Το θαύµα της Πειραιώς
Εγινε θαύµα! Oχι µέσα στη φάτνη, για να ακολουθούµε την επικαιρότητα, αλλά εντός της Πειραιώς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Κάπως έτσι µπορεί να εξηγηθεί η αντίδραση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στη συµφωνία πρότασης για τις σχέσεις ΠολιτείαςΕκκλησίας. Πενήντα οκτώ µέρες µέχρι τα Χριστούγεννα και λογικά χωρίς να διακατέχεται ήδη από το πνεύµα των άγιων ηµερών, «η Νέα ∆ηµοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερηµένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας».
Η ανακοίνωση θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό ντοκουµέντο για να επιµείνουµε στην ιστορικότητα της συµφωνίας. Είναι από τις σπάνιες φορές που η αξιωµατική αντιπολίτευση επικροτεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα, γνωστού και ως αριστερού Ορµπαν της Μεσογείου. Τον λόγο τον εξηγεί το ίδιο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για µια πρωτοβουλία που είχε πάρει η «γαλάζια» κυβέρνηση ήδη από το 2013 µε τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας.
Ερχεται λοιπόν ο Ορµπαν της Μεσογείου και υιοθετεί την πρωτοβουλία µιας προηγούµενης κυβέρνησης, την οποία για απροσδιόριστους λόγους δεν κατάφερε να προχωρήσει. Μία εξήγηση είναι ότι δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του ∆εκεµβρίου του 2014, της ίδιας στάσης που θα τηρούσε ακόµη και αν η ανάδειξη Προέδρου της ∆ηµοκρατίας πραγµατοποιούνταν στην ώρα της, δηλαδή δύο µήνες αργότερα.
Για την ιστορία, υπουργός ∆ιοικητής Μεταρρύθµισης το 2013 ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρά την πάγια αντίληψή του για µείωση του δηµοσίου τοµέα δεν έκανε κάτι για να αποσυνδέσει τη µισθοδοσία των κληρικών από το κράτος.
Ολες αυτές οι χαιρετούρες για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας συµπίπτουν πάλι µε την προειδοποίηση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση να µην πειράξει το άρθρο 3 του Συντάγµατος. ∆ηλαδή από τη µία να µην αναθεωρηθεί το άρθρο 3 και από την άλλη να προχωρήσει ο εξορθολογισµός των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.
Εν πάση περιπτώσει, το 2013, που θα µπορούσε να αναθεωρηθεί το Σύνταγµα, η Ν∆ ως κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε στη σχετική πρωτοβουλία; Κάπως έτσι θα έπαιρνε σάρκα και οστά η επίσης πάγια θέση του προέδρου της Ν∆ υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 και του νόµου περί ευθύνης υπουργών. Και η παγιωµένη πλέον θέση του για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων. Σηµείωση: Τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης οµιλούν για µη κρατικά..
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr