Μοµφή και δεδηλωµένη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε χθες το αυτονόητο για το κόµµα του: Δεν στηρίζουµε την κυβέρνηση, στηρίζουµε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ακριβώς. Η πιθανή ψήφιση της συµφωνίας για το «Μακεδονικό» από το Ποτάµι, που ήδη έφερε στα πρόθυρα εκλογών τα Σκόπια και αποτέλεσε την αφορµή για την παραίτηση Ελληνα υπουργού, δεν σηµαίνει αυτοµάτως παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στη δηµόσια συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το θέµα, ορισµένοι -σκοπίµως ή όχι- προκαλούν σύγχυση ως προς τις διαστάσεις που µπορεί να προσλάβει η Συµφωνία των Πρεσπών όταν φθάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η αποσπασµατική ψήφιση από ένα κόµµα ή ορισµένους βουλευτές ενός νοµοθετήµατος δεν σηµαίνει αύξηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οµοίως η αποχώρηση ενός κόµµατος -για παράδειγµα, των ΑΝΕΛ- από την κυβέρνηση δεν σηµαίνει πτώση της κυβέρνησης. Εδώ υπάρχει µια µεγάλη παρεξήγηση. Εφόσον ο κυβερνητικός εταίρος κάνει πράξη όσα έχει πει τους τελευταίους µήνες και επανέλαβε εµφατικά στη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή θα αποσύρει τους βουλευτές του, αυτό δεν συνεπάγεται απώλεια της δεδηλωµένης. Κάλλιστα η κυβέρνηση µπορεί να αναζητήσει τον απαιτούµενο αριθµό βουλευτών που θα της επιτρέψει να ψηφίζει κρίσιµα νοµοθετήµατα και να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της.
Σηµειωτέον ότι στον µεγάλο χαµό του καλοκαιριού του 2015, όταν αυγουστιάτικα η κυβέρνηση έχασε 30 plus βουλευτές της, διατηρήθηκε για διάστηµα ηµερών µε κάτι παραπάνω από 120 βουλευτές, ακριβώς διότι της το επιτρέπει το Σύνταγµα.
Η εκάστοτε κυβέρνηση µπορεί να πέσει µόνο µέσα στη Βουλή. Εφόσον υπάρξει πρόταση µοµφής και εάν αυτή περάσει συγκεντρώνοντας τις ψήφους τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Η απλή αριθµητική µε χαρτί και µολύβι δείχνει ότι δύσκολα µπορούν να βρεθούν τόσες θετικές ψήφοι. Η δέσµευση του κυβερνητικού εταίρου ενώπιον του Υπουργικού Συµβουλίου ότι δεν θα ακολουθήσει πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το «Μακεδονικό» επιβεβαιώνει το άθροισµα ή το υπόλοιπο, αναλόγως της «πράξης» που θα επιλέξει ο καθένας.
Η δέσµευση, όµως, είχε και άλλα δύο σκέλη που πέρασαν περίπου στο... ντούκου. Το ένα ήταν πως κανένας υπουργός δεν θα συµπλεύσει µε τον κ. Μητσοτάκη και το δεύτερο πως η δέσµευση αφορά τη συνταγµατική θητεία της κυβέρνησης. Εάν, λοιπόν, κάποιος ή κάποιοι επιλέξουν να φύγουν από την κυβέρνηση, δεν θα συµπλεύσουν σε πρόταση µοµφής της Ν∆, ακόµη και αν αυτή κατατεθεί µετά την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών και πριν από τις εκλογές. Που µπορεί να γίνουν και Οκτώβριο...
Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις για περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– Τι είπε μετά τη σύσκεψη
«Αμυδρά είχε σφυγμούς»: Τι είπε ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Μίμη Δομάζο
Πετρούπολη: Κοπέλα πήγε έντρομη στο Τμήμα μετά από επίθεση επιδειξία - Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες της
Πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ - Το αντίο με τα δύο εμβληματικά της τραγούδια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr