Το Zonar's άλλαξε όνομα μετά από 80 χρόνια – Πώς χάθηκε η δικαστική διαμάχη (pics)
Η ιστορία του Zonar's ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με μια φωτογραφία στο Instagram, ανακοινώθηκε ότι το Αθηναϊκό τοπόσημο στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, Zonar's, υποχρεώνεται να στερηθεί το διεθνώς γνωστό brand name του. Η χαρακτηριστική επιγραφή έχει ήδη κατεβεί από την πρόσοψη και έχει αντικατασταθεί από μία καινούργια. Το κατάστημα μετονομάστηκε σε Athénée.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Σ. Οικονόμου και Συνεργάτες
«Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη οι δικηγόροι του γραφείου μας – εξειδικευμένοι στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων – πέτυχαν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαιώνει πελάτη μας ως μοναδικό δικαιούχο του γνωστού σήματος ZONARS.
Η πολυετής δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το έτος 2004 όταν η εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα το ζαχαροπλαστείο επί της οδού Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στην Αθήνα κατοχύρωσε στο όνομά της το σήμα ZONAR'S καθώς και διάφορα άλλα σήματα με τη προσθήκη διαφόρων προσδιοριστικών στη λέξη ZONAR'S.
Η Δικηγορική εταιρεία μας Στέφανος Οικονόμου και Συνεργάτες έχοντας μεγάλη εμπειρία στο δίκαιο των εμπορικών σημάτων, ανέλαβε για λογαριασμό του πελάτη μας, ο οποίος είχε κατοχυρώσει το σήμα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» ήδη από το έτος 1940 την δικαστική του εκπροσώπηση μετά την αίτηση διαγραφής των σημάτων της αντιδίκου εταιρείας και πέτυχε την έκδοση θετικών εφετειακών αποφάσεων και τέλος, κατόπιν αίτησης αναίρεσης της αντιδίκου εταιρείας το ΣΤΕ απέρριψε αυτή δίνοντας τέλος σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα και στη πολυετή παράνομη χρήση του σήματος του πελάτη μας με σημαντικής αξίας ζημία για αυτόν.
Οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι τα σήματα «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» του πελάτη μας και το εμπορικό σήμα «ZONAR'S" της αντιδίκου αν και δεν είναι πανομοιότυπα απεικονιστικά εν τούτοις η δεσπόζουσα, κυρίαρχη και έντονης διακριτικής ικανότητας ένδειξη είναι η ένδειξη «ZONAR'S» που προσδίδει στα δύο σήματα σημαντική ομοιότητα.
Τα δικαστήρια έκριναν επίσης ότι το σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» είναι σήμα φήμης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι, όπως είναι κοινό τοις πάσι, στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στο κέντρο των Αθηνών, λειτουργούσε από το έτος 1939 το ζαχαροπλαστείο «ZONARS», το συγκεκριμένο, δε, σημείο ανάπτυξης και λειτουργίας της επιχείρησης αυτής , στη συνείδηση του κοινού, έχει συνδεθεί με αυτήν την ίδια την επιχείρηση και τα προϊόντα και υπηρεσίες της και ότι η έντονη, δε φήμη της άλλοτε εκεί λειτουργούσας επιχείρησης του πελάτη μας, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, που δεν λειτουργεί το αρχικό κατάστημά της, το συγκεκριμένο δε σημείο, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και ως τόπος συνάντησης (στου ZONAR'S), αλλά και στο μέλλον ακόμα και αν πάψει να υφίσταται το συγκεκριμένο κτίριο, το σημείο αυτό θα διακρίνεται πάντα με τη φράση «στου ZONAR'S» χωρίς το γεγονός αυτό να χρήζει περαιτέρω απόδειξης.
Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι προκατατεθέν σήμα του πελάτη μας «ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ 1940-1962 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ» με την πάροδο του χρόνου έχει καταστεί σήμα φήμης ενώ η δραστηριοποίηση της αντιδίκου στο ίδιο ακριβώς οίκημα και χώρο στον οποίο αναπτύχθηκε το κατάστημα Zonars του πελάτη μας, ήτοι στο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου και η κατάθεση σήματος με χαρακτηριστικό τη λέξη "ZONARS» δεν είχε άλλο σκοπό παρά την εκμετάλλευση της φήμης του σήματος του πελάτη μας και της χρήσης του ονόματος "ZONARS" καλλιεργώντας την πλαστή εντύπωση στο μέσο καταναλωτή ότι το παλαιό και φημισμένο εστιατόριο-ζαχαροπλαστείο « ZONARS» λειτουργεί και πάλι, όπως λειτουργούσε και παλαιότερα, πριν την ανακατασκευή του κτιρίου, από την εταιρεία του πελάτη μας και έγινε αντίθετα με την καλή πίστη.
Η ιστορία του Zonar's
Η ιστορία του Zonar's ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά, επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στη χώρα μας από τις ΗΠΑ. Στο Ντέιτον του Οχάιο, Ζωναράς είχε ανοίξει μια επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία που του εξασφάλισε τεράστια έσοδα. Τα εγκαίνια του ιστορικού καφέ πραγματοποιήθηκαν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».
Το καφέ στεγάζεται στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».
Οι ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας «Αθηναίος & Βαράγκης», οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα προσέδιδαν στο Ζόναρς αίσθηση μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος. Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, ενώ οι Αθηναίοι γεύονταν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο».
Το καφέ - ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.
Θαμώνες του Zonar's από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.
Το 2004, άνοιξε εκ νέου, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που το στεγάζει, με την επωνυμία Zonar's – Café d'Athènes. «Θυμάμαι εκείνη τη μέρα που ξήλωναν το παλιό Zonars και πέταγαν στο δρόμο τις καρέκλες, τους ανεμιστήρες, τις μπουαζερί… Όλα στον δρομο, μέχρι που δεν έμεινε τίποτε όρθιο», αναφέρει ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Ζούλιας.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr