Οι ελληνικές προσδοκίες από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ
Η Ελλάδα περιμένει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και σε έργα υποδομών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα δημιουργεί νέες προοπτικές για τις σινοελληνικές σχέσεις. Η δραστηριοποίηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την κεφαλή του δράκου και λειτουργεί ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα περιμένει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και σε έργα υποδομών. Οφείλει, ωστόσο, να σέβεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και της China Energy, δείχνει το δρόμο για μία πρωτοποριακή, αρμονική συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Όσο σημαντικές και αν είναι, όμως, οι επενδύσεις δεν συνιστούν τη μοναδική πτυχή των σινοελληνικών σχέσεων. Στον τομέα του τουρισμού καλλιεργείται η προσδοκία άφιξης ενός υψηλότερου αριθμού Κινέζων τουριστών ανά έτος. Η πραγματοποίηση περισσότερων απευθείας πτήσεων, όπως αυτή που δρομολογείται μεταξύ Αθηνών και Σαγκάης, θα βοηθήσει.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πρέπει να πείσει την κινεζική ότι έχει πράγματι τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Κινέζων επισκεπτών, που συχνά είναι διαφορετικές από αυτές των τουριστών από χώρες της Δύσης. Το φαγητό, η γλώσσα και η ασφάλεια απασχολούν τους πρώτους. Χρειάζονται εξειδικευμένες κινήσεις, για τις οποίες ήδη εργάζεται το υπουργείο τουρισμού.
Στον τομέα της παιδείας, παράλληλα, είναι κοινή η βούληση για περισσότερες συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης. Στο πλαίσιο της αναβίωσης του νέου Δρόμου του Μεταξιού η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές τρίτων χωρών που θέλουν να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν έρευνα στην Κίνα. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κέντρο όπου φοιτητές από την Ασία θα μαθαίνουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο γράφων διοργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο θερινό σχολείο με τριάντα φοιτητές από το πανεπιστήμιο Γιουνάν της Κίνας, οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα τους ενθουσιασμένοι για τις γνώσεις που απέκτησαν και διατεθειμένοι να πείσουν περισσότερους συμφοιτητές τους να παρακολουθήσουν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα και η Κίνα εκπροσωπούν δύο αρχαίους πολιτισμούς. Το ιστορικό υπόβαθρο ευνοεί το διάλογο στη σύγχρονη εποχή παρά τη διαφορά του μεγέθους των δύο κρατών. Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα πρέπει να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η πολιτική στήριξη της συνεργασίας να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Αφήνοντας πίσω την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες μίας δεκαετίας, η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναλάβει δημιουργικές πρωτοβουλίες και να προσεγγίσει μεθοδικά μία χώρα, η κατανόηση της οποίας στην Ευρώπη παραμένει προβληματική.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr