Περί Πλάτωνος και δηµοψηφισµάτων
Ενας ευγενικός αναγνώστης έστειλε την ακόλουθη επιστολή, αναφερόµενος στην πρότασή µου να διεξαχθεί δηµοψήφισµα για το «Μακεδονικό», µε την προϋπόθεση ότι προηγουµένως οι ενδιαφερόµενοι θα περάσουν από εξετάσεις: «?ιάβασα το κείµενό σας στο “Εθνος” της 22ας Ιανουαρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ως προς τη φιλοσοφία του συµφωνώ απόλυτα. Μακάρι σε όλες τις περιπτώσεις ψηφοφοριών να ψήφιζαν "επαΐοντες" και "ενάρετοι" για να θυµηθούµε και τον πλατωνικό Σωκράτη. Βέβαια και τότε, όπως γλαφυρά περιγράφεται στον διάλογο "Πρωταγόρας", σε πολιτικά θέµατα ψήφιζαν οι πάντες, ενηµερωµένοι και ανενηµέρωτοι.
Το ερώτηµά µου προς εσάς τώρα είναι: Στο δηµοψήφισµα του 2015 θυµάστε οι ψηφοφόροι να µελέτησαν τα έγγραφα "Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond" και "Preliminary Debt Sustainability Analysis", τα οποία κλήθηκαν να απορρίψουν ή να αποδεχθούν; Και µάλιστα µέσα σε δέκα µέρες και µε κλειστές τράπεζες; Τα αποτελέσµατα γνωστά, βέβαια. Τουλάχιστον η Συµφωνία των Πρεσπών έχει γνωστοποιηθεί εδώ και µήνες, έχει συζητηθεί και αναλυθεί εκτενώς, κατά τη γνώµη µου, ως προς τα υπέρ και τα κατά, και εν πάση περιπτώσει το θέµα της απασχολεί εδώ και δεκαετίες τη χώρα µας και την κοινή γνώµη. Λογικά, λοιπόν, κατά τη γνώµη µου, οι Ελληνες ψηφοφόροι σε σχετικό δηµοψήφισµα σε σύγκριση µε το του 2015 θα ήταν αρκετά "επαΐοντες"».
Η πρότασή µου ισχύει για οποιοδήποτε δηµοψήφισµα. Εν προκειµένω, οι βυζαντινές σηµαίες και οι βόµβες µολότοφ κατά των αστυνοµικών αποδεικνύουν ότι οι φέροντες είναι πράγµατι επαΐοντες ενός µύθου. Εδώ, όµως, µιλάµε για εξωτερική πολιτική, που δεν ασκείται µε µύθους. Η εξωτερική πολιτική «διδακτή είναι», µια και ευστόχως αναφέρατε τον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνα, και όχι εκ των γενικών θεµάτων «των της πόλεως διοικήσεως», που δεν απαιτούσαν εξειδίκευση, σύµφωνα µε την ίδια πηγή. Για τα «διδακτά», οι Αθηναίοι καλούσαν ως συµβούλους περί των οικοδοµικών τους αρχιτέκτονες και περί των ναυπηγικών τους ναυπηγούς. Και αν κανένας άσχετος πήγαινε να µιλήσει, οι κλητήρες τον πετούσαν έξω.
Τώρα ο πλέον επαΐων είναι ο Νικόλαος Μέρτζος, που υποστηρίζει ότι η Συµφωνία κλείνει πολλές πληγές, εξοικονοµεί πολύτιµο διπλωµατικό κεφάλαιο για άλλα πολύ σοβαρότερα µέτωπα, διασφαλίζει τη ρευστή βαλκανική ενδοχώρα και αναβαθµίζει την Ελλάδα. Ισως δάκρυζε όταν τα έγραφε αυτά ο γέροντας. ∆εν είναι ανώδυνες ούτε η εντιµότητα ούτε η γνώση.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
«Βράζει» η καλδέρα της Σαντορίνης - Έντονη δραστηριότητα στο ρήγμα της Καμένης
«Έφερα τα πράγματα της στο σπίτι και νόμιζα ότι θα επιστρέψει και το παιδί» - Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα
Viral έγινε ο διερμηνέας νοηματικής που έκανε το Ζάρι στον ελληνικό τελικό της Eurovision
Κυκλοφόρησε από το Netflix το τρέιλερ της δεύτερης σεζόν του «Wednesday»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr