Η απώλεια θέσεων προσωπικού σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στην επαρκή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών και ζητά άμεση και σημαντική ενίσχυση του ΕΜΠ με νέες θέσεις μελών ΔΕΠ» αναφέρει η Σύγκλητος του ΕΜΠ.
Στο μεταξύ, τις προτάσεις της στις αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε η πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ζητά ετήσια αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 400.000 ευρώ ετησίως, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχει λιμνάσει στις 800.000 ευρώ.
Προειδοποιεί δε ότι, εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσει σε εκκρεμότητα και να μην πληρωθεί η ΔΕΗ, που ανέρχεται σε 250.000 ετησίως καθώς και άλλες ανελαστικές δαπάνες.
Τονίζει ότι όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, το ύψος των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ.
Σημειώνει ότι το 2010-2011 η ΑΣΚΤ ήταν το Ίδρυμα που δέχθηκε τη μεγαλύτερη μείωση στον προϋπολογισμό της, μείωση που έφτασε το 68% και που σήμαινε στην πράξη την αναστολή της λειτουργίας έως και το κλείσιμο του Ιδρύματος και προσθέτει: «Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση, συνεχίσαμε τη λειτουργία από φιλότιμο, πανεπιστημιακή αφοσίωση και φυσικά με συνεχείς αγώνες για έκτακτες χρηματοδοτήσεις».
Κάνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία για έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της ΑΣΚΤ με την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων που θα προκύψουν από την εσωτερική κατάτμηση του τμήματος εικαστικών τεχνών (ΤΕΤ).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr