Πανελλήνιες: Σχέδιο για αλλαγές στις εξετάσεις - Πώς συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό
Σε πρώτο πλάνο η κατάργηση του ασύλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η κατάργηση του ασύλου και ο ανασχεδιασµός της πρόσβασης στα πανεπιστήµια αποτελούν τις άµεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Παιδεία.
Αυτά τα θέµατα, καθώς και όλες οι αλλαγές οι οποίες σχεδιάζονται για τα θέµατα της Εκπαίδευσης θα συζητηθούν σήµερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης που θα πραγµατοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστηµα της εισαγωγής στα πανεπιστήµια και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις χρήζουν βελτιώσεων και αρχικά µελετάται το ενδεχόµενο περιορισµού της εξεταστέας ύλης, προκειµένου οι µαθητές να απαλλαγούν από το τεράστιο άγχος της αφοµοίωσής της αλλά και των φροντιστηρίων, τα οποία γονατίζουν οικονοµικά τις ελληνικές οικογένειες.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστηµα το οποίο θα ισχύσει για τους µαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν τον Σεπτέµβριο στη Γ’ Λυκείου επιδέχεται βελτιώσεων τόσο τεχνικών όσο και ουσιαστικών, χωρίς όµως να αλλάξουν οι βασικές κατευθύνσεις, καθώς οι µαθητές δεν πρέπει να αναστατωθούν. Οι όποιες ουσιαστικές αλλαγές προωθηθούν από την κυβέρνηση όσον αφορά στο σύστηµα πρόσβασης στα πανεπιστήµια δεν θα αφορούν το σχολικό έτος 2019-20. Σε κάθε περίπτωση, όµως, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ανακοινώσει σύντοµα εάν θα ισχύσει ο προγραµµατισµός της προηγούµενης κυβέρνησης για τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης («πράσινες», όπως έχουν ονοµαστεί), καθώς σύµφωνα µε τον νέο νόµο στην αρχή της σχολικής χρονιάς -τον Οκτώβριο- τα παιδιά της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να καταθέσουν ένα πρώτο µηχανογραφικό δελτίο µε τις σχολές της αρεσκείας τους.
Σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης για την Παιδεία, προτεραιότητα αποτελεί επίσης η απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου, καθώς και η εµπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και στον διευθυντή. Ακόµη θα δοθεί έµφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και την απόκτηση πιστοποιηµένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών, καθώς και στον ουσιαστικό σχολικό επαγγελµατικό προσανατολισµό από το γυµνάσιο. Επίσης προβλέπεται ενίσχυση του θεσµού των Προτύπων και των Πειραµατικών Σχολείων και της Ειδικής Αγωγής, όπως επίσης και η ίδρυση Πρότυπων Επαγγελµατικών Λυκείων, η ανάδειξη της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και η αναβάθµιση του δηµόσιου πανεπιστηµίου.
Τα µυστικά για την κατάθεση του µηχανογραφικού δελτίου
Απόλυτα «οπλισµένοι» είναι οι υποψήφιοι που πήραν µέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειµένου να καταθέσουν το µηχανογραφικό δελτίο τους, ενώ θα πρέπει να περιµένουν και πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία εκτός από το 4ο, των Επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής. Χθες οι απόφοιτοι των λυκείων πήραν τους βαθµούς τους και στα ειδικά µαθήµατα, γεγονός που σηµαίνει ότι µπορούν να υπολογίσουν τα µόριά τους, και αφού πλέον έχουν όλα τα δεδοµένα, έως τις 15 του µήνα να καταθέσουν το µηχανογραφικό δελτίο τους.
Το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου) ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους. Εστω και την τελευταία στιγµή οι υποψήφιοι που προετοιµάζονται να καταθέσουν το µηχανογραφικό τους θα πρέπει, προτού κάνουν την επιλογή των σχολών, να λάβουν υπόψη κάποια δεδοµένα όπως τo κόστος διαµονής µακριά από τον τόπο κατοικίας τους και τις προοπτικές που έχουν στην αγορά εργασίας.
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τα στατιστικά στοιχεία κλιµάκωσης των µορίων των υποψηφίων που πήραν µέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ανά οµάδα προσανατολισµού. Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται η µείωση των αριστούχων φέτος κατά 746 άτοµα και βέβαια η πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία εκτός από το 4ο, το οποίο κατά πάσα θα εµφανίσει άνοδο µορίων σε ορισµένα τµήµατα.
Συγκεκριµένα:
- Στο A’ Επιστηµονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστηµών, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η πτώση των βάσεων είναι δεδοµένη. Αυτό αφορά και τις υψηλόβαθµες Νοµικές Σχολές και πολύ περισσότερο τις Σχολές Ψυχολογίας, καθώς υπάρχουν και νέα τµήµατα. Φέτος είχαµε 400 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι σε αυτούς που κατέκτησαν πάνω από 17.500 µόρια.
- Στο Β’ Επιστηµονικό Πεδίο Θετικών Επιστηµών, η πτώση αναµένεται να είναι καθολική, καθώς και εδώ µειώθηκαν φέτος οι υποψήφιοι οι οποίοι κατάφεραν να κατακτήσουν υψηλές βαθµολογίες, δηλαδή από 17 έως 20.
- Στο Γ’ Επιστηµονικό Πεδίο Επιστηµών Υγείας, οι υποψήφιοι συγκριτικά µε πέρυσι είχαν χαµηλές επιδόσεις και κυρίως στην κλίµακα των βαθµολογιών 18,5-20. Και εδώ η πτώση των βάσεων θεωρείται βέβαιη, ακόµη και σε Ιατρικές Σχολές, αλλά και στις Οδοντιατρικές και Φαρµακευτικές.
- Στο Δ’ Επιστηµονικό Πεδίο Οικονοµικών Σπουδών θα έχουµε µικρή αύξηση των βάσεων ή σταθερότητα λόγω της µεγάλης αύξησης στον αριθµό των εισακτέων για το 2019.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr