Δύο µήνες για γερά νεύρα...
Σε κούρσα τακτικής για παίκτες µε υποµονή και σχέδιο φαίνεται πως θα εξελιχθεί η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων δύο µηνών του 2018🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φτάσει στην κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει τον νοµοθετικό και κοινοβουλευτικό σχεδιασµό της, ενώ η αξιωµατική αντιπολίτευση θα δοκιµάσει να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα που θα πλήξουν την κυβερνητική συνοχή και θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Εµβληµατική εξέλιξη για το Μαξίµου αποτελεί η ακύρωση των προνοµοθετηµένων µειώσεων στις συντάξεις, καθώς εκτιµάται ότι δίνει υλική υπόσταση στο αφήγηµα του τέλους των µνηµονίων και επηρεάζει ευρύτερα ακροατήρια από τους άµεσα ενδιαφερόµενους. Η προοπτική αυτή φαίνεται να «κλειδώνει» µετά το προχθεσινό Eurogroup, αποµένει ωστόσο να διευκρινιστεί αν ο δηµοσιονοµικός χώρος που «απελευθερώνει» το υπερπλεόνασµα είναι τόσος ώστε να «χωράει» και τις πρόσφατες εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, η υλοποίηση του πλήρους οικονοµικού πακέτου, σε συνδυασµό µε την ακύρωση των µειώσεων στις συντάξεις, θεωρείται στόχος πρώτης προτεραιότητας. Εκτιµάται, µάλιστα, ότι το έκτακτο Eurogroup που θα πραγµατοποιηθεί στις 19 Νοεµβρίου θα κλειδώσει το θέµα των συντάξεων, αφού δύο µέρες µετά πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείµενο του προϋπολογισµού. Λίγο νωρίτερα, στις 14 Νοεµβρίου, η κυβέρνηση θα έχει ανοίξει τη διαδικασία της συνταγµατικής αναθεώρησης, φιλοδοξώντας έτσι να περιορίσει την ατζέντα της δηµόσιας συζήτησης στο τρίγωνο που συνθέτουν οι οικονοµικές εξελίξεις, η διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της υγείας και η συνταγµατική αναθεώρηση.
Το δυνατό χαρτί της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να ακυρώσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης και να µπλοκάρει πιθανώς και τη διαδικασία της αναθεώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί µε τις σχετικές ψηφοφορίες εντός του Ιανουαρίου, είναι η πρόταση µοµφής. Η ΝΔ αποκτά το σχετικό δικαίωµα µε τη συµπλήρωση εξαµήνου από την κατάθεση της προηγούµενης, δηλαδή στις 18 Δεκεµβρίου.
Το αν τελικώς ασκήσει το δικαίωµά της τότε, αργότερα ή και καθόλου, θα εξαρτηθεί από τη συνεκτίµηση διαφόρων παραµέτρων, που σχετίζονται τόσο µε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς και την προσπάθεια να εκτεθούν οι ΑΝΕΛ όσο και µε ευρύτερα ζητήµατα, όπως είναι οι διεθνείς αντιδράσεις που θα προκαλούσε η αναστολή κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Κατά µία προσέγγιση, πάντως, η αξιωµατική αντιπολίτευση θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία να εκραγεί η «βόµβα» του «Μακεδονικού» στα χέρια της και να βρεθεί ενώπιον αφόρητων πιέσεων για την επίλυσή του από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα.
Αν πρυτανεύσει αυτή η εκτίµηση, τα ενδεχόµενα είναι δύο: είτε η Ν∆ θα βάλει στο συρτάρι την πρόταση µοµφής, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την παρούσα Βουλή να κυρώσουν τη Συµφωνία, είτε θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και θα... προσεύχεται να βρει ο Τσίπρας τους 151. Αξίζει το ρίσκο;
«Αποστολή» στο Βερολίνο
Καθοριστική για την τελική έκβαση του θέµατος των συντάξεων θα είναι η στάση της Γερµανίας, η οποία βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής αστάθειας. Η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόµµατός της και η ενίσχυση των τάσεων ευρωσκεπτικισµού και ξενοφοβίας συνθέτουν ένα εντελώς νέο σκηνικό για τη µεγαλύτερη οικονοµική δύναµη της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά επισφαλή οποιαδήποτε προεξόφληση.
Γνωστό είναι, άλλωστε, ότι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές σύµµαχοι της Μέρκελ εξακολουθούν να βλέπουν µε «τιµωρητική» διάθεση τον ευρωπαϊκό Νότο και αντιτίθενται σε κάθε κίνηση «διευκόλυνσης» των Ελλήνων. Υπό αυτή την έννοια, δεν ξενίζει ότι συντηρητικοί γερµανικοί κύκλοι θα έβλεπαν µε καλό µάτι, αντί της ακύρωσης των µειώσεων στις συντάξεις, την αναστολή του µέτρου και τη σύνδεσή του µε µια ρήτρα επίτευξης πρωτογενών πλεονασµάτων ύψους 3,5%.
Στο κλίµα που διαµορφώνεται, αποκτά ιδιαίτερη σηµασία η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού το ερχόµενο Σάββατο στο Βερολίνο, όπου θα παραστεί και θα µιλήσει στο συνέδριο των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών. ∆ιανύοντας τη χειρότερη φάση της ιστορίας του και αντιµετωπίζοντας πλέον ζητήµατα υπαρξιακού χαρακτήρα, το SPD επιχειρεί να υπενθυµίσει τον προοδευτικό χαρακτήρα του, προσπάθεια που εξυπηρετεί η παρουσία στο συνέδριό του προσώπων όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πορτογάλος κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό, η παρουσία του στο συνέδριο του SPD, πέραν των πολιτικών µηνυµάτων που µεταδίδει στο εσωτερικό, αποτελεί ευκαιρία συνάντησης µε τον υπουργό Οικονοµικών της Γερµανίας Ολαφ Σολτς, ο οποίος είναι στέλεχος των Σοσιαλδηµοκρατών. Στο περιβάλλον του συνεδρίου και δεδοµένου του καλού κλίµατος που επικρατεί πλέον για τον Τσίπρα, η συνάντηση µε τον Σολτς δεν πρέπει να θεωρείται µειωµένου ενδιαφέροντος.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr