Μαθήµατα µακροοικονοµίας
Πληροφορούµαι ότι οι επιστήµονες που µελετούν αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγχρονίζεται µε τα εξωτερικά ερεθίσµατα, επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο εκτέλεσης των πειραµάτων τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Και τούτο διότι στην Ελλάδα µπορείς να ισχυριστείς ότι ανακάλυψες ξανά ό,τι έχει ανακαλυφτεί στο παρελθόν, έστω κι αν δεν έχεις καταλάβει την ουσία της ανακάλυψης.
Για παράδειγµα, αν ανακαλύψεις τον τροχό αλλά σε τετράγωνο σχήµα, η ανακάλυψή σου θα αναγνωριστεί ως πρωτότυπη, η τηλεόραση θα σε προβάλει στις βραδινές ειδήσεις, το γραφείο ευρεσιτεχνίας θα σε κατοχυρώσει και ίσως να σε παρασηµοφορήσει και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Το ίδιο και αν ανακαλύψεις ένα νερό που βράζει στους 50 βαθµούς.
Αλλο παράδειγµα είναι ο σύµβουλος µακροοικονοµίας του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δηµοσίευσε πρόσφατα σε εφηµερίδα άρθρο µε θέµα την ελληνική οικονοµία προκειµένου να ανακαλύψει την εξής εκδοχή της οικονοµικής πολιτικής του Τζον Κένεντι: «Σήµερα απαιτείται µία "πολιτική JFK" για την οικονοµία.
Ο πρόεδρος Κένεντι, για να αντιµετωπίσει τη χαµηλή µεγέθυνση, είχε αµέσως εφαρµόσει πρόγραµµα δραστικών φορολογικών περικοπών για την άµεση βραχυχρόνια τόνωση της συναθροιστικής ζήτησης αλλά και τη µετέπειτα συνεπαγόµενη επέκταση της συναθροιστικής προσφοράς, δηλαδή της παραγωγής και απασχόλησης. Χωρίς κάτι τέτοιο, η χώρα (=εννοεί η Ελλάδα) είναι καταδικασµένη στην οικονοµική στασιµότητα, µε δείκτες µακροπρόθεσµης ανάπτυξης 1% και στον δηµογραφικό αφανισµό».
Εχει πολιτική σηµασία ότι ο σύµβουλος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει την αξία της αµιγούς κεϊνσιανής πολιτικής που εφάρµοσε ο Κένεντι, ο οποίος αύξησε τον κατώτατο µισθό, τις δηµόσιες δαπάνες και φυσικά το δηµόσιο χρέος, για να αντιµετωπίσει την ύφεση («χαµηλή µεγέθυνση»).
Οµως απ’ όλα τα µέτρα για την τόνωση της συνολικής («συναθροιστικής») ζήτησης που έλαβε ο Κένεντι, ο σύµβουλος του κ. Μητσοτάκη συγκράτησε µόνον τη µείωση των φορολογικών συντελεστών, που φυσικά δεν θα µπορούσε να εφαρµοστεί χωρίς άµεση αύξηση του δηµόσιου χρέους, δεδοµένου ότι ο Κένεντι το πρώτο που έκανε ήταν να αυξήσει τις δηµόσιες δαπάνες.
∆εν είναι βέβαια κακό να ισχυρίζεσαι ότι ο τροχός είναι τετράγωνος και ότι το νερό βράζει στους 50 βαθµούς. Ούτε είναι κακό να λες Κένεντι και να εφαρµόζεις Πινοσέτ. Η δηµοκρατία είναι ένα τεράστιο Χάιντ Παρκ. Οποιος θέλει, ανεβαίνει σε µια πέτρα και εξαγγέλλει την πολιτική του. Πράγµα ακίνδυνο, όσο δεν εκλέγεται για να την εφαρµόσει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr