Πανελλήνιες 2019: Plan B για τους µαθητές που δεν «πέρασαν» στις εξετάσεις
Οδηγός αναζήτησης «εναλλακτικών σπουδών» για τους αποφοίτους λυκείων ώστε να βρουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Στον δρόµο της αναζήτησης «εναλλακτικών σπουδών» βρίσκονται αυτές τις µέρες χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία δεν µπόρεσαν να κατακτήσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τους βαθµούς που θα τους οδηγήσουν στο πανεπιστήµιο ή στις σχολές που θα επιθυµούσαν. Παρά το γεγονός ότι τα οριστικά αποτελέσµατα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στο τέλος του Αυγούστου, χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου ξέρουν ήδη ότι πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αλλού όσον αφορά τις σπουδές και τη µελλοντική επαγγελµατική αποκατάστασή τους.
Το διάστηµα που θα ακολουθήσει γι’ αυτή την κατηγορία των παιδιών είναι δύσκολο, όµως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το πανεπιστήµιο δεν αποτελεί µονόδροµο. Λύσεις υπάρχουν, και µάλιστα πολλές. Το «Εθνος», σε µια προσπάθεια να βοηθήσει τους νέους και τις οικογένειές τους να προσανατολιστούν σε άλλες λύσεις, δίνει σήµερα έναν συνοπτικό οδηγό για τις επιλογές που έχουν τα παιδιά, τα οποία είτε δεν θα εισαχθούν είτε δεν θα θελήσουν να σπουδάσουν σε κάποια σχολή.
Οι λύσεις
- Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.
- Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ. ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.
- Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια. Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.
- Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.
- Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.
- Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση . Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.
- Ξανά Πανελλαδικές. Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.
Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ
ΤΑ ΙΕΚ λειτουργούν πολλά χρόνια στη χώρα µας και αποτελούν πραγµατικά µια εξαιρετική λύση για τα παιδιά τα οποία επιθυµούν να βρεθούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό σκεφτείτε πάρα πολύ σοβαρά αυτή την επιλογή και το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε µια ειδικότητα που θα σας ικανοποιήσει. Η επιλογή µεταξύ δηµόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ αφορά τον κάθε ενδιαφερόµενο και φυσικά την οικονοµική του κατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο είναι υψηλό και οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να κάνουν µια έρευνα αγοράς, προκειµένου να εντοπίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει όσο αφορά την ειδικότητα.
Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν µεγαλύτερες προοπτικές επαγγελµατικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτοµα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τοµέα. Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν οκτώ που ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δηµοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες µε τη µεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόµων, τεχνικός κοµµωτικής τέχνης, βοηθός φαρµακείου, τεχνικός µαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και µακιγιάζ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικός εφαρµογών πληροφορικής. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δηµόσια ΙΕΚ και σε σχεδόν όλες τις µεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ. Για τα δηµόσια ΙΕΚ οι ειδικότητες για τη φετινή χρονιά δεν έχουν ακόµη ανακοινωθεί, άλλα όποιος ενδιαφέρεται να έχει µια εικόνα από τώρα, µπορεί να ρίξει µια µατιά στις ειδικότητες του 2018-19, καθώς δεν θα υπάρχουν µεγάλες διαφοροποιήσεις.
Οι αιτήσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνήθως ξεκινούν λίγες µέρες µετά την έκδοση των αποτελεσµάτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (τέλος Αυγούστου). Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας ∆ιά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόµενους, καθώς και λεπτοµέρειες για τις ειδικότητες.
Κολέγια - Οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαµονής σε µία ξένη χώρα
Η επιλογή αυτή απαιτεί σοβαρή έρευνα αγοράς, ώστε να εντοπίσετε ένα κολέγιο µε καλή φήµη και σοβαρή συνεργασία µε πανεπιστήµιο του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόµενοι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάµεσα σε πλήθος ειδικοτήτων οι οποίες έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για µία επιλογή η οποία ναι µεν προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων, ωστόσο οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαµονής σε µια ξένη χώρα σε περίπτωση που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύµατα του εξωτερικού. Τα δίδακτρα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.
Τα προπτυχιακά προγράµµατα κοστίζουν από 5.500 ευρώ έως 8.500 ευρώ τον χρόνο. Τα µεταπτυχιακά προγράµµατα κοστίζουν από 7.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ και αφορούν µονοετή ή διετή προγράµµατα σπουδών. Η επαγγελµατική αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα Κολέγια, µέλη του Συνδέσµου Ελληνικών Κολλεγίων σε συνεργασία µε πανεπιστήµια του εξωτερικού, γίνεται από το Συµβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελµατικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Οι αποφάσεις που χορηγούνται από το ΣΑΕΠ αναγνωρίζονται πλήρως τόσο για την πρόσληψη στον δηµόσιο τοµέα όσο και για την εξέλιξη (βαθµολογική και µισθολογική) των υπαλλήλων σύµφωνα µε την οµόφωνη γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου 276/2015.
Ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν φέτος σε 11 δηµόσια πανεπιστήµια
Για αρχή αναφέρουµε µερικές από τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν φέτος σε 11 δηµόσια πανεπιστήµια, προκειµένου να γίνει αντιληπτό το ενδιαφέρον που έχει ο συγκεκριµένος θεσµός για τα παιδιά που αποφοίτησαν από τα Επαγγελµατικά Λύκεια και δεν ξέρουν τι να κάνουν:
Διαχείριση και Οργάνωση Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισµού, Στέλεχος Πολιτισµικού Τουρισµού, Αγροοικοτουρισµός, Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου, Τεχνικός Κατασκευής και Επισκευής Μουσικών Οργάνων, Ειδικός ΛουτροθεραπείαςSpa - Στέλεχος Κέντρων Αναζωογόνησης και Ευεξίας, Ξεναγός και Τουριστικός Συνοδός, Τεχνικός Μηχανών Θαλάσσης και Σκαφών Αναψυχής, Βοηθός Νοσηλευτή Νευρολογικής και Γεροντολογικής Φροντίδας, Ξεναγός Εθνικών ∆ρυµών, Οδηγός Βουνού, Θρησκευτικός Τουρισµός, Τεχνικός Μετάλλου Ναυπηγείου κ.ά. Αυτές είναι ελάχιστες από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ειδικότητες που θα προσφέρουν φέτος τα πανεπιστήµια.
Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να δουν όλες τις ειδικότητες και τα πανεπιστήµια που θα τις προσφέρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Στην πρώτη φάση υλοποίησης συµµετέχουν 11 Πανεπιστήµια µε 70 διετή προγράµµατα σε αντίστοιχες ειδικότητες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Από τον Οκτώβριο του 2019 περίπου 2.000 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ µπορούν να εγγραφούν στα διετή προγράµµατα σπουδών.
Οι σπουδαστές θα επιλεγούν µε βάση τον βαθµό απολυτηρίου ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδηµαϊκά εξάµηνα, περιλαµβανοµένων των µαθηµάτων, των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση µπορεί να χρηµατοδοτείται από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράµµατος απονέµονται διπλώµατα επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Με προεδρικό διάταγµα καθορίζονται τα επαγγελµατικά δικαιώµατα που αντιστοιχούν στους τίτλους των διετών προγραµµάτων.
Στα διετή προγράµµατα σπουδών διδάσκουν καθηγητές του αντίστοιχου πανεπιστηµίου που φιλοξενεί το πρόγραµµα αλλά και εξωτερικοί συνεργαζόµενοι διδάσκοντες µε εµπειρία στο οικείο γνωστικό αντικείµενο.
Τα Διετή Προγράµµατα Σπουδών αποτελούν µια διεθνώς κατοχυρωµένη πρακτική που εφαρµόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. ∆ιοργανώνονται από τα πανεπιστήµια και λειτουργούν υπό την εποπτεία τους. Ωστόσο διατηρούν έναν αυτόνοµο χαρακτήρα, καθώς το πρόγραµµα σπουδών τους διαµορφώνεται από τις ανάγκες της σύγχρονης επαγγελµατικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
Η ραγδαία παραγωγή και συσσώρευση νέας επιστηµονικής γνώσης, οι νέες τεχνολογίες που ανέδειξαν νέα επαγγέλµατα και ειδικότητες αλλά και οι αυξηµένες γνωσιακές απαιτήσεις παραδοσιακών επαγγελµάτων και ειδικοτήτων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ακαδηµαϊκής αναβάθµισης της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η νέα πραγµατικότητα στην οικονοµία και στην αγορά εργασίας (όπως είναι οι νέοι κλάδοι και η ανάγκη για εξειδίκευση) απαιτούν σύγχρονα και αναβαθµισµένα προγράµµατα σπουδών.
Ο εναλλακτικός τουρισµός, η βιώσιµη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιοµηχανία του θεάµατος αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι µεταφορές, οι επιστήµες αποκατάστασης υγείας δηµιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σπουδές στο εξωτερικό - Προτιμούν τη Βρετανία
Η απόφαση να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό είναι δύσκολη. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις οικονοµικές δυνατότητες του καθενός, αλλά σίγουρα είναι η ιδανική λύση. Για να παρθεί η σωστή απόφαση χρειάζεται πολύς χρόνος για την αναζήτηση της χώρας, του πανεπιστηµίου και της σχολής. Σήµερα θα εστιάσουµε στα ΑΕΙ της Μεγάλης Βρετανίας, µια και είναι η χώρα που προτιµά η πλειονότητα των Ελλήνων. Παρά τα προβλήµατα που δηµιουργεί το Brexit, το ενδιαφέρον για τις σπουδές στη συγκεκριµένη χώρα παραµένει σταθερό.
Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαιρετική φήµη των πανεπιστηµίων, στην αναγνώριση πτυχίων, στην εξαιρετική οργάνωση πανεπιστηµίων, στην πολυµορφία και ευελιξία στα προγράµµατα σπουδών και φυσικά στην αγγλική γλώσσα. Κάθε χώρα (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Β. Ιρλανδία) χρεώνει διαφορετικού ύψους δίδακτρα. Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα µε τους φοιτητές της χώρας. Πιο αναλυτικά, στην Αγγλία πληρώνουν 9.250£, στην Ουαλία 9.000£, στη Β. Ιρλανδία έως 4.275£ και στη Σκοτία 1.820£. Τα δίδακτρα αυτά είναι ετήσια.
Οι φοιτητές από την ΕΕ µπορούν να αιτηθούν φοιτητικό δάνειο, το οποίο αποπληρώνεται µετά το τέλος των σπουδών τους. Μόνο στη Σκοτία ισχύει επιχορήγηση όλου του ποσού των διδάκτρων από την κυβέρνηση της χώρας. Το Βρετανικό Συµβούλιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρει πλήρη ενηµέρωση σε τακτά χρονικά διαστήµατα ( https://www.britishcouncil.gr/events/education-information-sessions), ενώ όσοι χρειάζονται πιο εξειδικευµένη βοήθεια για τις αιτήσεις τους σε βρετανικά πανεπιστήµια, οι εκπαιδευτικοί σύµβουλοι του Βρετανικού Συµβουλίου είναι στη διάθεσή τους. Πληροφορίες εδώ https://www.britishcouncil.gr/study-uk/studentsupport.
Πανεπιστήμια Κύπρου - Αναγνωρισμένα πτυχία
Η Κύπρος διαθέτει τρία δηµόσια και τέσσερα ιδιωτικά πανεπιστήµια. Οι τίτλοι σπουδών σε δηµόσια και ιδιωτικά πανεπιστήµια είναι αναγνωρισµένοι από την Κυπριακή Δηµοκρατία, από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τρίτα κράτη, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως οµοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Εάν αποφασίσετε να σπουδάσετε σε κάποιο από τα ιδιωτικά ιδρύµατα της Κύπρου, καλό θα ήταν να έχετε µια επαφή µε τον ΔΟΑΤΑΠ για να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά µε την αναγνώριση των πτυχίων και να µη στηρίζεστε αποκλειστικά στις πληροφορίες που δίνουν τα ίδια τα ιδρύµατα.
Τα κριτήρια επιλογής στα δηµόσια πανεπιστήµια είναι ο γενικός βαθµός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήµια τον Ιούλιο. ∆εκτοί γίνονται οι Ελληνες υποψήφιοι ως υπεράριθµοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων. Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστηµίου Κύπρου (www.ucy.ac.cy/fmweb) ή στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριµνας του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου (www.cut.ac.cy/studies).
Μηχανογραφικά δελτία
Τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Η συμπλήρωση του θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μαθητές έχουν ν΄αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις που ξεκινούν αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν σιγά-σιγά να ρίχνουν και μια "ματιά" στο μηχανογραφικό καθώς υπάρχουν και πολλές νέες σχολές για τις οποίες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Αρα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες γι΄αυτές έτσι ώστε οταν έρθει η ώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό να ξέρουν το επιστημονικό περιεχόμενο της κάθε νέας σχολής, τα επαγγελματικά δικαιώματα , την "απήχηση " στην αγορά εργασίας κ.λ.π.
Μπορούν, λοιπόν να δουν
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017
- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr