Εκλογές ΗΠΑ: Ο τραμπισμός και η «άλλη Αμερική»
Η νίκη Μπάιντεν και η άρνηση Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις προεδρικές εκλογές η Αμερική αποφάσισε ότι ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ο Τζόζεφ – Ρόμπινετ Μπάϊντεν, ο νεότερος. Παρά το ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, 290 εκλέκτορες και 74.039.152 ψήφους, υπέρ του Τζο Μπάϊντεν, με 214 εκλέκτορες και 70.315.989 ψήφους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος αρνείται να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με την ήττα του, ο Τραμπ αφήνει πίσω του μια ανεξέλεγκτη πανδημία, μια αδύναμη οικονομία, μια κλιματική κρίση και μεγάλες φυλετικές διαφορές. Ο «τραμπισμός» σε τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να διαιρέσει την Αμερική και να ενώσει όλες τις «ακραίες φυλές» της χώρας, με το σύνθημα «America First», Πρώτα η Αμερική.
Οι φυλές ζουν κατά πλειοψηφία στις αγροτικές περιοχές και στις μικρότερες πόλεις της Αμερικής. Πιστεύουν στις «παραδοσιακές αμερικάνικες αξίες» που είναι βαθιά ενσωματωμένες στον ψυχισμό αυτής της «άλλης Αμερικής». Ζουν με τη διδασκαλία της Βίβλου και πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι η καρδιά και η ψυχή της Αμερικανικής Δημοκρατίας και κέρδισε τις εκλογές το 2016 «λόγω θεϊκής παρέμβασης».
Είναι Χριστιανοί Ευαγγελιστές και αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% της Αμερικής. Πιστεύουν ότι όλοι οι μετανάστες είναι παράνομοι και μετανάστευσαν στην Αμερική για να πάρουν «αυτό που είναι δικό τους», τα αγαθά που έχουν κερδίσει με τη σκληρή εργασία τους. Αυτή είναι η Αμερική που υποστηρίζει τον Τραμπ και κληρονομεί ο Μπάϊντεν. Αυτήν πρέπει να ενσωματώσει ο νέος πρόεδρος στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τέσσερα χρόνια Τραμπ έχουν φέρει την πολιτική πόλωση στα άκρα, σπρώχνοντας τον θεμελιώδη εθνικό αμερικανικό χαρακτήρα των τελευταίων 50 ετών στον γκρεμό. Ο Τραμπ ερχόμενος πολιτικά από το πουθενά για να δημιουργήσει τον «στρατό του Τραμπ» όπως αποκαλεί τους πιστούς υποστηριχτές του, ταξίδεψε ιδεολογικά στο παρελθόν. Εκεί αγκάλιασε τη λευκή, Χριστιανική ταυτότητα και τους υποστηριχτές αυτής της Αμερικάνικης ταυτότητας. Με μια τοξική ρητορική, τέσσερα χρόνια έχει ωθήσει τον «Στρατό του Τραμπ» στα άκρα.
Οι πολυμορφιακές κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων 50 ετών, δεν ήταν στην ατζέντα Τραμπ. Η κυνική αυτή εκμετάλλευση αυτών των κοινωνικών ομάδων από τον Τραμπ βοήθησε ώστε το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και η οικονομική παρακμή της Αμερικανικής αγροτιάς και των μικρών πόλεων, να μεγαλώσει.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους λόγω της αποβιομηχανοποίησης της Αμερικής και της εισαγωγής φτηνών ασιατικών προϊόντων και της οικονομικής ύφεσης του 2008. Φταίχτης για τον «Στρατό του Τραμπ» οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, κάτι που ο Τραμπ υποσχέθηκε να διορθώσει, με μια επιστροφή στο παρελθόν για να γίνει η «Αμερική Μεγάλη πάλι». Από το 2016 ο Τραμπ απέσυρε την Αμερική από 12 Διεθνείς Οργανισμούς και έχει απειλήσει να εγκαταλείψει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Αυτός ο στρατός έμεινε πιστός στο Τραμπ και στις εκλογές του 2020. Των οποίων εκλογών το καθαρό αποτέλεσμα υπέρ του Μπάϊντεν συνεχίζει να αμφισβητεί. Μέχρι σήμερα κανένας προεδρικός υποψήφιος δεν έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα του μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
Η επίσημη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος, ιδιαίτερα από έναν απερχόμενο πρόεδρο είναι «θεσμός», όπως είναι και η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Είναι ο κανόνας από το 1800, όταν ο Τζον Άνταμς, ο 2ος πρόεδρος της Αμερικής δεν επανεκλέγεται. Για τον Τραμπ αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να ισχύει. Ούτε έχει δεσμευτεί για μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας παραβιάζοντας τον άγραφο νόμο των αμερικανικών εκλογικών αναμετρήσεων, ότι η «θέληση του λαού είναι νόμος», θέτοντας σε μεγάλη δοκιμασία την σταθερότητα του Αμερικανικού Συντάγματος.
Η άρνηση αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος από τον Πρόεδρο Τραμπ, δεν σημαίνει ότι δεν τον δεσμεύει. Υπάρχει διαδικασία με καθορισμένες προθεσμίες για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Οι πολιτείες έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα. Στις 14 Δεκεμβρίου το Σώμα των Εκλεκτόρων συνεδριάζει και εκλέγει τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στις 6 Γενάρη, συνέρχεται το Κογκρέσο και επίσημα «σφραγίζει» το αποτέλεσμα με ψηφοφορία στη Βουλή και τη Γερουσία. Αυτή η διαδικασία έχει θεσπιστεί το 1887 με το Νόμο του Κονγκρέσου περί «εκλογικής καταμέτρησης».
Το χρονοδιάγραμμα νομοθετήθηκε έτσι ώστε οι εκλογικές διαδικασίες να μη συνεχίζονται επ’ αόριστον. Εάν μετά από όλη αυτή τη διαδικασία ο πρόεδρος Τραμπ αρνηθεί να αποδεχθεί το πιστοποιημένο αποτέλεσμα και αρνηθεί να αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο, ο εκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν έχει τη λύση λέγοντας «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απόλυτα ικανή να συνοδεύσει τους καταπατητές έξω από το Λευκό Οίκο», να επιβάλλει την αποχώρηση Τραμπ…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr