Ο αγρότης Δαβίδ και ο χονδρέµπορος Γολιάθ
Οι µικροπαραγωγοί χάνουν 2,5 έως 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο λόγω των αθέµιτων εµπορικών πρακτικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πριν από λίγες ηµέρες εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι νέοι κανόνες της ΕΕ οι οποίοι αφορούν στην προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέµιτες εµπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής. Η νέα οδηγία θα πρέπει να εγκριθεί επίσηµα από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ, ωστόσο, εάν δεν υπάρξει θεαµατική ανατροπή θα πρόκειται για µια πρώτη µεγάλη... νίκη του ∆αβίδ έναντι του Γολιάθ, όπως χαρακτηριστικά επισήµανε ο αρµόδιος εισηγητής Πάολο Ντε Κάστρο.
Ο Ιταλός ευρωβουλευτής και µέλος της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών υπογράµµισε ότι «η δικαιοσύνη, τα πιο υγιεινά τρόφιµα και τα κοινωνικά δικαιώµατα στο τέλος επικράτησαν των αθέµιτων πρακτικών στην αλυσίδα παραγωγής και διανοµής τροφίµων. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίµων και οι καταναλωτές δεν θα υφίστανται “bullying” από τους µεγάλους παίκτες». Πρόκειται για µια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις µικρές µονάδες εκµετάλλευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Κοµισιόν, χάνουν από 2,5 έως και 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (1%-2% του τζίρου τους) λόγω των αθέµιτων εµπορικών πρακτικών.
Οι συγκεκριµένες πρακτικές αφορούν στην καθυστέρηση πληρωµών για προϊόντα που έχουν ήδη παραδοθεί, σε καθυστερηµένες µονοµερείς ακυρώσεις ή αναδροµικές αλλαγές των παραγγελιών, στην άρνηση του αγοραστή να υπογράψει γραπτό συµβόλαιο µε τους προµηθευτές τροφίµων (συµπεριλαµβανοµένων των αγροτών και των παραγωγών) και στην κατάχρηση εµπιστευτικών πληροφοριών. Την ίδια στιγµή, τίθενται εκτός νόµου οι απειλές για αντίποινα εναντίον των προµηθευτών, όπως είναι για παράδειγµα η αφαίρεση των προϊόντων τους από σχετικούς καταλόγους ή η καθυστέρηση πληρωµών, ως αντίδραση στην υποβολή καταγγελιών.
∆εν θα µπορούν επίσης να απαιτούνται πληρωµές από τους προµηθευτές για προϊόντα που χαλάνε ή καταστρέφονται στις εγκαταστάσεις του αγοραστή, εκτός αν κάτι τέτοιο έχει προκληθεί λόγω της αµέλειας του προµηθευτή, ή να υποχρεώνονται οι προµηθευτές να πληρώνουν για τη διερεύνηση παραπόνων από τους τελικούς πελάτες. Αλλες πρακτικές, όπως η επιστροφή των απούλητων προϊόντων στον προµηθευτή χωρίς να καταβληθεί το αντίτιµο αγοράς, ο εξαναγκασµός των προµηθευτών να πληρώνουν για τη διαφήµιση των προϊόντων, οι χρεώσεις προς τους προµηθευτές για τη δηµιουργία αποθεµάτων και την εισαγωγή των προϊόντων τους στους εµπορικούς καταλόγους, ή η επιβολή έκπτωσης στην τιµή πώλησης του προµηθευτή, θα απαγορεύονται επίσης, εκτός εάν κάτι από αυτά έχει ρητά συµπεριληφθεί προηγουµένως στη συµφωνία προµήθειας. Παράλληλα, οι προµηθευτές θα µπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες στην έδρα τους, ακόµη και αν οι αθέµιτες εµπορικές πρακτικές λαµβάνουν χώρα σε άλλο σηµείο της ΕΕ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr