Τι μας λες τώρα!
Το ερώτημα απευθύνεται σε όλους αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, οι χώρες του Κόλπου έχουν αποφασίσει «ποια σχέση επιθυμούν να έχουν με την Τουρκία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Ποίον σε έπος φύγεν έρκους οδόντων»;
«Τι λόγος ξέφυγε από την οδοντοστοιχία σου;» μεταφ. Ομήρου Ιλιάδα Δ' 360, μεταφορικά σημαίνει «τι μας λες τώρα»;
Το ερώτημα απευθύνεται σε όλους αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, οι χώρες του Κόλπου έχουν αποφασίσει «ποια σχέση επιθυμούν να έχουν με την Τουρκία».
Το Συμβούλιο Κορυφής κατά τις εργασίες αλλά και με τα συμπεράσματά που δημοσιοποιήθηκαν προκάλεσε στην Αθήνα εντονότατες συζητήσεις.
Μέσα σε αυτή τη δύνη ίσως να χάνεται για μία ακόμη φορά η ουσία των αποτελεσμάτων της Συνόδου παρόλο που στην πραγματικότητα:
- Αντιμετωπίσθηκε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της ΕΕ που προκαλείται κυρίως από την πανδημία.
- Αναδείχθηκε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της, πολιτική καταδίκη της Τουρκίας για παρανομίες στην οριοθετημένη Κυπριακή ΑΟΖ
- Αποφασίστηκε ο συντονισμός με την πολιτική των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Συντονισμός που όπως δείχνουν οι εξελίξεις ήταν θεμελιώδης.
- Η Πολωνία και η Ουγγαρία, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, επανήλθαν στη ενοποιημένη κατεύθυνση.
- Έδειξε ότι πιέσεις, όπως κυρώσεις που πονάνε, δεν υιοθετούνται από την ΕΕ όταν δεν συμπίπτουν με τη γενικότερη πολιτική επιδίωξη.
- Δόθηκε χρόνος τριών μηνών για δημοσιοποίηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που θα υπολογισθεί με σύγχρονες μεθόδους και θα γνωστοποιείται με επίσημη χαρτογράφηση, ώστε τον Μάρτιο να συζητηθεί η τουρκική παρανομία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών αντιλαμβάνονται απολύτως την τουρκική πρόκληση και αναμένουν εμπεριστατωμένη παρουσίαση των απαιτήσεων για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επικοινωνία Ελλάδας Τουρκίας και η Ημερήσια Διάταξη των διμερών συνομιλιών προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά ως επιμέρους δραστηριότητα που, είτε θα διευκολύνει, είτε θα δυσχεράνει τη Διεθνή Διάσκεψη για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και τη γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου.
- Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να ηγηθεί στην υλοποίηση Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου, που τόσο πολύ ενδιαφέρει τα κράτη μέλη της ΕΕ, τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά και τους τρίτους.
Η συνάντηση του Δεκεμβρίου των ηγετών της Ευρώπης αποτέλεσε γεγονός υψηλών διπλωματικών χειρισμών μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον. Η Ελλάδα πέτυχε στόχους που είχε θέσει, έστω και αν στο εσωτερικό της χώρας, για μία φορά ακόμη, μειώθηκε η διπλωματική επιτυχία. Ομως η επιτυχία ορίζεται από πραγματικά αποτελέσματα και όχι από βερμπαλιστικές απαιτήσεις κυρώσεων, που δαγκώνουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ανάγκες των εταίρων.
Η γερμανική οικονομία απασχολεί και φυσικά αποτελεί προτεραιότητα της Καγκελαρίου, που πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ Προεδρίας της ΕΕ και εθνικών απαιτήσεων. Η δίκαια και απολύτως θεμελιωμένη θέση μας για αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία συμπίπτει με τις αρχές της ηθικής και του διεθνούς δικαίου, αλλά όχι με την προτεραιότητα συγκράτησης, αυτή τη στιγμή, της πραγματικής οικονομίας μίας χώρας μέλους, αλλά και μίας δεύτερης, της Ισπανίας και τρίτης, της Ιταλίας. Με τις προτάσεις και τη συμβολή μας στην ευρωπαϊκή συζήτηση στοχεύουμε σε συμμόρφωση της Τουρκίας και όχι στη δημιουργία ενδοευρωπαϊκών εντάσεων. Γιατί έτσι ασκείται η διπλωματία.
Όταν ο γείτονάς υφίσταται σοβαρές κυρώσεις, εξ αιτίας επιλογών του που οδηγούν σε ακρότατη σύγκρουση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, λόγω S 400 και Ακουγιού, λογικό είναι η ΕΕ να αφήνει χαραμάδα αναπνοής ώστε να διατηρούνται ελπίδες εξομάλυνσης των σοβαρότατων εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία.
Στις αρχές Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία συνάντηση των ηγετών του Κόλπου, ώστε να ξεπερασθούν προβλήματα που έχουν παγιδεύσει τις χώρες σε ένα αδιέξοδο, ιδιαίτερα τώρα που η διεθνής κοινότητα χρειάζεται νησίδες σταθερότητας. Επειδή από τις χώρες του Κόλπου εξαρτάται κυρίως η διεθνής ενεργειακή επάρκεια με συνέπεια να συγκεντρώνεται στην περιοχή ένα μεγάλο μέρος του διεθνούς πλούτου. Κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια σταθεροποίησης της περιοχής, στην αναζήτηση καλύτερων λύσεων για τις σχέσεις με το Ιράν, στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή προς όφελος του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αλλά και του συνόλου των λαών στην περιοχή. Στη Σύνοδο του Ιανουαρίου θα ηγηθεί ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αξιοποιώντας τη διαμεσολάβηση του Κουβέιτ και του Ομάν δείχνει αποφασισμένος να πείσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συνεχίσουν τις επιδιώξεις τους με τρόπο διπλωματικό, που αποκαθιστά τη σταθερότητα στους κόλπους της συνεργασίας των κρατών του Κόλπου. Παρ όλο που το βασίλειο των Σαούντ ηγείται ξανά στην περιοχή σίγουρα οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν θα είναι αυτές που είχαν διαμορφωθεί πριν την κρίση του 2017.
Η χώρα μας με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες της εξακολουθεί να αποτελεί τον αξιόπιστο φίλο στην περιοχή αξιοποιώντας την ουσιαστική σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, την προσφάτως ανανεωμένη επενδυτική και οικονομική Συμφωνία με το Κουβέιτ καθώς επίσης και τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές με το Κατάρ, ιδιαιτέρως αν τον Ιανουάριο η Σύνοδος των ηγετών του Κόλπου επιτύχει εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ όλων των μελών.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει εργασθεί πολύ προσεκτικά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια στη λογική της κινητικότητας των διεθνών σχέσεων προκειμένου να εξασφαλίζονται αδιάκοπα, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, ουσιαστικές και ισορροπημένες σχέσεις. Η διπλωματία κρύβει πολλές δυσκολίες. «Πριν να γίνεις τιμονιέρης μάθε να τραβάς κουπί»
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr