Επί ποδός πολέμου τα μουσικά σχολεία - Αντιδρούν στην «επανίδρυσή» τους
Επί ποδός πολέµου βρίσκονται τα µουσικά σχολεία τα οποία ετοιµάζονται για δυναµικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην «επανίδρυσή τους», όπως προβλέπει σχετική διάταξη του υπουργείου Παιδείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Γονείς και µαθητές κρίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί την υποβάθµιση των συγκεκριµένων σχολείων που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα και στα οποία φοιτούν πάνω από 15.000 µαθητές.
Σήµερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 48 µουσικά σχολεία, τα οποία έχουν ως στόχο την αισθητική καλλιέργεια, προετοιµασία και κατάρτιση των νέων που επιθυµούν να ακολουθήσουν την επαγγελµατική κατεύθυνση της µουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία. Τα σχολεία αυτά µετρούν ήδη τριάντα χρόνια ζωής, καθώς το πρώτο ιδρύθηκε στην Παλλήνη το 1988 και στη συνέχεια ακολούθησαν τα υπόλοιπα.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καµία πρόθεση να καταργήσει ή να συγχωνεύσει τα µουσικά σχολεία, οι γονείς ανησυχούν και δηλώνουν αποφασισµένοι να κινητοποιηθούν εφόσον το υπουργείο επιµείνει να καταθέσει στη Βουλή τις διατάξεις που θα επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία τους. Το υπουργείο Παιδείας υπογραµµίζει ότι η µόνη αλλαγή που προωθεί είναι η κατάργηση των Καλλιτεχνικών Επιτροπών, καθώς οι αρµοδιότητές τους ανατίθενται στις επιστηµονικές οµάδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Εκπαιδευτικοί, γονείς και µαθητές ετοιµάζονται για κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην «επανίδρυση»
Η αγωνία των µαθητών και των γονέων ξεκίνησε όταν το υπουργείο Παιδείας, στο σχέδιο νόµου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας», συµπεριέλαβε στο άρθρο 40 ορισµένες διατάξεις που αλλάζουν τους ιδρυτικούς νόµους των µουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων, όπως:
- Τα µαθήµατα αισθητικής παιδείας -δηλαδή τα µαθήµατα µουσικής παιδείας- παύουν να εντάσσονται στο αναλυτικό πρόγραµµα των µουσικών σχολείων.
- Απαλείφεται η οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης µουσικών οργάνων και λοιπού ειδικού τεχνικού εξοπλισµού για τα µουσικά σχολεία.
- Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων του υπουργείου Παιδείας.
Οπως υποστηρίζουν τα µουσικά σχολεία, στα 30 χρόνια λειτουργίας τους δεν έχει επιχειρηθεί τέτοια θεσµική «άλωσή» τους, που επηρεάζει µια πολύ µεγάλη κοινότητα ανθρώπων σε όλη τη χώρα και καταστρέφει τα µουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία. Επιµένουν µάλιστα ότι οι ισχυρισµοί του υπουργείου δεν ευσταθούν, καθώς τα µαθήµατα µουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης θα είναι εκτός του αναλυτικού προγράµµατος και θα παρέχονται µετά τη λήξη των υπόλοιπων µαθηµάτων, εφόσον βέβαια υπάρχει διαθεσιµότητα εκπαιδευτικών και οργάνων.
Επίσης, τονίζουν ότι «ο ισχυρισµός του υπουργείου ότι η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής δεν βλάπτει διότι το ΙΕΠ θα αναλάβει τα καθήκοντα της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, αποδεικνύει πόσο αδαείς είναι αυτοί που σχεδιάζουν στο υπουργείο Παιδείας. Το ΙΕΠ δεν διαθέτει προς το παρόν καµία απολύτως τεχνογνωσία για να διαχειριστεί και να αναµορφώσει το όλο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των σχολείων».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr