Πολλά τα στοιχήµατα, ένα το µοµέντουµ
Η εξέλιξη αυτή δηµιουργεί ένα ιδιαίτερα θετικό µοµέντουµ για την ελληνική οικονοµία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για πολλούς και διάφορους λόγους έχουµε µια θεαµατική βελτίωση στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους τις τελευταίες εβδοµάδες. Το κόστος δανεισµού για το ∆ηµόσιο έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαµηλά, µε τη χώρα να δανείζεται πλέον στη δεκαετία µε επιτόκιο πέριξ του 2%. Μπορεί αυτό το επιτόκιο να παραµένει αρκετά πάνω από το αντίστοιχο πορτογαλικό, µιλάµε όµως για µια αδιαµφισβήτητη βελτίωση, και αυτό είναι κάτι που δεν µπορεί να αµφισβητήσει κανείς.
Η εξέλιξη αυτή δηµιουργεί ένα ιδιαίτερα θετικό µοµέντουµ για την ελληνική οικονοµία, µια συγκυρία που περίµενε η χώρα τα τελευταία πολλά χρόνια, καθώς µεσουρανούσε στη χώρα η µεγάλη ύφεση. Το µοµέντουµ αυτό είναι σηµαντικό να µην πάει χαµένο, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της ερχόµενης Κυριακής.
Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα θετικά µοµέντουµ δεν διαρκούν πάντα. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, που κατά καιρούς έχει εκπλήξει είτε δυσάρεστα είτε ευχάριστα τις αγορές, ένα θετικό µοµέντουµ µπορεί να ανατραπεί µε ευκολία εάν διαψευστούν προσδοκίες ή εάν «στραβώσει» κάτι στις διεθνείς αγορές. Αυτό σηµαίνει ότι η ελληνική οικονοµία δεν έχει την πολυτέλεια ούτε του χρόνου ούτε των αποθεµάτων αξιοπιστίας για λάθη ή παραλείψεις.
Ο,τι είναι να γίνει στον τοµέα της οικονοµίας, και ειδικά στο ευαίσθητο κοµµάτι της διαπραγµάτευσης για τα δηµοσιονοµικά, θα πρέπει να γίνει την επόµενη µέρα, γρήγορα και αποτελεσµατικά, µε τρόπο που οι αγορές θα θεωρήσουν φιλικό. Χωρίς, δηλαδή, να γεννηθούν αµφιβολίες στους επενδυτές, στους οποίους θέλουµε να πουλήσουµε κρατικά οµόλογα ή οµόλογα ελληνικών επιχειρήσεων, πως παραµένουµε µια χώρα που δεν έχει εµπεδώσει την ανάγκη να τηρεί, για τα επόµενα, πολλά χρόνια µια συνετή δηµοσιονοµική πολιτική.
Την ίδια στιγµή, οι θεσµοί, οι Ευρωπαίοι εταίροι µας και ειδικά η νέα «σιδηρά» ηγεσία της Κοµισιόν θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την πολύπαθη ελληνική οικονοµία. Τι θα µπορούσε να σηµαίνει αυτό; Χαµηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσµατα από το 2021; Θα ήταν µια καλή αρχή και σίγουρα µια σαφής ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Eλληνες που, ανεξαρτήτως πολιτικών επιλογών, σήκωσαν και σηκώνουν τεράστια βάρη χρόνια τώρα
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr