Κυριακές στο χωριό
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση εναντίον του Brexit που έφερε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς στο Λονδίνο αποτελεί µία ακόµα απόδειξη της παρατήρησης που κάνουν πολιτικοί ερευνητές και κοινωνιολόγοι (και) στη Βρετανία. Την ώρα που οι µεγαλουπόλεις γίνονται όλο και πιο «κοσµοπολίτικες», µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό, τα χωριά και οι κωµοπόλεις στρέφονται ολοένα και πιο έντονα προς τον συντηρητισµό. Το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος για το Brexit ήταν µια «νίκη της περιφέρειας».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η εργασιακή ανασφάλεια, ο εφιάλτης της αδυναµίας αποπληρωµής υπερβολικών δανείων, η επιδείνωση της ποιότητας των υποδοµών εξαιτίας του περιορισµού των δηµοσίων επενδύσεων, είναι φαινόµενα που µαστίζουν τη βρετανική επαρχία. Τα τρένα που δεν έρχονται, οι γεµάτοι λακκούβες δρόµοι, η απόσυρση µικροµεσαίων επιχειρήσεων οι ολοένα και χειρότερες σε ποιότητα δηµόσιες υπηρεσίες ενισχύουν την οργή των κατοίκων. Τους κάνουν πολύ πιο ευεπίφορους στην προπαγάνδα του λαϊκισµού.
Η παρουσίαση ενός εχθρού που άλλοτε είναι οι µετανάστες, άλλοτε οι χαρτογιακάδες σε κάποια µακρινή πρωτεύουσα, είναι το εύκολο αφήγηµα, που χρωµατίζει τις... Κυριακές στο χωριό. Ειδικά τις εκλογικές. Αν και στη Βρετανία ψηφίζουν Πέµπτες.
Το σύνθηµα «Να πάρουµε πίσω τη χώρα µας» στηρίχτηκε ακριβώς σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντίδοτο στο συνεχώς διευρυνόµενο χάσµα µεταξύ των µεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας, που οδηγεί τους ερευνητές να κάνουν λόγο για «δύο Αγγλίες».
Το φαινόµενο δεν είναι καθαρά βρετανικό. Στη Γερµανία, αντίστοιχες τεράστιες διαδηλώσεις στο Βερολίνο και στο Μόναχο εναντίον του ρατσισµού και της ξενοφοβίας απέδειξαν ότι οι κάτοικοι των µεγαλουπόλεων είναι αποφασισµένοι να αντισταθούν στην ακροδεξιά προπαγάνδα. Η εθνολαϊκιστική «Εναλλακτική για τη Γερµανία» οφείλει τα καλά της ποσοστά κυρίως στα χωριά. Στη Βαυαρία αυτά ήταν που την έβαλαν στο Κοινοβούλιο, αφού στο Μόναχο τα ποσοστά της παρέµειναν χαµηλά. Το µεγάλο της όπλο είναι η συνεχιζόµενη παρακµή της επαρχίας στην Ανατολική Γερµανία.
Ανάλογα φαινόµενα επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσµατα στη Γαλλία, την Αυστρία και αλλού. Ο νεοφιλελευθερισµός που αµάσητα κατάπιαν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν έχει διευρύνει τις ανισότητες µόνο µεταξύ των χωρών, αλλά και µέσα σε αυτές. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, οι υποβαθµισµένες περιοχές υποβαθµίστηκαν περισσότερο. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η φτωχοποίηση δεν οδηγεί νοµοτελειακά σε επαναστάσεις, όπως ονειρεύονται ίσως οι οπαδοί της λογικής «όσο το χειρότερο τόσο το καλύτερο». Γεννά πολιτικά εκτρώµατα, ενίοτε και σαρκοβόρα τέρατα .
Τραμπ στο Νταβός: Επανάσταση της κοινής λογικής - Όσοι δεν παράγετε στις ΗΠΑ, θα πληρώσετε
Ο Νετανιάχου παραβλέπει το ναζιστικό χαιρετισμό του Μασκ και υπερασπίζεται τον μεγιστάνα - «Φίλος του Ισραήλ»
Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Σπαράζει η σύζυγος του 61χρονου πράκτορα - «Είμαι συγκλονισμένη, τον σφάξανε»
Μίμης Δομάζος: Έκκληση για αίμα απευθύνει η οικογένειά του - Παραμένει στη ΜΕΘ, υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr