Προσφυγικό: Η ΝΔ άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση
Υποτίθεται πως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα στο οποίο αφηνόταν να εννοηθεί ότι γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης και εξετάζει από την πρώτη στιγμή που το κόμμα του μπήκε στο Μαξίμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την οποία επιτάσσει περιοχές σε νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές. Πιο συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξουσιοδοτείται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη δημιουργία ελεγχόμενων κλειστών δομών.
Αυτή τη στιγμή, επάνω από το καζάνι που βράζει, είναι άτοπο να συζητήσουμε το εάν οι κυβερνητικές κινήσεις για το εν λόγω θέμα είναι οι καλύτερες, οι πιο αποτελεσματικές. Τώρα, είναι αργά να εστιάσουμε στο ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη κατέφυγε στη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -χρησιμοποιείται σε ακραίες και επείγουσες καταστάσεις- προκειμένου να δώσει μια καίρια λύση: υποτίθεται πως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα στο οποίο αφηνόταν να εννοηθεί ότι γνωρίζει και εξετάζει από την πρώτη στιγμή που το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, έγινε κυβέρνηση.
Ακριβώς εδώ, λοιπόν, εντοπίζεται η βαθύτερη πτυχή του όλου ζητήματος και όχι μόνο στην αποσυμφόρηση των νησιών μας που βουλιάζουν υπό το βάρος των προσφύγων και μεταναστών και όχι μόνο γιατί αυτές οι ψυχές δεν μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, υποστήριζε -με κάθε αφορμή- πως «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες», ότι «το κάνουν επίτηδες για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας» και, μάλιστα, υπήρχε η σαφής διαβεβαίωση: «Όταν γίνουμε κυβέρνηση, εμείς θα λύσουμε το Προσφυγικό».
Ας μην αναφέρουμε κάθε δήλωση που έγινε επί του θέματος, αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέρμα. Ας θυμηθούμε μόνο τη δήλωση Μητσοτάκη, το 2016, τότε που κατηγορούσε για ανικανότητα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα και πως δεν υπάρχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήρθε ενώ ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Βιέννη για τη μίνι ευρωπαϊκή σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για το περίφημο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, ως αντιπολίτευση, το οποίο πολλοί περίμεναν με αγωνία και βλέπουν πως τείνει να χαρακτηριστεί ως προεκλογικές κορώνες. Με απλά λόγια, άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν -ως κυβέρνηση, πια- στο Προσφυγικό / Μεταναστευτικό.
Εκτός αν δεχθούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τότε την έκταση του προβλήματος και πως οι εισηγήσεις που του γίνονταν απείχαν από την πραγματικότητα. Το θέμα είναι ότι τώρα ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι είκαζε-πίστευε-φανταζόταν-υπολόγιζε προτού καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο και πως είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι παροδικό. Αυτό, βέβαια, δεν καθαίρει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από τις ευθύνες για όσα έγιναν ή δεν έγιναν για τους μετανάστες και πρόσφυγες – κάθε άλλο, μάλιστα.
Όμως, ίσως τώρα είναι η ώρα να παραδεχθεί πως για τη «φωτιά» που καίει σε δομές φιλοξενίας τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς εθνική συστράτευση ή, έστω, με μια κοινή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Κι ας μην ακούσουμε ποτέ το “mea culpa” του. Αν και θα έπρεπε…
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr