Εσύ ποιον υποστηρίζεις; Νικολάς Μαδούρο ή Χουάν Γκουαϊδό;
Είναι το «ντέρμπι» των ημερών. Από τη μια ο αυτοανακηρυχθείς ηγέτης που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και από την άλλη ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, με φόντο την απόπειρα πραξικοπήματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Με βίντεο που ανήρτησε στα social media ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε πως «γενναίοι άντρες» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και βγήκαν στους δρόμους. Αντίστοιχα, για μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών», αποστράτων, έκανε λόγο η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Το μόνο βέβαιο είναι πως δεκάδες ένοπλοι άνδρες, με στρατιωτική περιβολή, που συνόδευαν τον Γκουαϊδό, αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες, που υποστηρίζουν τον Μαδούρο, έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα. Συγκρούσεις και γύρω από την αεροπορική βάση του Καράκας όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια ομάδα στρατιωτικών εξεγέρθηκε κατά της κυβέρνησης. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό να κατέβουν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς που εξεγέρθηκαν κατά του Νικολάς Μαδούρο στη συνοικία Αλταμίρα, κοντά στη βάση Λα Καρλότα. Με μια λέξη; Χάος στη Βενεζουέλα, με μια πρόταση που αντιπαλεύει κάθε δημοσιογραφικό κλισέ, περιγράφοντας την απόλυτη αλήθεια. Αλλά πώς προκλήθηκε το τωρινό χάος;
Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της -ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση- Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Με λιγότερες λέξεις; Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Όχι, όμως, όλο αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Δηλαδή, δεν ξύπνησε μια ημέρα και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στη χώρα, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο. Όλες οι χώρες οι οποίες στηρίζουν τον Γκουαϊδό έχουν ως σκοπό να αποκομίσουν αυτά που επιθυμούν στην περίπτωση κατά την οποία ανατραπεί ο Μαδούρο, επιζητώντας συγκεκριμένα οφέλη στη λεγόμενη και γεωπολιτική σκακιέρα.
Από την πλευρά του, ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλο του Γκουαϊδό, στέρησε από τον ίδιο την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε, επίσης, να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος. Επίσης, ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό «μαριονέτα» των ΗΠΑ, που επιδιώκει συνεχώς να τον εκδιώξει με πραξικόπημα.
Είναι γεγονός πως οι Βενεζουελάνοι ζουν με απίστευτες δυσκολίες, δυσκολεύονται ακόμα και να βρουν να φάνε. Υπάρχουν, όμως, πολλοί που ισχυρίζονται πως όλα αυτά ξεκινούν όχι από τη λάθος διακυβέρνηση του Μαδούρο, αλλά λόγω της μόνιμης επέμβασης των Αμερικανών, οι οποίοι προφανώς και δεν νοιάζονται για τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά επιθυμούν σφόδρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να εκμεταλλευτούν το πλούσιο υπέδαφος αυτής της χώρας. Ακόμα και το συνεχιζόμενα μπλακ άουτ εκεί δεν συμβαίνουν λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά αποτελούν αμερικανικό σαμποτάζ, όπως ισχυρίζονται πάρα πολλοί - και δεν φαίνεται απίστευτο και τρελό αυτό το σενάριο. Άλλωστε, είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ ποτέ δεν μπόρεσαν να «χωνέψουν» τη ρωσική επιρροή στη Βενεζουέλα, θεωρώντας πως το ζήτημα -κατά βάση- δεν είναι ιδεολογικό, αδιαφορούν για την επέκταση του κομμουνισμού, αλλά βλέπουν πως χάνουν μέρος από την πλούσια βενεζουελάνικη «πίτα».
Από την άλλη, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει μια εξαιρετικά βασική λεπτομέρεια: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν αποφάσισε ότι θα είναι πρόεδρος της χώρας, έχει λάβει αυτή τη θέση έπειτα από εκλογές – οι οποίες φυσικά και αμφισβητούνται για την εγκυρότητά τους από πάρα πολλούς. Υπάρχουν καταγγελίες από ξένους παρατηρητές οι οποίοι καταγγέλουν όργιο καλπονοθείας, την ίδια στιγμή κατά την οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλουν βασανιστήρια σε πολιτικούς αντιπάλους και, εν γένει, αντιφρονούντες της διακυβέρνησης Μαδούρο. Ταυτόχρονα, όμως, την ανατροπή κάθε καθεστηκυίας πολιτικής κατάστασης δεν την αποφασίζει κάποιος που αυτοανακηρύσσεται ηγέτης με ξένες «πλάτες», αλλά μόνο ο λαός - με την ψήφο του ή με τη μαζική διαμαρτυρία του, με όποιο τίμημα και, βασικά, όχι με πραξικόπημα.
Σε κάθε περίπτωση, διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την Πρωτομαγιά, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει, όπως τονίζει, νέες εκλογές. Οι εκδηλώσεις μνήμης, λοιπόν, με όλα αυτά που θα συμβούν ή που δεν θα συμβούν στους δρόμους, μπορούν -εν πολλοίς- να κρίνουν τις κατοπινές εξελίξεις.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας φλέγεται. Κυριολεκτικά, από φωτιές -που έχουν ανάψει σε οδοφράγματα- αλλά κι από επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Έτσι, όλοι εμείς, με την ασφάλεια του καναπέ μας, μπορούμε να κρίνουμε πως ο Γκουαϊδό είναι σφετεριστής και πραξικοπηματίας ή ο Μαδούρο ο ηγέτης του καθεστώτος που έχει επιβάλει. Ποιον στηρίζεις;
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr