Προϋπολογισµός 2019: Αποκατάσταση αδικιών σε δυσµενές περιβάλλον
Ο προϋπολογισµός έρχεται στη Βουλή σ’ ένα κλίµα εγχώριας πολιτικής ευφορίας από τη µια, στον βαθµό που αυτή καλλιεργείται λόγω των δροµολογούµενων µεν, πολυσυζητηµένων δε, µέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, από την άλλη όµως και σε µια πολύ δύσκολη, διεθνή οικονοµική συγκυρία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το αρνητικό κλίµα που ξεκίνησε από τη Γουόλ Στριτ επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές και συµπαρέσυρε αναπόφευκτα το Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία, το Brexit, αναµφίβολα ο εξελισσόµενος εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ - Κίνας που επηρεάζει το διεθνές εµπόριο, αλλά και απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτή της Nissan, αλυσιδωτά (έστω και σε κλίµακα), επηρεάζουν τους επενδυτές κι επιτείνουν την αβεβαιότητα στην παγκόσµια οικονοµία.
Η ελληνική χρηµαταγορά κινείται σε επίπεδα κατάρρευσης µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πτώση ακόµη και «βαριών» µετοχών που δεν διαγράφονται από τον δείκτη MSCI. Ιδιαιτέρως αρνητικά είναι τα αποτελέσµατα για τις τράπεζες, µε παράλληλη κατάρρευση και των µη τραπεζικών µετοχών σ’ ένα σύστηµα µάλιστα που δεν διαθέτει συνολικά παρά ελάχιστα κεφάλαια.
Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν µια µακρά κρίση στο Χρηµατιστήριο µε επίκεντρο τις τραπεζικές µετοχές και εστίαζαν ταυτόχρονα στον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης επιβεβαιώνονται τραγικά, αν και θα προτιµούσαν να διαψευστούν.
Σε αυτό το εξαιρετικά δυσµενές τοπίο επιχειρεί η κυβέρνηση τη σταδιακή νοµοθέτηση των µέτρων που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από το βήµα της ΔΕΘ, κάποια από αυτά µέσα στον προϋπολογισµό, κάποια άλλα µε ξεχωριστές νοµοθετικές παρεµβάσεις. Τα µέτρα αυτά έρχονται σταδιακά να αποκαταστήσουν αδικίες που δηµιούργησε η εφαρµογή των µνηµονίων και να δώσουν ώθηση στην οικονοµία.
Μια έκθεση που δηµοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες από ανεξάρτητο µη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο έδειξε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρµόστηκαν στη χώρα µας στο πλαίσιο των µνηµονίων παραβιάζουν κατάφωρα όσα το διεθνές δίκαιο προβλέπει για τον σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και σ’ έναν βαθµό δηµιούργησαν συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας.
Από την άλλη, το Bloomberg είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη δεν µπορεί να αντέξει µια ακόµα κρίση στην Ελλάδα: Eχοντας µπροστά της το Brexit, την Ιταλία, την άνοδο των αντισυστηµικών δυνάµεων σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της, τις ευρωεκλογές της επόµενης χρονιάς και τις δικές της δυσλειτουργίες, θεωρεί µεγάλη πολυτέλεια να ξαναπέσει στην ανάγκη της ο «συνήθης ύποπτος» των Βαλκανίων. Γι’ αυτό στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταδιακή εξοµάλυνση της κατάστασης στην οικονοµία. Παρ' όλα αυτά, ο περίγυρος µέσα στον οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης παραµένει εξαιρετικά αρνητικός.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr