Προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου: Πώς ο Σίσι «παίζει» τώρα τον Ερντογάν
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις Τουρκίας και Αιγύπτου και ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Oλοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου ο πρώτος γύρος των επαφών, των πολιτικών διαβουλεύσεων όπως ονομάστηκαν, μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στο Κάιρο.
Ο μεγάλος στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος και γι’ αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος του τώρα εκεί. Το βασικό μέλημα είναι μία συμφωνία θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο. Αυτό -τουλάχιστον- θέλει η Άγκυρα…
Κι αυτό το σημείο είναι που αφορά την Ελλάδα και την ενδιαφέρει το τι συζητούν εκεί…
Τί θέλει όμως το Κάιρο από αυτές τις συνομιλίες με την Τουρκία;
Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Σίσι συνεργάζεται ήδη στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, θα προδώσει αυτή τη συμμαχία για τα μάτια της Άγκυρας; Οι γνώστες των πραγμάτων λένε «όχι». Η Αίγυπτος του Σίσι θα διατηρήσει τη στενή συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο.
Ωστόσο, αυτό που επιδιώκει το Κάιρο με αυτή την προσέγγιση είναι να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία για την μετέπειτα πώληση του φυσικού της αερίου από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Με άλλα λόγια, η πώληση αυτών των φυσικών πόρων μέσω της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά είναι για το Κάιρο μια πολύ πιο οικονομική και συμφέρουσα λύση.
Αν την πετύχει βέβαια…
6 βήματα και 3 όροι
Οι υφυπουργοί της Τουρκίας και της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαβουλεύσεων στο Κάιρο στις 5-6 Μαΐου, συμφώνησαν σε 6 βασικά κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσει η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κι ότι καλύφθηκαν τα «αγκάθια» μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος έθεσε μάλιστα 3 όρους στην Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες:
- Η Αίγυπτος του Σίσι έδωσε -πρώτον- έναν κατάλογο στην Τουρκία με άτομα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταδικαστεί στην Αίγυπτο και ζήτησε να τα απελάσει.
- Το Κάιρο ζήτησε επίσης από την Τουρκία να σταματήσει την προπαγάνδα εναντίον της Αιγύπτου και να ανακόψει πιθανές επιθέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο.
- Και η τελευταία απαίτηση που έβαλε το Κάιρο στο τραπέζι αφορά τη Λιβύη. Η Αίγυπτος απαίτησε την οριστική αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από τη Λιβύη. Κι όχι μόνο των μισθοφόρων από τη Συρία, αλλά και των αξιωματικών που -με βάση το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- εκπαιδεύουν Λίβυους στρατιώτες.
Ειδικά το τελευταίο για την Άγκυρα είναι θέμα τιμής. Όπως και στην Κύπρο. Θέμα που η Τουρκία δεν θα κάνει εύκολα πίσω. Το είπε και στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν το απαίτησε ο ομόλογός του Χάικο Μάας.
Η πολυπλοκότητα επομένως των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου καθιστά την εξομάλυνση των σχέσεων δύσκολη και μακρόχρονη. Κι ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στην Αίγυπτο. Ο Σίσι είναι διστακτικό απέναντι στην Τουρκία και δεν βιάζεται να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Άγκυρα, σε αντίθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει τις συμμαχίες Ελλήνων και Κυπρίων να αποκλείουν τη χώρα του και να επικρατούν -μαζί με τις πρότερες φίλες ισλαμικές χώρες- στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.
Οι συνομιλίες πάντως θα συνεχιστούν στην επόμενη συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών -αυτή τη φορά- στην Αττάλεια στις 18 Ιουνίου, στο φόρουμ της Διπλωματίας.
Κι εκεί ίσως φανεί αν θα έχουν καταφέρουν οι δύο χώρες να προχωρήσουν έστω σε κάποιο βήμα πέρα από… λόγια.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr