Τα «κατεβαστήρια» είναι παντοτινά
Αρκεί µια στοιχειώδης περιήγηση στο Διαδίκτυο για ν α αντιληφθεί κανείς ότι η πρόσφατη απόφαση του Οργανισµού Πνευµατικής Ιδιοκτησίας να επιβάλει στις εταιρείες παροχής Διαδικτύου να αποκλείσουν τις ιστοσελίδες διαµοιρασµού ταινιών (torrent)... δεν µπορεί να εφαρµοστεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δεκάδες οι τεχνικές λύσεις που έχει στη διάθεσή του ο διαχειριστής της όποιας ιστοσελίδας αλλά και ο πρόθυµος χρήστης για να ξεπεράσει το µέτρο. Οχι εξαιτίας της ευρηµατικότητάς τους, αλλά λόγω της φύσης του παγκόσµιου ιστού. ∆εν γίνεται να περιοριστεί σε εθνικά σύνορα. Η απόφαση ίσως συνέβαλε στο να γίνουν γνωστές σε όσους δεν τις ήξεραν οι εν λόγω ιστοσελίδες, αφού ανακοινώθηκαν συνολικά 38 ονόµατα.
Αυτό που είναι βέβαιο ότι κατάφερε να προκαλέσει η συγκεκριµένη απόφαση είναι µια µεγάλη ανησυχία στο ∆ιαδίκτυο. Κυρίως σχετικά µε το αν τέτοιου είδους µέτρα είναι προάγγελοι ευρύτερων κατασταλτικών µέτρων. Αν θα αποτελέσουν δεδικασµένο για να πληγούν ιστοσελίδες χρηστών π.χ. πολιτικού η κοινωνικού περιεχόµενου µε αφορµή τη χρήση ενός βίντεο ή ενός τραγουδιού χωρίς άδεια χρήσης. Οι αναφορές στα social media και στα fora κάθε είδους είναι εκατοντάδες.
Βλέπετε έχουν υπάρξει στο παρελθόν τέτοια φαινόµενα. Οπως η ιστορία της δικαστικής δίωξης του Γέροντα Παστίτσιου. Της σατιρικής ιστοσελίδας της οποίας ο διαχειριστής τελικά αθωώθηκε έπειτα από µεγάλη περιπέτεια στις αίθουσες του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Αθήνας. Η δίωξη είχε προκληθεί το 2012 από επερώτηση της Χρυσής Αυγής που οδήγησε σε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στην κατηγορία περί εξύβρισης του Γέροντα Παΐσιου.
Να επανέλθουµε όµως στα πνευµατικά δικαιώµατα: ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία πως υφίσταται άµεσο θέµα στήριξης των πνευµατικών δηµιουργών και των καλλιτεχνών. Ιδίως αυτών που δεν έχουν θέση στη δισκογραφική, τηλεοπτική και κινηµατογραφική βιοµηχανία. Οπως είναι εξίσου «δικαίωµα» η πρόσβαση του κάθε πολίτη στο καλλιτεχνικό παραγόµενο.
Με αυτά τα κριτήρια τέτοιες αποφάσεις δύσκολα πείθουν ότι κινούνται στην εξυπηρέτηση αυτών των σκοπών. Πολύ πιο πειστική θα ήταν η εκπόνηση περισσότερων προγραµµάτων ενίσχυσης της δραστηριότητας των καλλιτεχνών. Οχι µια -καταδικασµένη σε αποτυχία- προσπάθεια καταστολής και περιορισµού της καταφυγής των πολιτών στις ιστοσελίδες διαµοιρασµού. Ας µην ξεχνάµε ότι ζούµε σε µια χώρα που ο βασικός µισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι 510 ευρώ µεικτά µε πλήρη απασχόληση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr