Μεταξύ Ε.Ε. και... Γκρούεφσκι ο Όρµπαν
Υπήρξαν συχνά πολιτικά πρόσωπα που αντιµετώπιζαν προβλήµατα µε τις Αρχές των χωρών τους και αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, αλλά είχαν και έχουν τη συµπάθεια της διεθνούς κοινής γνώµης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σίγουρα σε αυτή την κατηγορία δεν περιλαµβάνεται ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός της ΠΓ∆Μ και επίτιµος πρόεδρος του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και βρήκε καταφύγιο στον οµοϊδεάτη του πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρµπαν, προκειµένου να µην εκτίσει την ποινή των δύο χρόνων φυλάκισης που του έχουν επιβάλει τελεσίδικα τα δικαστήρια της χώρας του. Και ενώ την ίδια ώρα δικαζόταν για άλλες δύο σοβαρές υποθέσεις, για εκλογική νοθεία και διαφθορά και του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για µια τρίτη.
Και επειδή ο «χορός» της αποµαγνητοφώνησης των περίφηµων κασετών των τηλεφωνικών υποκλοπών καλά κρατεί και οι έρευνες της Ειδικής Εισαγγελίας (LSI) συνεχίζονται, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν και άλλες υποθέσεις σε βάρος του.
H Ειδική Εισαγγελία συγκροτήθηκε στην ΠΓ∆Μ µε απαίτηση βασικά της Ε.Ε. και του δυτικού παράγοντα το 2016, εν µέσω της πολιτικής κρίσης και για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, προκειµένου να ερευνήσει κυρίως τα πολιτικοοικονοµικά σκάνδαλα της περιόδου του καθεστώτος Γκρούεφσκι. Η Ε.Ε., µε πρώτη τη Γερµανία, στήριξε τη διπλή µέχρι τώρα χρονική παράταση της λειτουργίας της, κόντρα στο VMRO-DPMNE.
Οι υποθέσεις για τον Γκρούεφσκι, τα πρώην κυβερνητικά του στελέχη και τους υπαλλήλους του κράτους έφτασαν στα δικαστήρια από την LSI και στις έδρες είναι δικοί της εισαγγελείς. Μια πολιτική και οικονοµική µαφία αποκαλύπτεται όλο το τελευταίο διάστηµα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Το ερώτηµα, βέβαια, τώρα έχει να κάνει µε τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρµπαν και των Αρχών της χώρας του απέναντι στον Νίκολα Γκρούεφσκι.
Οι Αρχές της ΠΓ∆Μ θα ζητήσουν το επόµενο διάστηµα την έκδοσή του, όχι µόνο για το διεθνές ένταλµα σύλληψης αναφορικά µε την τελεσίδικη καταδίκη του στη φυλάκιση των δύο ετών αλλά και για τις υποθέσεις, για τις οποίες δικάζεται ή του έχουν ασκηθεί διώξεις και θα θεωρείται φυγόδικος. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο ενός µεγάλου φάσµατος των δηµοκρατικών δυνάµεων της Ε.Ε. για προσβολή του κράτους δικαίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει ήδη υπέρ της ενεργοποίησης για την Ουγγαρία του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει την αναστολή του δικαιώµατος ψήφου ενός κράτους-µέλους της Ε.Ε. Εκπρόσωπος της τελευταίας στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για τη διαφυγή Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία, περιορίστηκε προς το παρόν να παροτρύνει τον σεβασµό του κράτους δικαίου.
Το δίληµµα βρίσκεται εκ των πραγµάτων στον Όρµπαν. Θα σταθεί στο πλευρό του οµοϊδεάτη του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού της ΠΓ∆Μ -φιλοξενώντας τον ακόµη και στη βίλα του, όπως µετέδωσαν ουγγρικά ΜΜΕ-, συνεπής στη µέχρι τώρα πολιτεία του, ή θα σεβαστεί όσα προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ και το κράτος δικαίου;
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr