Πανελλήνιες 2021 - Μηχανογραφικό: 8 κλειδιά για σωστή συμπλήρωση
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι και ποιες παγίδες να αποφύγουν - Οι σχολές «μαξιλαράκια» και το τρίτο μηχανογραφικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Είναι γεγονός ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αποτελεί, διαχρονικά μείζονος σημασίας διαδικασία για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, πόσο μάλιστα φέτος μετά την ιδιαίτερη σχολική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και όλων των αλλαγών που επήλθαν, καθώς από αυτήν θα κριθούν τα επόμενα 4 ή 5, τουλάχιστον, χρόνια της ζωής τους. Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Διδάκτωρ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.Παναγιώτης Παππάς (Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Employedu) επειδή έχει αποδειχθεί έμπρακτα ότι είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που φέρνουν εις πέρας τη συγκεκριμένη διαδικασία έπειτα από σχολαστική αναζήτηση και ορθή πληροφόρηση, είναι ανάγκη να επισημάνουμε εκείνα τα οκτώ (8) σημεία-κλειδιά, με βάση την πολυετή εμπειρία της επιστημονικής μας ομάδας, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να το συμπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να υποβάλλουν 3 μηχανογραφικά δελτία: 1) το κλασικό με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη για φέτος και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, 2) το παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια Ι.Ε.Κ χωρίς περιορισμό στις επιλογές και ειδικότητες κατά τόπους, και 3) το μηχανογραφικό της Κύπρου για τους Ελλαδίτες υποψήφιους με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας θέσεις στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.
- Δηλώνουμε στο μηχανογραφικό τις επιλογές μας με σειρά προτίμησης και επιθυμίας, ενώ δημιουργώ σενάρια και για την καλύτερη και για τη χειρότερη περίπτωση. Αν, για παράδειγμα, τα μόρια που συγκέντρωσα είναι πιο χαμηλά από την περσινή βάση εισαγωγής της σχολής ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι δεν τη δηλώνω, εφόσον υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσει φέτος η βάση και να την πετύχω. Αντίστοιχα, θα φροντίσω να δημιουργήσω ένα δίχτυ ασφαλείας δηλώνοντας και σχολές «μαξιλαράκια» πιο χαμηλά από τις επιδόσεις μου προκειμένου να διασφαλίσω την εισαγωγή μου σε περίπτωση που ανέβουν οι βάσεις.
- Εξετάζουμε, με ιδιαίτερη προσοχή, το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν. Ειδικότερα, πρέπει να γνωρίζω τα μαθήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές κάθε τμήματος που θα επιλέξω. Αυτό συμβαίνει διότι, εάν έρθω αντιμέτωπος με μαθήματα που δεν έχω κάποια εγγύτητα μπορεί να δυσκολευτώ στην ολοκλήρωση των σπουδών μου. Παράλληλα με τις πρόσφατες αλλαγές και την αναβάθμιση των πρώην Τ.Ε.Ι σε Πανεπιστήμια, μπορεί να επιλέξει κανείς τμήμα το οποίο θα οδηγήσει σε μειωμένες δυνατότητες στην αγορά εργασίας.
- Μην απορρίπτουμε τμήματα πριν τα ψάξουμε. Τα μόρια ενός τμήματος δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την ποιότητα και τις προοπτικές του τμήματος. Έχουμε, για παράδειγμα, τμήματα χαμηλά βαθμολογικά, που παρέχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και προοπτικές με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες, απλά δεν είχαν την αναμενόμενη ζήτηση λόγω του ότι μπορεί να βρίσκονται στην περιφέρεια ή σε κάποιο απομακρυσμένο νησί.
- Χτίζουμε ομάδες επιλογών με κλίμακες επιθυμίας. Λόγου χάρη, αν θέλει ο/η ενδιαφερόμενος/η να γίνει Ψυχολόγος, ομαδοποιεί τα τμήματα Ψυχολογίας που υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Στη συνέχεια βλέπει τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, που έχουν μια πρώτη εγγύτητα λόγω της Συμβουλευτικής που θα κληθεί να κάνει ο Κοινωνικός Λειτουργός. Έπειτα προβαίνουμε σε εσωτερική ιεράρχηση, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η πόλη που θα φοιτήσει και το ενδεχόμενο μετεγγραφής, η οποία αν είναι δεδομένη του επιτρέπει να δηλώσει και παραπάνω από ένα τμήματα.
- Τα παιδιά δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους όσες σχολές και τμήματα θέλουν, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε «κανόνας» για το πόσες πρέπει ή δεν πρέπει. Μπορούν να τις δηλώσουν και όλες. Ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να βιαστούν να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους, εφόσον το σύστημα δίνει τη δυνατότητα πρόχειρου μηχανογραφικού και την επιλογή της οριστικοποίησης μέχρι το πέρας της ημερομηνίας που θα οριστεί από το Υπουργείο.
- Δεν εστιάζουμε την προσοχή μας στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτά λειτουργούν επικουρικά και σαν πυξίδα μας δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια διεπιστημονικά και όχι σαν κριτήριο επιλογής τμήματος, εφόσον μέχρι να αποφοιτήσει ο/η ενδιαφερόμενος/η τα προγράμματα αυτά ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί ή ακόμα και να καταργηθούν.
- Εκείνοι και εκείνες που ενδιαφέρονται να αιτηθούν μετεγγραφής πρέπει να ενημερωθούν για τα καινούρια δεδομένα που αφορούν τη διαδικασία. Έχουμε νέα μοριοδότηση στις μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό που αφορά σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και ένα πλαφόν βαθμολογικής διαφοράς 2750 μορίων από το τμήμα για το οποίο κάποιος/α θα αιτηθεί μετεγγραφής. Συνεχίζουν, παράλληλα, να ισχύουν τα ίδια δεδομένα με πέρυσι για αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Καινούριο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα μετακίνησης σε έως και 5 τμήματα εντός του επιστημονικού πεδίου, αρκεί να έχουν δηλωθεί και να πιάνουμε τα μόρια εισαγωγής, εάν δεν ευοδωθεί η αίτηση μετεγγραφής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι αντιστοιχίες μεταξύ των τμημάτων, διότι φέτος έχουμε αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.
Να θυμόσαστε πάντα ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι απλά το 1ο βήμα σε μια καριέρα που για σας θα είναι μαραθώνιος. Δεν σημαίνει ότι το τμήμα στο οποίο θα εισαχθείτε θα σας προσδιορίσει δια βίου. Μπορεί απλά να είναι ένα όχημα για τη συνέχεια. Η σταδιοδρομία επηρεάζεται και από την μεταπτυχιακή εξειδίκευση, τις δεξιότητες που θα καλλιεργήσετε, καθώς και από τους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας.
Γεωργιάδης: Οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν περιορισμούς
Γλυκά Νερά – Πατέρας Καρολάιν: Άνανδρη η πράξη του Μπάμπη, θέλω δικαιοσύνη για την κόρη μου
Γερμανία - πλημμύρες: Εκατοντάδες νεκροί – Η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Νέα μέτρα: Ποιοι εργαζόμενοι και πού θα πρέπει να κάνουν self test και rapid test
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr