Παρίσι-Βερολίνο απέναντι στον Τραµπ
Η ρητορική του Λευκού Οίκου µεγαλώνει την απόσταση ανάµεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η επιθετική πολιτική Τραµπ απέναντι στην Ευρώπη µπορεί να είναι µια δοκιµασία για τη διατλαντική σχέση, αλλά θα αποδειχθεί ένας παράγων συσπείρωσης της Γηραιάς Ηπείρου, αρχής γενοµένης από το δίδυµο Γαλλίας - Γερµανίας, όπως ήταν η εκτίµηση µιας πλειοψηφίας αναλυτών.
Δύο χρόνια µετά τις πρώτες ενδοατλαντικές αψιµαχίες που άνοιξε ο Τραµπ, µε κύρια µέτωπα τη συνεισφορά των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ αλλά και τις απειλές για επιβολή δασµών στο διµερές εµπόριο, η πραγµατικότητα βρίσκεται στους αντίποδες των παραπάνω προσδοκιών: Η σκληρή, απειλητική ρητορική του Λευκού Οίκου, αντί να συσπειρώσει, µεγαλώνει την απόσταση ανάµεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.
Στο Βερολίνο η προτεραιότητα είναι να υπάρξει δυναµική εµπορικής συµφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ που να αποµακρύνει το ενδεχόµενο να πληγούν οι εξαγωγές της αυτοκινητοβιοµηχανίας, καθώς η µερίδα του λέοντος ανήκει στη γερµανική πλευρά. Αντίθετα στο Παρίσι θέλουν µε κάθε τρόπο να αποφύγουν, και µάλιστα εν µέσω της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών, κάθε συζήτηση και διαπραγµάτευση που θα παραπέµπει στην κατάργηση κάθε προστασίας σε τοµείς όπως η γεωργία, στο όνοµα της παγκοσµιοποίησης.
Ακόµη χειρότερα, αν η Μέρκελ επείγεται να υπάρξει γρήγορα συµφωνία ώστε να αποτραπεί ένας εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ - Ευρώπης, ο Μακρόν, που έχει να χάσει περισσότερα από ό,τι θα κερδίσει, δεν δείχνει να φοβάται µια οριοθετηµένη χρονικά ελεγχόµενη σύγκρουση µε τον Τραµπ.
Πρόκειται για τη δεύτερη µέσα σε λίγες εβδοµάδες σοβαρή απόκλιση Γαλλίας - Γερµανίας, µε την πρώτη αντιπαράθεση να έχει καταγραφεί για το αν η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Norhstream 2 ανήκει στην αρµοδιότητα του Βερολίνου ή της Κοµισιόν στις Βρυξέλλες.
Η γαλλογερµανική διαφωνία είναι εξάλλου ορατή τους τελευταίους µήνες, ορατή και στη ρητορική των δύο χωρών απέναντι στο ενδεχόµενο ενός σκληρού Brexit, µε τη Γερµανία να θέλει να αποφύγει το δυσθεώρητο κόστος στο διµερές εµπόριο µε το Ηνωµένο Βασίλειο και τη Γαλλία να το θεωρεί ως κίνητρο για εµβάθυνση της ευρωπαϊκής συνοχής και ολοκλήρωσης...
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr