Βενεζουέλα: Οι κάλπες και οι... πρόεδροι
Να µε συγχωρείτε, αλλά στην υπόθεση Μαδούρο έχω κάποιες απορίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Που πηγάζουν από τη στάση των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόµιµο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής ∆ηµοκρατίας της Βενεζουέλας». Να συµφωνήσουµε ότι έχουν χίλια δίκια. Οτι δηλαδή ο Μαδούρο διατηρήθηκε στην προεδρία της Βενεζουέλας όχι µε τον προβλεπόµενο -δηµοκρατικό- από το Σύνταγµα της χώρας τρόπο.
Οµως αυτή η υπερευαισθησία των Αµερικανών και ορισµένων -προς το παρόν- Ευρωπαίων για το µέλλον τής κατά τα λοιπά ρηµαγµένης Βενεζουέλας είναι κάπως, πώς να το πω, µη φυσιολογική. Σωστά, σωστότατα, φωνάζουν οι ∆υτικοί προοδευτικοί προασπιστές της δηµοκρατίας για την εκλογή του Μαδούρο µε παράτυπο τρόπο. Να φύγει, να πάει αλλού, που λέει και η διαφήµιση. Αλλά, για µια στιγµή. Την ταχύτητα µε την οποία σχηµατίστηκε µια ασφυκτική πίεση στη λατινοαµερικανική χώρα και στον λαό της, πρωτίστως από τις ΗΠΑ, µέχρι και ο Λούκι Λουκ -που είναι πιο γρήγορος κι από τη σκιά του- θα τη ζήλευε.
∆εν θυµάµαι όµως οι ΗΠΑ και κάποιοι άλλοι από την Ευρώπη να επέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογα ρεφλέξ σε περιπτώσεις που το δηµοκρατικό πολίτευµα κρατών καταλύθηκε, όταν βασιλείς, στρατηγοί, συνταγµατάρχες, θρησκευτικοπολιτικοί ηγέτες, κατέλαβαν την εξουσία (ή δεν την άφηναν). Συνέβη -ενδεικτικά- σε Λιβύη, Ιράκ, Ιράν, Ινδονησία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αφγανιστάν.
Οι κάµερες των ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν καταγράψει τις επίσηµες επισκέψεις και τις επαφές «ευαίσθητων» ∆υτικών -Αµερικανών και Ευρωπαίων- µε πραξικοπηµατίες. Τι, όχι;
Σε καθεµία από τις προηγούµενες περιπτώσεις είχε καταλυθεί η δηµοκρατία, η ελευθερία, καταπατήθηκαν δικαιώµατα, πολιτικά και ατοµικά, κ.λπ. κ.λπ. Αλλά ο δυτικός κόσµος συνέχισε να συνδιαλέγεται και να συναλλάσσεται µε τους εκφραστές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτή όµως η ευαισθησία για προάσπιση της δηµοκρατίας στη Βενεζουέλα φαντάζει αλά καρτ, και για τούτο ανησυχητική αν όχι ύποπτη. Αν θεωρείται από κάποιους µη δηµοκρατική η εκλογή του Μαδούρο, σε τι διαφοροποιείται η αυτοαναγόρευση του Γκουαϊδό σε πρόεδρο της Βενεζουέλας, έστω και προσωρινά; Η ερώτηση, όπως καταλαβαίνετε, είναι ρητορική.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr