Τελεσίγραφο για τους πολεµικούς εξοπλισµούς από τις ΗΠΑ στην Αγκυρα
Η αγορά των S-400 θα αναγκάσει τους Αµερικανούς να αποσύρουν αµέσως την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία. Θα ακυρωθεί η συµµετοχή των Τούρκων στην παραγωγή των F-35, θα ακυρωθεί και η πώληση 100 µαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία, και θα ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε τις τελικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισµούς της Τουρκίας, υπό το φως και των εξελίξεων στη Συρία και τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραµπ µε την εκτελεστική πρόεδρο του Συριακού ∆ηµοκρατικού Συµβουλίου, στο ξενοδοχείο του στη λεωφόρο Πενσιλβάνια της Ουάσιγκτον. Σε µια άλλη εξέλιξη, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση ότι η συνέχιση της αγοράς χρυσού από τη Βενεζουέλα µπορεί να ενεργοποιήσει την επιβολή κυρώσεων, διότι υπάρχει σχετική απόφαση της Αµερικής που χαρακτηρίζει παράνοµη την αγοραπωλησία αυτή.
Ο κ. Τραµπ είπε στην κυρία Ιλχάµ Αχµέτ, που από την περασµένη εβδοµάδα έχει συνεχείς συναντήσεις µε αξιωµατούχους της κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, ότι «αγαπά τους Κούρδους» και δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να τους σφάξουν. Η συνάντηση αυτή προκάλεσε τις οργισµένες διαµαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, που βρέθηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, δεν είχε ιδιαίτερη συνάντηση µε τον κ. Ποµπέο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ.
Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στην αµερικανική πρωτεύουσα γεµάτος παράπονα και έφυγε µε περισσότερα, έγινε γνωστό στο «Εθνος της Κυριακής» από διπλωµατική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι δεν εµπιστεύονται τους Αµερικανούς, ενώ θα έπρεπε να συµβαίνει το ανάποδο. Το αµερικανικό Πεντάγωνο έστειλε οµάδα στελεχών του στην Τουρκία, η οποία φέρεται να επισκέφθηκε τις περιοχές όπου θα εγκατασταθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστηµα S-400 αλλά και οι Πάτριοτ, στην περίπτωση που οι Τούρκοι δέχονταν την αµερικανική προσφορά. Εξέτασαν επίσης τα αεροδρόµια τα οποία θα χρησιµοποιήσουν τα µαχητικά F-35, στην περίπτωση που οι Αµερικανοί επιτρέψουν την παράδοσή τους, που αυτήν τη στιγµή θεωρείται αδύνατη.
Το συµπέρασµα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν την ίδια στιγµή στην Τουρκία οι S-400, οι Πάτριοτ και τα µαχητικά F-35. Η απόφαση αυτή αποτελεί «βόµβα» στους στρατιωτικούς σχεδιασµούς της Τουρκίας, καθώς οι Τούρκοι πίστευαν πως στο τέλος οι ΗΠΑ θα δέχονταν το «πάντρεµα» των ρωσικών και των αµερικανικών πολεµικών συστηµάτων.
Σύµφωνα µε πληροφορίες από ενηµερωµένη πηγή, οι Αµερικανοί κατέθεσαν µια προχωρηµένη πρόταση στους Τούρκους για αγορά αµερικανικού οπλισµού µόνο, και ακύρωση της παραγγελίας των S-400. Το κερασάκι στην αµερικανική τούρτα αφορούσε την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας και τη βοήθεια στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι δεν δέχθηκαν να ακυρώσουν την αγορά του ρωσικού συστήµατος, µια εξέλιξη που τους υποψιάζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχοµένως να έχει λάβει και αυτός τις τελικές του αποφάσεις. Το βασικό ζήτηµα, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι αξιωµατούχοι είναι πεπεισµένοι ότι οι Αµερικανοί σχεδιάζουν να... διαλύσουν την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι εκµεταλλεύτηκαν και ένα λάθος σε έναν χάρτη που δηµοσίευσε ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, στον οποίο φαίνονταν αλλαγµένα τα τουρκικά σύνορα. Μετά την απόρριψη της αµερικανικής προσφοράς, η Ουάσιγκτον φέρεται να είπε τον τελευταίο της λόγο στην Αγκυρα: Η αγορά των S-400 θα αναγκάσει τους Αµερικανούς να αποσύρουν αµέσως την πώληση των Πάτριοτ στην Τουρκία. Θα ακυρωθεί η συµµετοχή των Τούρκων στην παραγωγή των F-35, θα ακυρωθεί και η πώληση 100 µαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία, και θα ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόµου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που αφορά τους εχθρούς της Αµερικής, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες παρόµοιες χώρες. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι Αµερικανοί δεν µπλοφάρουν πια.
Το ίδιο συµβαίνει και µε τους Τούρκους, οι οποίοι προκάλεσαν σοκ στους συνοµιλητές τους όταν τους ανακοίνωσαν ως τελική απόφαση την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο. Εικάζουν ότι οι συµφωνίες του κ. Ερντογάν µε τον κ. Πούτιν καλύπτουν όλο το φάσµα των σχέσεων (διπλωµατικές, οικονοµικές, εµπορικές, στρατιωτικές κ.ά.). Μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά είναι ελάχιστοι οι αξιωµατούχοι που πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές θα υποχωρήσουν, αν και στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τραµπ άλλαξαν τις αποφάσεις τους ή έλαβαν αποφάσεις από τη µια στιγµή στην άλλη.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr