Αντιδράσεις για το πανάκριβο Διεθνές Απολυτήριο IB: Τι είναι, ποιος θα το πληρώνει και τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Απόφαση της κυβέρνησης για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το Διεθνές Απολυτήριο IB (InternationalBaccalaureate) έχει προκαλέσει την απορία των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινωνίας σχετικά με τον σκοπό ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς το κόστος του είναι εξαιρετικά υψηλό για να το πληρώνει το κράτος και οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Παρόλα αυτά το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι το ΙΒ θα συμβάλλει, στους στόχους για την ενδυνάμωση της σχολικής μονάδας και την εισαγωγή καινοτομιών στην εκπαίδευση. To υπουργείο Παιδείας πάντως ανακοίνωσε «ότι το Διεθνές Απολυτήριο IB (InternationalBaccalaureate) εισάγεται σταδιακά ως επιλογή στα Πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια της χώρας από το σχολικό έτος 2026-2027.
Η πρόβλεψη ισχύει από το 1995, όμως μέχρι σήμερα εφαρμόζεται μόνο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της μείωσης των ανισοτήτων αλλά και της ενίσχυσης της πολυτυπίας, πλέον τη δυνατότητα της απόκτησης Διεθνούς Απολυτηρίου αποκτούν και οι μαθητές των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Ακόμα, αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κανόνες αδιάβλητου τους οποίους θα διασφαλίζει αρμόδια επιτροπή».
Σήμερα η χώρα μας αριθμεί 42 Πρότυπα Σχολεία (21 γυμνάσια και 21 λύκεια) στα οποία φοιτούν 9.036 μαθητές. Επίσης, 104 Πειραματικά Σχολεία (23 νηπιαγωγεία, 41 δημοτικά, 22 γυμνάσια, 18 λύκεια) συνολικής δυναμικότητας 15.686 μαθητών.
Τι είναι το Διεθνές Απολυτήριο IB (InternationalBaccalaureate)
Για όσους δεν γνωρίζουν το ΙΒ θα πρέπει να πούμε ότι ξεκίνησε να οργανώνεται το 1968 στην Ελβετία. Η έδρα του οργανισμού του IB είναι έως σήμερα στη Γενεύη. Πλέον το IB αναγνωρίζεται από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για διετές πρόγραμμα στα αγγλικά και απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου που επιδιώκουν να σπουδάσουν σε διεθνή πανεπιστήμια. Η δυνατότητα απόκτησης ΙΒ στην Ελλάδα παρέχεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το παρακολουθούν περίπου 1000 άτομα, τα οποία πληρώνουν για την απόκτηση ένα ποσό περίπου 40.000 ευρώ
Τα υπέρογκα ποσά
Λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ΙΒ στα δημόσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία δεν είναι γνωστές και μέχρι στιγμής ξέρουμε μόνο ότι: Το κόστος για κάθε μαθητή που θα παρακολουθεί το πρόγραμμα θα το πληρώνει το Κράτος, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις καθώς μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα το παρακολουθήσουν.
Και εύλογα βέβαια εκπαιδευτικοί και πολίτες αναρωτιούνται για ποιο λόγο να επιβαρυνθούν με ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό και ότι η χρηματοδότηση του εξαιρετικά ακριβού προγράμματος του ΙΒ, στερεί από τα υπόλοιπα παιδιά πόρους που θα χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου σε υποδομές, εποπτικό υλικό, επιμόρφωση κλπ.
Πολλοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης σχετίζεται κυρίως με τη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα τα οποία θα ανοίξουν σύντομα τις πόρτες τους.
Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ
Η εισαγωγή στα ΑΕΙ (Ιδιωτικά και προφανώς και δημόσια) θα γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου του ΙΒ και όχι βέβαια με συμμετοχή στις πανελλαδικές. Εδώ πάντως υπάρχουν πολλές απορίες όπως για παράδειγμα πόσες θέσεις θα δίνονται, ποιος θα τις καθορίζει κλπ . Οι ανισότητες που θα δημιουργήσει μεταξύ υποψηφίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια κ.α
Σε πόσες χώρες λειτουργεί το Ι.Β
Σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά τα μισά σχεδόν είναι δημόσια. Στην Ελλάδα το Διεθνές Απολυτήριο παρέχεται από 14 ιδιωτικά σχολεία και μαθητές που προέρχονται από εύπορες οικογένειες οι οποίες δεν θέλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ελληνικά ΑΕΙ αλλά να γραφτούν κατευθείαν σε ΑΕΙ του εξωτερικού
Η θέση του Κυριάκου Πιερρακάκη
Ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι το «ΙΒ είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη καθώς και δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Η πρώτη εισήγηση εισαγωγής του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τρεις δεκαετίες αργότερα, η εισήγηση αυτή θα γίνει πραγματικότητα».
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πιλοτική εφαρμογή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) σε πέντε Πρότυπα Λύκεια (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2026, με στόχο να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στο σύνολο των Προτύπων Λυκείων της Ελλάδας.
Πούτιν υπέρ Τραμπ: Δεν θα είχαμε πόλεμο με την Ουκρανία αν ήταν πρόεδρος και δεν του είχαν κλέψει τη νίκη το 2020
Ο Τραμπ ξεκίνησε τις μαζικές απελάσεις: Στέλνει αλυσοδεμένους μετανάστες στα μεταγωγικά αεροπλάνα
Μίμης Δομάζος: Το «ευχαριστώ» της οικογένειάς του σε θεράποντες ιατρούς και κόσμο
«Πες το Ψέματα»: Ακυρώθηκαν όλες οι παραστάσεις, μετά το σάλο - Η ανακοίνωση των κωμικών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr