Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία: Tι έχει αλλάξει μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία. Ποια τακτική ακολουθούν τα πανεπιστήμια. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να μείνουν στη χώρα οι απόφοιτοι προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά ή να δουλέψουν. Τι ισχύει για την άδεια παραμονής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα Βρετανικά πανεπιστήμια αποτελούν το όνειρο κάθε νέου ανθρώπου,ο οποίος στοχεύει σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα και για αυτό άλλωστε κάθε χρόνο η χώρα αυτή προσελκύει περισσότερους από 600.000 διεθνείς σπουδαστές, σε μια πληθώρα προγραμμάτων σπουδών που ποικίλλουν από προγράμματα εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας έως Διδακτορικά.
Πτυχίο, από Βρετανικό πανεπιστήμιο, σημαίνει το καλύτερο διαβατήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.
Η Βρετανία με το υψηλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, την πληθώρα των προσφερόμενων προγραμμάτων, τη διεθνή αναγνώριση των πτυχίων αποτελεί τον πρώτο προορισμό των Ελλήνων φοιτητών, που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Μέχρι τώρα πάνω από 10.000 Έλληνες επέλεγαν κάθε χρόνο να εγγράφονται σε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποτελούσαν τη 10η κατά σειρά μεγαλύτερη ομάδα ξένων φοιτητών στη Βρετανία, καθώς προηγούνταν πληθυσμιακά, φοιτητές που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ.
Η έξοδος όμως της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές σε όλα αυτά, οι οποίες θα φανούν σύντομα, καθώς αυτό έχει σαν συνέπεια την κατάταξη των Ευρωπαίων φοιτητών ως διεθνείς. Αυτό σημαίνει ότι πριν την έναρξη του προγράμματος, ο φοιτητής πρέπει να κάνει έγκαιρα αίτηση για σπουδαστική βίζα και να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αιτηθεί φοιτητικό δάνειο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.Έτσι θα πρέπει να φροντίσει να καλύψει το κόστος των σπουδών του =.
Από την 1η Ιουλίου 2021, η Βρετανική κυβέρνηση καθιέρωσε τη διαδικασία του Graduate Route, όπου μετά το πέρας των σπουδών τους, οι πτυχιακοί απόφοιτοι (Bachelor) ή/και οι μεταπτυχιακού (Master) μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για 2 επιπλέον χρόνια για να αναζητήσουν εργασία ή για να εργαστούν. Για όσους διεθνείς φοιτητές έχουν ολοκληρώσει διδακτορικές σπουδές, η άδεια επιπλέον παραμονής, μετά το πέρας των σπουδών τους, είναι για 3 χρόνια.
Καλό είναι όμως όποιος Έλληνας θέλει να σπουδάσει σε Βρετανικό πανεπιστήμιο να επικοινωνήσει απ΄ ευθείας με το πανεπιστήμιο του ή να μελετήσει την ιστοσελίδα UKCISA -UK Council for International Student Affairs- για να ελέγξει όλες τις προσφερόμενες οικονομικές διευκολύνσεις (υποτροφίες, βοηθήματα, εκπτώσεις) που προσφέρονται σε διεθνείς φοιτητές. Το British Council, ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των Βρετανικών πανεπιστημίων, ενημερώνει τακτικά ενδιαφερόμενους μέσω διαδικτυακών παρουσιάσεων αλλά και μέσω προσωπικών διαδικτυακών συζητήσεων για τις σπουδές στη Βρετανία. Για συμμετοχή στις διαδικτυακές παρουσιάσεις, ή για προσωπική ενημέρωση, θα βρείτε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr
Σημαντικό είναι να επιβεβαιωθεί ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο κάνουμε την αίτηση μας είναι αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας www.gov.uk/recognised-uk-degrees για να παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση και να απονέμει πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών. Σε τακτικές ημερομηνίες που θα βρείτε στην ιστοσελίδα,www.britishcouncil.gr παρέχονται διαδικτυακές παρουσιάσεις με σκοπό να πληροφορηθούν αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι για τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Βρετανία. Τα συνοδευτικά εκπαιδευτικά έγγραφα της αίτησης σας μεταφράζονται στην επίσημη μεταφραστική υπηρεσία του British Council. Και αν έχετε ερωτήματα σχετικά με την ζωή και τη φοίτηση σας στη Βρετανία λόγω Covid-19, ενημερώσεις τακτικές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας.
Τα οφέλη των σπουδών στη Βρετανία
Τα προγράμματα σπουδών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το 38% των βραβευμένων επιστημόνων με βραβείο Νόμπελ έχουν σπουδάσει στη Βρετανία!
Οι Βρετανικοί τίτλοι σπουδών χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης και τα ΑΕΙ κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
Η Βρετανία πραγματοποιεί το 5% της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας και παράγει το 14% των εργασιών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως. Τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μεγάλη ευελιξία επιλογών και επιτρέπουν στους σπουδαστές να συνδυάζουν προγράμματα σπουδών ακαδημαϊκής κατεύθυνσης με προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης. Οι μέθοδοι διδασκαλίας και μελέτης που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία παρέχουν στους σπουδαστές την ελευθερία να είναι δημιουργικοί και να αναπτύσσουν ουσιαστικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση. Οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να έχουν διδάσκοντες μερικούς από τους παγκοσμίως κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες, και επίσης να επωφελούνται από την ακαδημαϊκή υποστήριξη που τους προσφέρουν.
Τα Βρετανικά πτυχία μπορούν να προσαρμόζονται στα ατομικά ενδιαφέροντα και συχνά περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα. Η Βρετανία είναι η χώρα προέλευσης της Αγγλικής γλώσσας και επομένως είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών εργασίας.Τα βρετανικά πανεπιστήμια αξιολογούνται για το διδακτικό αλλά και το ερευνητικό τους έργο. Οι αξιολογήσεις αυτές μπορούν να σας δώσουν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ποιότητα του προγράμματος της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων www.rae.ac.uk είναι εξόχως βοηθητική καθώς συγκρίνει το (ερευνητικό) έργο ομοειδών προγραμμάτων (πχ. Φυσική, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία κλπ)
Ιατρικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία
Οι Ιατρικές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία θεωρούνται από τις καλλίτερες του κόσμου. Οι αιτήσεις στα Πανεπιστήμια γίνονται μέχρι 15 Οκτωβρίου. Ο υποψήφιος μπορεί να κάνει αίτηση σε 4 Πανεπιστήμια για Ιατρική, Οδοντιατρική και σε 1 ακόμα για άλλη ειδικότητα. Τα Πανεπιστήμια αξιολογούν τις αιτήσεις και μετά από τον Ιανουάριο καλούν τους υποψηφίους σε συνέντευξη.
Πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας
Όλα τα Πανεπιστήμια, ζητούν βεβαίωση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. Συνιστούμε το IELTS, επειδή είναι πιο εύκολο και τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ γρήγορα, ώστε αν ένας υποψήφιος δεν επιτύχει μεγάλο βαθμό, μπορεί να το ξαναδώσει αμέσως.
Τεστ Ucat
Για την Ιατρική, όλα τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας ζητούν ο υποψήφιος να έχει δώσει το τεστ UCAT
Συνέντευξη
Για να γίνει ένας υποψήφιος δεκτός στην Ιατρική ή Οδοντιατρική Σχολή Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, είναι απαραίτητη η συνέντευξη, η οποία γίνεται στο Πανεπιστήμιο ενώπιον επιτροπής καθηγητών, συνήθως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Για να καλέσουν όμως σε συνέντευξη έναν υποψήφιο πρέπει να τον έχουν επιλέξει μεταξύ άλλων υποψηφίων που έστειλαν αίτηση.
Κριτήρια εισαγωγής
1. Απολυτήριο μεγαλύτερο από 18.5-19 , ανάλογα με το Πανεπιστήμιο.
2. Πολλά Πανεπιστήμια εξετάζουν και το βαθμό των Πανελλαδικών.
3. IELTS τεστ μεγαλύτερο από 7.5
4. Ucat με score όσο το δυνατόν υψηλότερο
5. Επιτυχία στη συνέντευξη
Φωτιές: Μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες για να σβήσουν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
Τραγωδία στην Αϊτή: Τουλάχιστον 304 οι νεκροί απο τον σεισμό
Δεκαπενταύγουστος: Το «Πάσχα του καλοκαιριού» με μάσκες και αποστάσεις
Καιρός - Δεκαπενταύγουστος: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι - Αναλυτική πρόγνωση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr